Live

Cum este produs fentanilul în laboratoarele secrete ale cartelului Sinaloa. Un kilogram poate ucide o jumătate de milion de oameni

Data actualizării: Data publicării:
Cei care produc fentanil trebuie să poarte măști de gaze și mânuși de cauciuc, care îi protejează de fumul toxic emanat în timpul producerii drogurilor. Foto: Profimedia Images

Un laborator secret de fentanil ascuns într-o pădure din nordul Mexicului care aparține cartelului Sinaloa produce până la 50 de kilograme de fentanil pe săptămână - o cantitate care ar putea ucide întreaga populație a Londrei și Los Angelesului, relatează Sky News. Acesta este doar unul dintre sutele de laboratoare improvizate în care membrii cartelului produc drogurile, care mai apoi ajung peste tot în lume. Este o afacere de multe milioane de dolari care alimentează o epidemie de fentanil în SUA ce a răpus mii de consumatori.

Laboratorul arată ca orice alt adăpost improvizat acoperit cu o prelată camuflată cu ramuri și frunze. De la distanță, este aproape invizibil, ascuns de ochiul publicului și de elicopterele și dronele armatei mexicane care străbat dintr-o parte în alta țara în căutarea laboratoarelor ilegale de droguri.

Cei care produc fentanil trebuie să poarte măști de gaze și mânuși de cauciuc, care îi protejează de fumul toxic emanat în timpul producerii drogurilor.

Un singur kilogram de fentanil poate ucide o jumătate de milion de oameni. „Este periculos și mă sperie, dar asta e munca mea”, a spus unul dintre gangsterii intervievați de Sky News. „Știm că alții au murit producând [drogul], dar se merită pentru bani”.

Producătorul de fentanil nu consideră că face ceva rău, chiar dacă mii de oameni mor dincolo de graniță. „Toată lumea folosește asta voluntar și mai mulți oameni mor din cauza armelor produse de SUA decât de la fentanil.”

Procesul foarte toxic al preparării drogurilor. O singură greșeală poate fi letală

Substanța este atât de acidă încât ar distruge instrumentele folosite în producerea fentanilului dacă ar fi folosite pe întreaga durată a producerii drogului. Procesul durează până la trei ore și este împărțit în trei faze, una mai periculoasă decât cealaltă.

Fiecare etapă implică amestecarea de acid, apă și alte substanțe chimice pe care membrii cartelului nu au vrut să le identifice. Rezultă un amestec ca un terci, care este apoi rediluat și amestecat din nou.

La finalul fiecărei etape, apa este scursă printr-o cârpă albă de bumbac, iar fentanilul care se formează lent este învârtit cu mare viteză pentru a elimina fiecare picătură de apă toxică.

Preparatorii lucrează la unison. Ca niște bucătari de restaurant, aceștia prepară amestecul din instinct. Dacă greșesc rețeta, investiția cartelului, în special în ceea ce privește chimicalele precursoare, este pierdută.

Preparatorii suferă consecințele greșelilor pe care le fac - și nu este vorba de o plată în bani.

Fentanilul, „de 150 de ori mai tare decât morfina”

Tentaculele cartelurilor mexicane au cuprins toată planeta. Substanțele primare sunt fabricate în cantități uriașe în China. Folosindu-se de rețeaua lor de infractori, cartelul Sinaloa susține că este constant aprovizionat cu ingredientele de care are nevoie ca să producă droguri.

Substanțele sunt împachetate și scoase ilegal din China, membrii cartelului urmând să le recupereze apoi din ocean.

Liderul cartelului Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Guzman, ispășește o pedeapsă de închisoare pe viață în SUA. Unul dintre acoliții săi explică de ce fentanilul este preferat de atât de mulți dependenți de droguri.

„Este de 150 de ori mai potent decât morfina și de 50 de ori mai tare decât 'chiva negra' (opium de joasă calitate)”, a spus el. „Este mai puternic datorită precursoarelor pe care le aducem din China ca să îl modificăm”.

Tot ceea ce procesăm aici este trimis în SUA sau în Australia, Spania, Rusia, Anglia - peste tot în lume, în orice direcție.

Cartelurile nu au nicio problemă să vândă orice se cere pe piață, iar, în acest moment, piața nu cere nici heroină, nici cocaină, ci fentanil.

O afacere mortală de neoprit

Mulți dintre membrii cartelului care prepară drogurile sunt foarte tineri - unii dintre ei au doar 18 ani. În ciuda faptului că joacă un rol foarte important în procesul de producție al fentanilului, ei nu sunt plătiți foarte bine.

Traficanții de droguri care își vând marfa direct consumatorilor amestecă fentanilul cu alte substanțe, precum formula de lapte praf. Astfel, un kilogram de fentanil poate deveni 10 kilograme, iar profiturile se multiplică. 

Cât timp există cerere, aceasta va fi satisfăcută. Afacerea mortală cu fentanil pare să fie de neoprit în acest moment.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Partenerii noștri