Live

Cum trăiește sportiva din Belarus în exil, după episodul traumatizant de la JO: „M-au amenințat că mă eviscerează dacă mă prind”

Data actualizării: Data publicării:
Țimanovskaia se află în exil, în Polonia, după ce a refuzat să se mai întoarcă în Belarus de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Foto: Profimedia Images

Deși viața pentru sportiva Kristina Țimanovskaia, fugită din Belarus după incidentul de la Jocurile Olimpice ar fi fost mult mai dificilă în țara de origine, cea din exil, din Polonia, este departe de a fi perfectă. Tânăra de 24 de ani se află constant sub protecția unor gardieni și nu poate părăsi casa decât în anumite circumstanțe. Măsurile de siguranță sunt menite să o protejeze de posibile represalii din partea regimului Lukașenko, scrie Euronews.

Țimanovskaia locuieşte cu soțul ei în Polonia, după ce amândoi au primit vize umanitare. Mișcările celor doi sunt controlate zilnic pentru a preveni un incident, în contextul în care regimul Lukașenko este cunoscut pentru acțiunile împotriva disidenților, chiar și celor aflați în afara granițelor.

„Nu pot să mă întâlnesc cu prietenii mei pentru că gardienii nu îi cunosc. Putem da interviuri doar dacă ele sunt planificate dinainte. Pot merge la antrenamente și la înot, însă.

Mi se spune că ieșiri pot fi organizate, dar nu pot să merg la magazine sau în parc. De fiecare dată când vreau să ies trebuie să obțin permisiune”, a spus Țimanovskaia.

Sportiva spune că este recunoscătoare pentru protecția care îi este oferită, un preț pe care trebuie să-l plătească pentru a rămâne în siguranță după experiența traumatizantă din Japonia și după uciderea unui alt opozant bielorus, Vitali Șișov, la Kiev.

„Mi-ar plăcea să revin la normal. Să vizitez orașul și să mă bucur de vară, dar înțeleg că este periculos. Am primit mesaje de la oameni care mi-au spus că dacă mă prind mă vor eviscera. Știu că e cel mai bine să fiu în siguranță și înțeleg că nu ar fi inteligent să apar în fața multor oameni”, a mai spus sportiva bielorusă.

„Vreau să-mi continui cariera. Vreau libertate și siguranță pentru țara mea”

După episodul de la Jocurile Olimpice, Țimanovskaia a devenit o celebritate în toată lumea, dar mai ales printre membrii diasporei bieloruse.

Sportiva primește în fiecare zi mesaje de încurajare și susținere de la oameni care, asemeni ei, au fugit de regimul dictatorial de la Minsk.

„De fiecare dată când vreau să renunț, citesc câteva mesaje și mă simt mai bine și mai puternică. Mulți oameni îmi spun că mă susțin și că vor să mă ajute și am aflat și că mulți oameni se află în aceeași situație ca mine”, a declarat ea pentru Euronews.

Însă nu toate mesajele pe care le primește sunt pozitive. În jur de unul din 100 conține amenințări la adresa atletei. Țimanovskaia spune că încearcă să nu le dea atenție.

Ea spune că își dorește să revină la cariera sportivă și că are planuri pe care vrea să le ducă la bun sfârșit.

„Vreau să-mi continui cariera. Vreau libertate și siguranță pentru țara mea. Vreau ca oamenii să nu mai fugă din Belarus. Vreau libertate de exprimare. Și vreau să mă întorc în Belarus și să mă antrenez acolo, cred că mă voi întoarce într-o zi, dar nu știu când. Nimeni nu știe ce se va întâmpla.

Sportul va fi mereu prioritatea mea, nu intru în politică. Încerc să îi susțin pe sportivii care trec prin aceeași situație și sper să îi motivez să vorbească. Dacă și ei vor face acest lucru, atunci poate țara se va elibera mai repede”, a mai spus Țimanovskaia.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A recunoscut, la ZECE zile după ce a făcut semne provocatoare în România - Kosovo: ”Nu a contat pentru noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„A fost iadul. Imploram pentru săpun și tampoane”. Menstruația femeilor, folosită ca formă de tortură în închisorile din Belarus

Fermierii polonezi au blocat un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Cauzele protestului

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Lukașenko amenință cu închiderea completă a internetului în Belarus „ca să nu se ajungă la un război mai rău ca în Ucraina”

Partenerii noștri