Live

 Cum funcționa "caracatița" lui Șoigu: echipamente militare de care nu era nevoie și care, oricum, erau primite doar pe hârtie (IRL)

Data actualizării: Data publicării:
Se anunță momente dificile pentru oamenii lui Serghei Șoigu. Foto: Profimedia

În Rusia, epurarea foștilor și actualilor generali din cadrul Ministerului Apărării este în curs. Acest efort este de fapt o reprimare a echipei lui Serghei Șoigu, pe care Kremlinul îl consideră responsabil pentru desfășurarea și consecințele războiului din Ucraina. Anterior, președintele Vladimir Putin a închis ochii la corupția din cadrul departamentului lui Șoigu, încrezător că armata rămâne pregătită de luptă. Cu toate acestea, declanșarea războiului în februarie 2022 și nevoia ulterioară de a solicita asistență din partea Iranului și Coreei de Nord au determinat conducerea Kremlinului să își reevalueze toleranța față de corupție, scrie Institutul Robert Lansing.

Deși Șoigu a fost numit șef al Consiliului de Securitate al Rusiei, această decizie a marcat un declin al influenței sale politice. În schimb, fostul secretar al Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, a reușit să își mențină și chiar să își consolideze influența, în ciuda faptului că a fost redistribuit pe postul de consilier al președintelui Rusiei. Patrușev nutrește sentimente negative față de Șoigu, pe care îl consideră responsabil pentru situația actuală din Rusia.

Caracatița lui Șoigu

Sub conducerea lui Șoigu, a fost instituit un sistem care permitea generalilor și firmelor „prietene” să câștige licitații pentru furnizarea de diverse echipamente, inclusiv echipamente militare. Prin negocierea cu funcționari din cadrul serviciului logistic al Ministerului Apărării, a fost creată o cerere falsă pentru produse de care armata nu avea de fapt nevoie. În unele cazuri, era vorba de bunuri sau produse care nici măcar nu existau, sau care erau primite "pe hârtie".

Patru;ev este conștient de toate abuzurile comise de echipa lui Șoigu în cadrul Ministerului Apărării. Prin urmare, arestările recente din cadrul ministerului sunt văzute ca începutul unei epurări a echipei corupte a fostului ministru, despre care mulți cred că va culmina în cele din urmă cu arestarea lui Șoigu. Demisii și arestări sunt așteptate și în cadrul Statului Major General.

"În opinia noastră, lupta împotriva corupției în armată este legată de dorința Kremlinului de a evita repetarea prăbușirii Uniunii Sovietice, care a fost stimulată de libertatea de exprimare, un buget militar umflat și militarizarea excesivă. Prin urmare, în ciuda războiului continuu cu Ucraina, Putin este hotărât să împiedice o creștere semnificativă a cheltuielilor militare", scrie IRL.

Clanurile

În prezent, este în curs de dezmembrare sistemul centralizat de corupție construit de Serghei Șoigu. Acest sistem se afla sub controlul lui Șoigu, ocolind reprezentanții Serviciului Federal de Securitate (FSB) și clanurile mai vechi din cadrul Ministerului Apărării, care s-au format sub fostul ministru Anatoly Serdiukov. Numirea lui Belousov în funcția de ministru al apărării a fost menită să rupă monopolul lui Șoigu asupra fondurilor ministerului. Interesele lui Andrei Belousov, precum și cele ale FSB și ale Comitetului de Investigații al Rusiei, au convergent în această epurare a Ministerului Apărării.

În consecință, facțiunea lui Andrei Belousov se întărește prin arestarea protejaților lui Șoigu.

De exemplu, Anna Țivileva, soția ministrului rus al energiei, Serghei Tsivilev, a fost numită adjunct al lui Belousov. Serghei Țivilev este partenerul lui Gennadi Timchenko, un prieten apropiat al lui Putin și un membru-cheie al așa-numitului „politburo Putin”. Spre deosebire de Șoigu, Belousov pare dispus să distribuie prada corupției dincolo de cercul său imediat de influență.

Acest lucru, la rândul său, sugerează că cheltuielile legate de corupție ale Ministerului Apărării ar putea crește din cauza numărului tot mai mare de beneficiari.

"Suntem convinși că eradicarea corupției în cadrul forțelor armate ale Rusiei este puțin probabilă. În consecință, ne așteptăm la construirea unei noi rețele de corupție sub conducerea lui Belousov, care poate reduce temporar fluxurile de corupție, dar numai într-o măsură minimă", comentează Institutul Robert Lansing.

 

Institutul Robert Lansing

Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.

Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. "Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale", scrie RL Institute în prezentarea sa.


 

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parlamentul din Ucraina a aprobat aproape 12 miliarde de dolari, bani suplimentari pentru armată. Bugetul anual ajunge la o sumă record

Cum justifică Moscova decretul lui Putin prin care își mărește armata cu 180.000 de soldați

Occidentul finanțează armata lui Putin prin creșterea achizițiilor de combustibil ieftin rusesc (Politico)

Putin își mărește iar armata. Câți soldați va avea acum Federația Rusă

Partenerii noștri