Live

Galerie Foto Cum arată primul pod rutier între Rusia și China, deschis vineri pentru transportul de marfă

Data actualizării: Data publicării:
Primul pod rutier între Rusia și China a fost deschis pentru transportul de marfă vineri FOTO: Profimedia Images

Primul pod rutier între Rusia și China a fost deschis pentru transportul de marfă vineri, într-o perioadă în care Moscova se apropie tot mai mult de Beijing, pe fondul crizei în relația cu Occidentul, din cauza războiului din Ucraina.

Lucrările de construcție la podul Blagoveshchensk-Heihe, peste râul Amur, au fost finalizate în mare parte la sfârșitul anului 2019. Transportul între orașele de frontieră, cu legături comerciale strânse, a fost asigurat până acum cu bărci, poduri plutitoare și chiar pe gheață, în timpul iernii.

La ceremonia de deschidere de vineri câteva camioane de marfă au traversat podul lung de un kilometru, în timp ce focuri de artificii albe, albastre și roșii, culorile drapelului rus, au fost lansate de pe malul rusesc, relatează The Moscow Times.

Podul ar fi costat 18,8 miliarde de ruble (318 milioane de dolari), iar, potrivit Interfax, 14 miliarde de ruble ar fi fost investite pe secțiunea rusă a podului.

Ministrul rus al Transporturilor, Vitali Saveliev, a spus că deschiderea podului va crește schimbul de mărfuri dintre Rusia și China la 1 milion de tone pe an.

Deocamdată, restricțiile Covid-19 din China interzic transportul de pasageri pe podul Blagoveshchensk-Heihe.

„Condițiile impuse de partea chineză ne limitează deocamdată”, a declarat pentru Interfax Ekaterina Kireeva, de la autoritatea pentru dezvoltarea economică a regiunii Amur. „Cu toate acestea, astăzi marcăm începutul unor legături de transport stabile între țările noastre.”

După ridicarea restricțiilor, se așteaptă ca podul să fie traversat zilnic de 630 de camioane de marfă, 164 de autobuze și 68 de autoturisme.

Guvernatorul regiunii Amur Vasili Orlov a declarat că taxa pentru utilizarea podului va fi de 8.700 de ruble (146 de dolari) și astfel costurile de construcție vor fi recuperate în 20 de ani.

La începutul lunii aprilie, Rusia a finalizat construcția secțiunii sale din primul pod feroviar Rusia-China, care urmează să se deschidă în august.

Ambele proiecte fac parte din inițiativă Belt and Road a Chinei, pe care Beijingul o finanțează pentru a stimula comerțul cu Eurasia.

Cu câteva zile înainte de invazia din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au anunțat un parteneriat „nelimitat”, cu planuri de creștere a comerțului bilateral la 250 de miliarde de dolari până în 2024.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri