Live

Curtea Constituțională a Poloniei sfidează UE. Polexit, adus din nou în discuție

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Curtea Constituțională a Poloniei a sfidat Uniunea Europeană, miercuri, printr-o hotărâre despre care criticii guvernului de la Varșovia spun că pune sub semnul întrebării apartenența la Uniunea Europeană și viitorul țării ca parte a blocului european, relatează France24.

Curtea Constituțională a stabilit că orice măsuri luate de Curtea Europeană de Justiție împotriva reformelor controversate din Polonia nu sunt compatibile cu constituția țării.

„Ne aflăm în fața unui Polexit juridic care este înfăptuit pas cu pas”, a spus Adam Bodnar, Avocatul Poporului din Polonia.

Fostul șef al Consiliului European reîntors în politica națională poloneză, Donald Tusk, a acuzat partidul de guvernământ PiS că „iese din Uniunea Europeană”.

„Doar poporul polonez se poate opune cu succes acestor inițiative”, a scris el pe Twitter.

Ministerul justiției polonez a lăudat, însă, decizia, susținând că ea este „împotriva interferențelor, uzurpărilor și agresiunilor juridice ale organelor Uniunii Europene”.

Decizia Curții Constituționale poloneze vine în contextul în care UE a cerut, miercuri, printr-un ordin temporar, ca Polonia să suspende imediat activitatea „camerei displinare” a Curții Supreme, stabilită recent ca parte a „reformelor” guvernului polonez.

Guvernul PiS este acuzat că subminează statul de drept

Bruxelles-ul și Varșovia se află în conflict cu privire la acțiunile guvernului PiS de ani de zile. Guvernul susține că reformele pe care le face sunt necesare pentru lupta împotriva corupției și pentru a scăpa de moștenirea perioadei comuniste în domeniul justiției.

Comisia Europeană, de cealaltă parte, consideră că noile legi subminează statul de drept. Executivul european a încercat, deci, să readucă Polonia și Ungaria înapoi la ceea ce consideră că sunt normele democratice europene.

Curtea Constituțională poloneză a fost ea însăși „reformată” de PiS, iar criticii guvernului consideră că ea este acum „colonizată” de aliați ai guvernului de extremă dreaptă.

Noua lege adoptată de Polonia în februarie oprește judecătorii din a mai ridica probleme interne la Curtea Europeană de Justiție și a creat un nou organism juridic care dă verdicte în ce privește independența judecătorilor.

Mai mult, a fost creată o „cameră disciplinară” pentru a evalua judecătorii de la Curtea Supremă, aceasta având inclusiv prerogativa de a le ridica imunitatea, de a-i trimite în judecată sau de a le tăia salariile.

O nouă confruntare între Polonia și UE va urma joi. Curtea Europeană de Justiție urmează să stabilească legitimitatea „camerei disciplinare”, în timp ce Curtea Constituțional poloneză este așteptată să dea verdictul în ce privește supremația legislației UE în Polonia.

Experții interpretează că un verdict care susține legea națională în defavoarea celei europene va însemna un prim pas spre ieșirea Poloniei din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că majoritatea polonezilor sunt pro-europeni.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Ungaria se află pe o cale fără întoarcere sub Viktor Orban, avertizează un ministru polonez. Cum este văzută Budapesta la Bruxelles

Oligarhul pro-rus Ilan Șor rămâne sub sancțiunile UE. Decizia luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Georgienii au ieșit din nou în stradă și promit să reziste până la căderea guvernului care le-a frânt visul european

Partenerii noștri