Live

Cupolă de foc peste Europa, la început de iunie. Un val de căldură a lovit mai multe țări: În Grecia și Cipru sunt 40 de grade Celsius

Data publicării:
Temperaturile din sud-estul Europei au atins niveluri extreme mai devreme decât în alţi ani. FOTO: Shutterstock

Temperaturile din sud-estul Europei au atins niveluri extreme mai devreme decât în alţi ani, informează DPA, citată de Agerpres.

Potrivit biroului de meteorologie din Grecia, trei regiuni din această ţară au experimentat marţi temperaturi de peste 39 de grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată la începutul lunii iunie.

Autoritatea meteo din Cipru a emis un avertisment de căldură extremă, temperaturile din această insulă situată în Marea Mediterană fiind aşteptate să atingă 44 de grade Celsius în anumite zone marţi, precum şi în zilele următoare.

„Temperaturile ridicate reprezintă un risc pentru persoanele vulnerabile precum vârstnici şi copii mici”, a spus autoritatea şi a îndemnat populaţia să respecte instrucţiunile autorităţilor.

Grecia se teme de incendiile de vegetație

În general, medicii sfătuiesc oamenii să evite activităţile în aer liber pe timpul zilei, să consume suficiente lichide şi să poarte haine lejere, de culori deschise.

Şi Turcia a fost lovită de un val de caniculă, înregistrându-se temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Serviciul Meteorologic spune că temperaturile sunt cu 8 până la 12 grade peste media perioadei. Meteorologul Orhan Sen a declarat pentru CNN Turk că temperaturile din prezent ar putea fi prevestitoare pentru valurile de caniculă extremă din iulie şi august.

Din cauza căldurii şi secetei persistente din regiune, există temeri crescute referitoare la incendii de vegetaţie - mai ales în Grecia, unde zone extinse au căzut pradă flăcărilor vara trecută.

Anul acesta, 3.543 de incendii forestiere mici şi medii au fost deja înregistrate la începutul lunii mai - o creştere cu 22% faţă de anul anterior, potrivit departamentului de pompieri din Grecia.

Unul din motive este iarna foarte aridă, care a cauzat secetă în anumite regiuni din această ţară. Drept rezultat, incendiile - fie că au fost stârnite intenţionat sau cauzate de neglijenţă - s-au răspândit rapid.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tabloul „Ţărăncuţă odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu a fost vândut cu o sumă record pe piața românească de artă

România a înregistrat în vara lui 2024 temperaturi peste media ultimului deceniu: „Situaţia se poate înrăutăţi” (raport)

Cel mai mare avans al armatei lui Putin în Ucraina din ultimii doi ani. Forțele ruse au cucerit o suprafață record în noiembrie

Record de drone lansate de Rusia în Ucraina, noaptea trecută. „Obiective de infrastructură esenţială au fost lovite"

Partenerii noștri