Live

Galerie Foto Cum arată noul tanc-mutant pe care Ucraina îl va folosi contra Rusiei. Este proiectat să distrugă drone și rachete

Data actualizării: Data publicării:
Skyranger este echipat cu un tun automat care poate distruge dronele înainte ca acestea să atingă ținta și poate fi dotat cu lansatoare de rachete antiaeriene. Captură foto: X

Ucraina urmează să primească un nou tanc de tip „Frankenstein”, proiectat să doboare drone și rachete prin combinarea capacităților unui șasiu de tanc din era Războiului Rece cu un sistem avansat de apărare antiaeriană, scrie Newsweek.

Compania germană din domeniul apărării, Rheinmetall, a anunțat noul design de tanc săptămâna aceasta. Șasiul de Leopard 1 va fi dotat cu o turelă Skyranger echipată cu un tun automat puternic cu calibrul de 35 de milimetri.

„Multe tancuri Leopard 1 sunt încă disponibile”, a spus Bjorn Bernhard, șeful sistemelor terestre de la Rheinmetall, indicând faptul că ar exista planuri pentru construcția mai multor tancuri „Frankenstein”.

Cu toate că tancul Leopard 1 nu mai este folosit în Germania, multe unități sunt încă în rezervă. Armata ucraineană a primit deja aproape 100 de tancuri Leopard și continuă să caute mai multe ajutoare militare pentru a se putea apăra împotriva Rusiei și atacurilor cu drone care au lovit infrastructura critică în ultimele luni.

Leopard 1 a fost dezvoltat în anii '60 și a ajuns o piesă de bază a multor armate europene în timpul Războiului Rece. Principalele atuuri ale tancului sunt mobilitatea și puterea de foc; motorul puternic ajută tancul de 42 de tone să atingă viteze de 65 de kilometri la oră.

Cu toate că șasiul Leopard reprezintă fundația tancului, forța de luptă este facilitată de sistemul Skyranger. Această turelă avansată este dotată cu un radar sofisticat cu un câmp vizual de 360 de grade care le permite forțelor ucrainene să detecteze și să monitorizeze orice pericol.

Turela Skyranger este special proiectată pentru a contracara roiurile de drone folosite de ruși pentru atacarea infrastructurii critice a Ucrainei. Captură foto: X

Skyranger este echipat cu un tun automat care trage cu proiectile cu calibrul de 35 de milimetri ce pot distruge dronele înainte ca acestea să își lovească ținta.

Sistemul poate fi dotat și cu lansatoare pentru rachetele antiaeriene, ceea ce oferă o capacitate suplimentară de apărare împotriva amenințărilor aeriene mai sofisticate.

Potrivit Rheinmetall, această combinație îi va permite Ucrainei să desfășoare rapid un sistem foarte eficient împotriva roiurilor de drone folosite de ruși pentru atacarea infrastructurii.

Rheinmetall tocmai ce a deschis un nou atelier în vestul Ucrainei. „Avem planuri pe termen lung în Ucraina”, a spus Bernhard pentru Bild. „Nu aprovizionăm doar echipamente și apoi ne retragem - arătăm că vom fi acolo permanent și vom sprijini Ucraina.”

Vehicul blindat Boxer dotat cu un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Skyranger. Foto: Profimedia Images

Noul atelier Rheinmetall va fi folosit pentru a repara tancurile de producție germană avariate pe linia frontului, ceea ce va reduce semnificativ timpul necesar pentru ca tancurile să ajungă din nou pe câmpul de luptă.

Rheinmetall, o companie recunoscută pentru armele sale inovatoare, a reușit să modifice și sisteme de apărare antiaeriană sovietice astfel încât să lanseze rachete occidentale, creând „FrankenSAM”-uri care și-au demonstrat eficiența împotriva atacurilor cu drone.

Și rușii au un tanc „Frankenstein” pe care îl folosesc pe linia frontului. Pe rețelele sociale a fost publicată o înregistrare video care prezintă un tanc rusesc acoperit aproape în întregime de o carcasă metalică, cu un „acoperiș” alcătuit din panouri de tablă ondulată și care e prevăzut inclusiv cu un dispozitiv de bruiaj folosit împotriva dronelor kamikaze.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski îşi va prezenta „Planul Victoriei” la reuniunea de la Ramstein. Cum au catalogat SUA propunerile Ucrainei

Acțiune comando în Marea Neagră. Ucrainenii au capturat „cu eforturi titanice” mai multe platforme de gaz lângă Insula Șerpilor

Resturi de drone rusești au fost găsite de Armată în Delta Dunării, anunță Ministerul Apărării

Puterea „dronei dragon”: ucrainenii arată cum „topește” un tanc rusesc

Partenerii noștri