Cum sunt văzuți românii în Marea Britanie? Ambasadorul Dan Mihalache: Din păcate, în dezbatere apare și componenta de infracționalitate
Cel puţin jumătate de milion de români sunt acum în Marea Britanie şi probabil foarte puţini dintre ei vor să se întoarcă în România. Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, ne dă mai multe detalii despre cum se vede ţara noastră din Regatul Unit.
Pot armatele lumii să țină pasul cu tehnologia?
Fost secretar al apărării al SUA: „Numai împreună putem rezista puterii Rusiei”
Scene „ca dintr-un film de groază” în Marea Britanie
Poliţia a arestat cinci oameni în urma violențelor din Leeds
Prințesa Kate şi-a făcut prima apariţie publică din acest an
Legătura istorică a CIA cu Bucureștiul și cum au capturat ideologii sovietici România
Marea Britanie vrea să reintroducă armata obligatorie
Un pilot al RAF a murit după ce s-a prăbușit cu avionul
Cum își construiește România planurile pentru a cuceri piețele externe
Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: La Londra avem unul dintre cele mai frumoase sedii, respectiv Belgrave Square numărul 1, este sediul Institutului Cultural Român, o clădire cu istorie, o clădire foarte frumoasă unde s-au întâlnit pe vremuri ministrul român de externe, Grigore Gafencu, cu premierul britanic de la vremea respectivă, Winston Churchill. Cum stăm în prezent, domnule ambasador, cu întâlnirile la nivel înalt între cele două entităţi?
Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra: 140 de ani de relaţii diplomatice, 140 de ani de la recunoaşterea de către Marea Britanie a statului român, înseamnă o tradiţie îndelungată a relaţiilor noastre, o istorie în care România şi Marea Britanie s-au plasat pe poziţii convergente şi de sprijin reciproc, o istorie la care putem sau e bine să reflectăm şi să construim pe această bază perspectiva relaţiilor de parteneriat în viitor, cu atât mai mult în contextul în care există o schimbare de statut al Marii Britanii după ieşirea din Uniunea Europeană. Într-adevăr, avem o moştenire frumoasă a unor generaţii politice poate mai...
Cristina Cileacu: Educate?
Dan Mihalache: ...preocupate decât generaţiile care le-au succedat şi care s-au gândit iată, la reşedinţe simbolice cum este Belgrave Square nr 1, care este o adresă emblematică, cum este şi Aranda House, unde funcţionează clădirea ambasadei.
Din păcate, şi la Londra, ca şi în alte locuri, statul român face destul de puţin sau a făcut în ultimii ani destul de puţin pentru a conserva acest patrimoniu istoric şi a-i da strălucirea necesară.
Cristina Cileacu: Sunt foarte mulţi români la Londra, Marea Britanie este foarte cunoscută în România. Cum funcţionează lucrurile din celălalt sens, cât de cunoscută este cu adevărat România, în Marea Britanie?
Dan Mihalache: Este o chestiune greu de apreciat, pentru că este subiectivă şi România este cunoscută şi prin sau mai ales prin prisma românilor care sunt acolo şi care sunt destul de apreciaţi în diferite medii, după cum sigur, în dezbaterea internă apare şi componenta aceasta de... hai să-i spunem infracţionalitate, care nu foarte tare ne face cinste, dar care este atractivă inclusiv pentru presa britanică.
Aş spune că este o imagine balansată, cu tonurile ei de alb, cu tonurile ei de negru şi cu o plajă foarte largă de gri.
Cristina Cileacu: Românii din Marea Britanie, cum spuneţi şi dvs, în linii mari, sunt integraţi, sunt recunoscuţi că sunt profesionişti în domeniile în care lucrează, dar recent am asistat la o serie de atacuri rasiste. Credeţi că după ce se termină perioada de tranziţie a Brexitului se vor accentua acest gen de atacuri la adresa românilor sau au fost un episod, să spunem, singular?
Dan Mihalache: Este destul de complicat de făcut o prognoză, întotdeauna asemenea procese de amploare cum este o schimbare importantă de statut a unei ţări care pleacă din Uniune, o schimbare de statut legată şi de emigraţie, poate genera reacţii sociale imprevizibile. Eu sunt foarte bucuros că autorităţile britanice au dat semnale necesare că descurajează şi sancţionează asemenea tipuri de comportamente agresive, xenofobe, antiemigraţie, care vizează nu doar, dar şi comunitatea românească pe de o parte; pe de altă parte, trebuie să tratăm şi noi lucrurile acestea cu calm. Sigur că sper să nu se ajungă la chestiuni care ţin de violenţă fizică, la atentate, atacuri care pun în pericol securitatea oamenilor, deocamdată au fost răbufniri, o scrisoare. Bun, e bine că există semnalul politic necesar, dar sigur că nu poţi să preîntâmpini toate tipurile de reacţii. Important este ca semnalul să fie clar şi din partea autorităţilor britanice, că nu tolerează asemenea manifestări, şi din partea statului român, că este dispus întotdeauna să se implice.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News