Live

Cum a reușit „oligarhul ortodox”, care îi finanța pe prorușii din Donbas, să mute milioane de dolari prin bănci, deși era sancționat

Data publicării:
Konstantin Malofeiev este cunoscut ca „oligarhul ortodox”. Foto: Profimedia

Un oligarh rus acuzat că a finanțat separatiștii proruși din estul Ucrainei a reușit să mute în continuare milioane de dolari prin sistemul bancar global cu ajutorul unei firme de servicii financiare cipriote, deși este pe lista sancțiunilor impuse de guvernele occidentale, relatează The Guardian.

Konstantin Malofeiev, un bancher ale cărui interese comerciale includ grupul mass-media Țargrad, care susține Kremlinul, a fost descris de autoritățile americane drept „una dintre principalele surse de finanțare” pentru promovarea intereselor Rusiei în estul Ucrainei și Crimeea.

Cunoscut drept „oligarhul ortodox” din cauza sprijinului său pentru biserica rusă, Malofeiev susține că invazia rusă în Ucraina este un „război sfânt”. El a fost printre cele mai importante persoane afectate de sancțiuni după anexarea Crimeei de către Rusia. UE l-a pus pe lista sancțiunilor în iulie 2014, iar SUA în decembrie 2014.

Cu toate acestea, materialele consultate de The Guardian și Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției sugerează că în următorii ani el a rămas client al firmei cipriote de contabilitate și servicii offshore MeritServus, ai cărei angajați păreau să ajute companiile legate de Malofeiev să mute bani și să ia împrumuturi, inclusiv în dolari.

MeritServus a fost sancționată de Marea Britanie săptămâna trecută, pentru rolul său în mutarea banilor fostului proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.

Firma pare să fi continuat să ajute firmele lui Malofeiev să facă tranzacții în valoare estimată de 35 de milioane de dolari, până când a încetat să mai acționeze pentru Malofeiev în primăvara anului 2017. Se pare că unele dintre aceste tranzacții ar fi fost făcute cu încălcarea sancțiunilor UE și a legislației cipriote, iar nerespectarea sancțiunilor este o infracțiune.

Înainte de a fi supusă sancțiunilor în Regatul Unit, MeritServus a susținut că a efectuat servicii normale, cu aprobări de la autoritățile de reglementare. Compania a adăugat că nu a fost implicată în „spălare de bani sau încălcări ale legislației privind sancțiunile și nici nu a facilitat, tolerat sau închis ochii la acestea”.

Compania susține că, „din neatenție”, Malofeiev nu a fost găsit pe lista de sancțiuni. De îndată ce a luat cunoștință de această problemă, în 2017, spune firma, a informat autoritatea cipriotă de reglementare a contabilității, ICPAC, și departamentul guvernamental responsabil cu combaterea spălării banilor, Mokas, iar „situația a fost rezolvată” cu ambele organisme.

Un purtător de cuvânt al guvernului cipriot a declarat că sprijinul țării sale pentru sancțiunile UE „este clar și fără echivoc” și că cooperarea autorităților din Cipru cu omologii lor din Londra și Washington este „exemplară și reciproc avantajoasă”.

După ce a fondat firma de capital privat Marshall Capital Partners, printre ai cărei investitori era compania franceză de asigurări Axa, Malofeiev și-a folosit averea pentru a clădi un imperiu media al cărui post de televiziune creștin-ortodox Țargrad a devenit un instrument de propagandă al regimului lui Vladimir Putin.

Se pare că l-a angajat pe fostul colonel FSB Igor Girkin pentru a-i asigura securitatea, iar Girkin a devenit ulterior comandant paramilitar și apoi s-a autoproclamat ministru al apărării în regiunea separatistă Donețk din estul Ucrainei, în timp ce un alt fost asociat Malofeiev a fost instalat ca guvernator.

Girkin a fost apoi condamnat în legătură cu atacul cu rachetă asupra zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei. Avionul s-a prăbușit, iar 298 de oameni au murit.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Partenerii noștri