Live

Cum a fost prinsă o elevă „genială” trișând la un concurs de matematică din China. „Nu ea a fost creierul”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

O tânără de 17 ani din China, aclamată ca fiind un geniu într-un concurs de matematică, a trișat, au declarat organizatorii, punând capăt lunilor de scepticism cu privire la rezultatele sale excepționale. Jiang Ping, o studentă la design vestimentar dintr-un oraș rural din provincia Jiangsu, a ținut prima pagină a ziarelor în iunie, când a obținut locul 12 în calificările unui concurs internațional de matematică organizat de gigantul chinez de comerț electronic Alibaba, notează BBC.

Ea a fost primul finalist, de la începerea concursului în 2018, care a provenit dintr-o școală profesională modestă, relata mass-media chineză. Marea majoritate a celor 800 de finaliști provin din universități de elită.

Rezultatele obținute de Jiang au transformat-o într-o senzație peste noapte, iar presa și rețelele de socializare au catalogat-o drept un „geniu”.

Excelența academică este lăudată în cadrul sistemului educațional chinez, care este de notorietate ca fiind acerb. Mulți oameni de pe internet au fost încurajați de rezultatele lui Jiang, considerându-le dovada că elevii de la institutele vocaționale pot excela din punct de vedere academic.

Cu toate acestea, pe măsură ce îndoielile cu privire la abilitățile sale s-au amplificat, organizatorii concursului au declarat duminica trecută că Jiang a încălcat regulile concursului în runda preliminară, primind ajutor de la profesorul ei, care era și el concurent.

„Acest lucru a scos la iveală probleme precum inadecvarea formatului de concurs și lipsa de rigoare în supraveghere. Ne cerem sincer scuze”, au afirmat organizatorii.

Conform rezultatelor finale anunțate duminică, nici Jiang, nici profesorul ei nu s-au numărat printre cei 86 de câștigători ai concursului.

Ascensiunea unei senzații a matematicii

Concursul anual de matematică este deschis concurenților din instituții din întreaga lume și este găzduit de Damo Academy, institutul de cercetare al Alibaba.

În acest an, Jiang, elevă la Jiangsu Lianshui Secondary Vocational School, a depășit alți finaliști de la unele dintre cele mai prestigioase instituții din lume - inclusiv Universitatea Peking, Massachusetts Institute of Technology și Universitatea Oxford.

Ea a ales să studieze la școala profesională atât pentru că era interesată de designul vestimentar, cât și pentru că sora și prietenii ei erau acolo, au declarat mass-media locale.

Rezultatele obținute de Jiang și trecutul său educațional neconvențional au atras rapid atenția la nivel național. Povestea ei a fost prezentată într-un videoclip produs de Damo Academy și a fost intervievată de instituții de presă din întreaga țară.

„Învățarea matematicii este dificilă, dar de fiecare dată când rezolv problemele mă simt destul de fericită”, a declarat ea pentru publicația de stat People's Daily. „Indiferent ce-mi rezervă viitorul, voi continua să învăț”.

Profesorul lui Jiang, Wang Runqiu, a fost, de asemenea, în centrul atenției, fiind aclamat ca un educator care a observat și a încurajat pasiunea ei pentru matematică. Vorbind presei, el a descris-o drept o elevă atentă, care a învățat ea însăși matematică avansată.

„Am întâmpinat multe eșecuri în procesul de învățare a matematicii”, a spus el. „Așadar, vreau să fac tot ce pot pentru a-mi ajuta elevii și pentru a-i face să știe că există și alte posibilități în viitor.”

Dar, pe lângă o revărsare de laude la adresa lui Jiang și a profesorului ei, povestea elevei a stârnit, de asemenea, o discuție dacă sistemul educațional din China a făcut suficient pentru a sprijini elevii talentați care urmează căi mai puțin academice - în special pe cei care s-ar putea să nu fi primit o recunoaștere similară din partea profesorilor lor.

Sistemul educațional chinez își concentrează o mare parte din resurse asupra celor care susțin „Gaokao” - examenul extrem de dificil pe care elevii trebuie să îl dea pentru a intra la universitate. Cei din școlile profesionale s-au confruntat mult timp cu restricții în ceea ce privește susținerea Gaokao și înscrierea în universitățile obișnuite, până când o reformă a educației din 2022 a oferit elevilor din școlile profesionale un examen alternativ de admitere la universitate.

Un articol de opinie publicat anterior în presa de stat Xinhua spunea că rezultatele lui Jiang „fac aluzie la un adevăr ciudat: chiar și tinerii la fel de talentați ca ea pot fi ușor îngropați fără o bună educație”.

„Nu ea a fost creierul”

Dar, pe măsură ce faima lui Jiang a crescut, criticile și scepticismul legate de abilitățile ei au început, de asemenea, să crească.

În iunie, zeci de alți finaliști au publicat o scrisoare comună pe care au adresat-o comitetului de organizare a concursului, cerând o anchetă asupra lui Jiang. De asemenea, au cerut ca răspunsurile ei la întrebările din testele preliminare să fie făcute publice.

Finaliștii au susținut că Jiang a făcut „mai multe greșeli evidente de scriere” într-un videoclip online și că „părea să nu fie familiarizată cu aceste expresii și simboluri matematice”.

În timp ce runda preliminară a concursului a permis participanților să utilizeze software de programare, runda finală a fost un examen cu carte închisă. Rezultatele finalei, care trebuiau inițial să fie publicate în august, au fost amânate timp de mai multe luni.

Când rezultatele au fost în sfârșit făcute publice duminică, Jiang nu se număra printre cei 86 de câștigători ai rundei finale.

Duminică, școala ei a confirmat, de asemenea, într-o declarație, că Jiang a fost ajutată de profesorul ei, Wang, și că Wang a primit un avertisment și a fost descalificat de la premiile profesorilor pentru acest an. Declarația a solicitat, de asemenea, clemență și protecție pentru adolescentă.

Încercările BBC de a contacta familia lui Jiang au eșuat. Un cont de social media folosit cândva de mama ei este acum defunct, iar un număr de telefon legat de tatăl ei a fost dezactivat. Mai multe apeluri telefonice ale BBC către școala lui Jiang au rămas fără răspuns, iar un oficial din sat a refuzat să discute despre Jiang atunci când a fost contactat de BBC.

În timp ce dezvăluirea de duminică a declanșat un val de critici la adresa lui Jiang și a profesorului ei, mulți utilizatori ai rețelelor sociale au vorbit, de asemenea, în apărarea adolescentei, susținând că cea mai mare responsabilitate revine școlii și profesorului ei.

„Jiang Ping nu este nevinovată, asta este fără îndoială. Dar cine sunt cele mai rele părți în această situație?”, se arată într-o postare pe Weibo. „Adulții au adus acest copil să facă o faptă rea și au lăsat-o să sufere toate consecințele”.

„Chiar dacă totul a fost înscenat, Jiang Ping nu a fost creierul din spatele ei”, a scris un altul pe Weibo. „Ea nu ar trebui să fie arsă pe rug”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden se întâlnește cu Xi Jinping în Peru. E prima lor întâlnire față în față de anul acesta

China dezvăluie un bombardier stealth fără pilot cu autonomie de zbor de 15 ore

China își etalează forța militară cu un bombardier din anii Războiului Rece care amenință inamicii statului

Cum arată naveta spațială pe care chinezii o vor folosi pentru aprovizionarea stației lor de pe orbita Terrei

Partenerii noștri