Live

De ce Putin va face „tot posibilul” să nu piardă Crimeea

Data publicării:
Crimeea joacă un rol esențial în planul neoimperialist al lui Vladimir Putin, care va face „tot posibilul” să îi împiedice pe ucraineni să elibereze peninsula. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin și forțele sale care au ocupat sudul Ucrainei vor face tot posibilul ca să rămână în controlul Crimeei, potrivit unui oficial al serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării citat de Newsweek. În același timp, liderii de la Kiev continuă să implementeze planul de eliberare a peninsulei în ciuda îngrijorărilor țărilor occidentale care se tem că Rusia va folosi tactici și arme din ce în ce mai distrugătoare pentru a-i împiedica.

Vadim Skibițki, șeful adjunct al serviciilor de informații militare (GUR), a declarat sâmbătă în cadrul summitului Yalta European Strategy de la Kiev că Crimeea este esențială pentru capacitatea Rusiei de a-și exercita puterea în regiune și că eliberarea peninsulei de către trupele ucrainene nu este negociabilă.

Skibițki a mai spus că Rusia are acum 423.000 de trupe pe pământ ucrainean în teritoriile ocupate din Donbas, Crimeea și coridorul terestru care leagă cele două regiuni.

Peninsula Crimeea păstrează un loc special în rândul celor 20 de procente din teritoriul ucrainean care mai este ocupat de ruși. „Republica Autonomă a Crimeei este parte integrantă a țării noastre”, a spus Skibițki.

De la anexarea peninsulei de către „omuleții verzi” ai Kremlinului în 2014, „Rusia a transformat peninsula într-o bază militară puternică și a restaurat toate instalațiile militare ale fostei Uniuni Sovietice”, a spus oficialul ucrainean.

„Ei fac tot posibilul pentru a păstra teritoriile pe care le-au ocupat: regiunile Herson, Zaporojie și să păstreze și Crimeea”, a spus Skibițki, care a scos în evidență poziția geografică dominantă a Crimeei în zona Mării Negre și rolul important pe care îl joacă pentru Moscova. „Crimeea îi ajută să aibă control total asupra regiunii Mării Negre și să își folosească forța în Mediterana.”

„Prezența lor în Siria și în țările africane este susținută de prezența lor în Marea Neagră, bazele lor ce pun la dispoziția lor tot ceea este posibil pentru ceea au ei peste mări”, a explicat Skibițki.

Pericolul cel mai mare pentru ucraineni: rachetele Kalibr

Contraofensiva Ucrainei este menită să străpungă coridorul terestru folosit de ruși între Crimeea și Donbas astfel încât să separe cele două regiuni și să izoleze trupele care ocupă peninsula de restul armatei ruse.

„În prezent, Federația Rusă folosește în mod activ Peninsula Crimeea pentru a-și aproviziona unitățile lor din regiunile Herson și Zaporojie”, a spus oficialul ucrainean. „Liniile lor de aprovizionare, de muniție și personal trec prin Crimeea. În Crimeea, ei au format de curând noua Armată 18 de Arme Combinate, care este folosită pe axa Zaporojie pentru a împiedica contraofensiva.”

Pericolul principal pentru armata ucraineană venit din partea Flotei Mării Negre este reprezentat în special de rachetele de croazieră Kalibr, potrivit lui Skibițki. „În ultima lună, ei au folosit Crimeea pentru a ne lovi porturile. Ne-au lovit și instalațiile de infrastructură care ar trebui să asigure aprovizionarea cu alimente pentru aproape toată lumea.”

Ucrainenii se așteaptă ca Rusia să continue să aducă trupe și armament în Crimeea pentru a face tot posibilul să păstreze controlul asupra zonei Mării Negre.

Kievul și-a exprimat clar intenția de a elibera Crimeea. „A început cu Crimeea, se va termina cu Crimeea”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski anul trecut.

Importanța Crimeei pentru proiectul neoimperialist al lui Putin a stârnit, însă, îngrijorări despre faptul că dacă rușii vor simți că sunt în pericol să piardă controlul asupra peninsulei, Kremlinul va apela la armele nucleare.

Doctrina nucleară a Rusiei specifică faptul că armata rusă poate apela la armele de distrugere în masă atunci când „însăși existența statului este pusă în pericol”.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Partenerii noștri