Live

Danemarca va transfera Ucrainei toată artileria de care dispune

Data publicării:
Danemarca s-a remarcat sub conducerea premierului Mette Frederiksen (foto) printre ţările care sprijină Ucraina cel mai mult. Sursa foto: Profimedia Images

Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a anunţat duminică, într-o intervenţie la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că toată artileria din dotarea armatei daneze va fi transferată Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, decizie salutată luni de preşedinţia ucraineană, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

"Dacă îi întrebaţi pe ucraineni, ei ne cer muniţii acum, artilerie acum. Din partea Danemarcei, am decis să le donăm toată artileria noastră", a declarat Mette Frederiksen.

Ea a semnalat că "mai există muniţii în depozitele din Europa", acestea nu au fost încă epuizate de ajutorul oferit Ucrainei.

"Nu este doar o chestiune de producţie, întrucât avem arme, avem muniţii, avem apărare antiaeriană pe care noi acum nu avem nevoie să le folosim şi trebuie să le oferim Ucrainei", a motivat şefa guvernului danez.

Deşi nu se află în proximitatea Rusiei, Danemarca s-a remarcat sub conducerea lui Mette Frederiksen printre ţările care sprijină Ucraina cel mai mult, oferindu-i acesteia de când a început războiul ajutoare militare ce însumează miliarde de euro.

"Aceasta este singura modalitate de a gândi şi acţiona", a reacţionat după anunţul şefei guvernul danez consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Armele nu trebuie "să stea în depozite", ci să să fie "pe câmpul de luptă în Ucraina", a mai indicat acesta, într-un mesaj pe reţeaua socială X. "În caz contrar, (se va produce) o escaladare, extinderea războiului şi o creştere dramatică a obrăzniciei Rusiei", a susţinut consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, el excluzând totodată chiar şi "cea mai mică posibilitate" de a conveni un acord cu Moscova pentru terminarea războiului.

Armata ucraineană avertizează de mai multe luni că se confruntă cu un deficit de muniţii şi sisteme de artilerie care-i limitează posibilităţile de a rezista în faţa ofensivei ruse ce se desfăşoară pe toată linia frontului. Aproape încercuite în oraşul Avdiivka, trupele ucrainene s-au retras săptămâna trecută din această redută unde îşi construiseră poziţii fortificate.

Uniunea Europeană a promis Ucrainei în martie 2023 că îi va furniza pe parcursul unui an un milion de obuze de calibrul 155 mm, din care până în prezent au fost livrate puţin mai mult de jumătate.

Blocajul din Congresul american asupra unui ajutorul suplimentar, de peste 60 de miliarde de dolari, cerut de preşedintele Joe Biden pentru Ucraina este o altă cauză a crizei de arme şi muniţii cu care se confruntă armata ucraineană în conflictul cu armata rusă, care deţine o superioritate clară în personal şi putere de foc a artileriei.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Nu cred că mi-am făcut cum trebuie meseria de tată!" Cine este și cu ce se ocupă fiica lui Valeriu Argăseală

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

13 ani de închisoare pentru 50 de euro. Pedeapsa uriașă primită de un rus „vinovat de înaltă trădare”

Cum a ajuns religia o armă puternică pentru ruşi în războiul din Ucraina: „Puterea a fost inspirată de secole de otrăvire a creierelor”

Zeci de răniți și mai mulți morți după ce Rusia a atacat masiv cu drone și rachete Ucraina

Zelenski anunță primele „pierderi” suferite de militarii nord-coreeni care luptă alături de armata rusă în Kursk

Partenerii noștri