De ce Germania este veriga slabă a Occidentului în lupta cu Putin
Două scandaluri de securitate uriașe, care au izbucnit la finalul săptămânii trecute în jurul războiului din Ucraina, au arătat din nou de ce Germania cancelarului Olaf Scholz este cea mai slabă verigă a Occidentului în confruntarea cu Rusia, scrie The Spectator.
Primul scandal a izbucnit atunci când cancelarul german a dezvăluit că trupe britanice și franceze se află în Ucraina pentru a-i ajuta pe soldații ucraineni să opereze rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow cu care îi iau la țintă pe invadatorii ruși.
Pentru a explica de ce Germania nu va livra Ucrainei rachete Taurus, versiunea germană a sistemului Storm Shadow, Scholz a spus că dacă ar face asta, Germania ar deveni un participant activ la război.
Declarațiile neglijente ale lui Scholz pun în pericol viețile trupelor britanice și franceze și au stârnit critici dure din partea aliaților și a adversarilor politici.
Fostul președinte al Comisiei de Apărare din Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit, Tobias Elwood, l-a acuzat pe Scholz de o „încălcarea flagrantă” de securitate a informației, menită să devieze atenția de la reticența Germaniei de a înarma Ucraina.
În Germania, un purtător de cuvânt al principalului partid de opoziție, CDU, a spus despre cancelarul german că este „extrem de iresponsabil”.
Imediat după gafa lui Scholz a urmat o scurgere de informații încă și mai serioasă. Șeful forțelor aeriene germane, Ingo Gerhartz, a susținut o conferință video cu trei colegi de rang înalt care, în mod incredibil, nu a fost securizată prin tehnici de criptare.
Discuția interceptată a fost difuzată mai apoi de Margarita Simonian, șefa principalului post TV de propagandă al Moscovei.
Conferința de 38 de minute a generalului Gerhartz, care a vorbit dintr-o cameră de hotel din Singapore folosind o linie telefonică nesecurizată, a confirmat faptul că trupe britanice sunt pe teren în Ucraina și că transportă rachete Storm Shadow. Mai mult, rușii susțin că discuția interceptată arată că armata germană discută planuri de atacare a Rusiei.
Șeful forțelor aeriene germane a adăugat că nu știe de ce Scholz nu trimite rachete Taurus pentru a susține efortul de război al Ucrainei.
Berlinul se teme să supere Moscova
Cele două încălcări grave de securitate venite din partea elitei politice și militare a Germaniei reprezintă o dezvăluire alarmantă și rușinoasă a refuzului Berlinului de a-și arăta solidaritatea față de aliații NATO prin acțiuni, în loc de cuvinte, cu scopul de a combate agresiunea lui Putin și expansionismul rusesc.
Guvernul lui Scholz a reacționat târziu pentru a sprijini Ucraina cu tancuri și muniție după izbucnirea conflictului. A trebuit să fie forțată să renunțe la petrolul și gazele rusești de care depindea cândva aproape în totalitate.
Din cauza acestei dependențe economice față de Rusia și a moștenirii sumbre din vremea celui de-al Doilea Război Mondial și a Războiului Rece, dar și a relațiilor apropiate dintre Putin și foștii cancelari germani Gerhard Schroeder și Angela Merkel, Germania s-a temut mereu să supere Moscova.
Timiditatea Germaniei a ieșit în evidență în urma mai multor scandaluri de spionaj apărute în ultimii ani care au arătat cât de mult au fost infiltrate serviciile de informații ale Berlinului de spionii ruși.
Germania este un gigant economic, dar din punct de vedere militar și diplomatic, în privința contribuției sale alături de partenerii internaționali, Berlinul este un pitic printre marile puteri occidentale.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News