Live

Analiză Cum a creat Occidentul cea mai periculoasă versiune a lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin a profitat de pe urma unei evaluări strategice greșite a Occidentului, arată o analiză CNN Foto: Profimedia Images

În ultimul deceniu, Rusia lui Vladimir Putin a fost o preocupare permanentă pentru Occident și pe bună dreptate. Liderul de la Kremlin și cercul lui de apropiați au devenit tot mai siguri pe ei în această perioadă. Fie că a fost vorba de anexarea unor teritorii ale altor state, de susținerea unui dictator într-un război extern sau de otrăvirea disidenților în propria țară, Kremlinul lui Putin nu pare să mai caute validarea din partea unui Occident care a permis ca agresivitatea Moscovei să sporească fără să riște prea mult.

Lumea și-a reamintit de tupeul Rusiei în ultimele săptămâni, pe măsură ce prețurile la gaze cresc în Europa din cauza aprovizionării deficitare cu gaz rusesc și după ce Vladimir Putin a rupt legăturile diplomatice - și așa slabe - ale țării sale cu NATO.

CNN se întreabă, într-o analiză, cât de greșit l-au evaluat factorii de decizie occidentali pe Vladimir Putin și cât de mult au ignorat dorința acestuia de a-și folosi armele pe care le are la dispoziție.

Avantajul de a fi în avantaj

Criza energetică la nivel european dezvăluie, încă o dată, o armă foarte puternică pe care Rusia o are și pe care o folosește ca o pârghie în relația sa cu Europa: rezervele sale de gaz. Nu este un secret că multe țări europene, inclusiv Germania, sunt dependente de livrările de gaze naturale rusești, iar recentele sincope în aprovizionare au evidențiat nu doar riscurile economice, ci și geopolitice ale acestei dependențe.

Citiți și: Gazprom anunţă că va sista livrările de gaze către Republica Moldova, de la 1 decembrie, dacă aceasta nu-şi achită datoriile

Există posibilitatea ca Rusia să aprovizioneze țările europene crescând exporturile, pentru a permite refacerea stocurilor înainte de o eventuală iarnă rece. Costurile la energie s-ar reduce astfel, iar nervii s-ar calma. Întrebarea care se pune, din perspectiva Rusiei, este: de ce am face-o? Moscova încă așteaptă aprobarea autorităților germane de reglementare pentru Nord Stream 2, controversata conductă ce ar conecta Rusia cu Germania și ar furniza cantități mari de gaze către Europa de Vest. „Dacă autoritatea de reglementare germană își dă mâine acordul, livrările a 17,5 miliarde de metri cubi vor începe poimâine”, a declarat Putin joi, dând vina pe politica energetică a UE pentru recenta criză a gazelor și pentru prețurile ridicate.

Gazoductul este controversat, deoarece mulți îl consideră un proiect de influență geopolitică pentru Moscova, o teamă care a fost reconfirmată atunci când vicepremierul rus Aleksandr Novak a declarat, la începutul acestei luni, că „finalizarea rapidă a autorizării” pentru Nord Stream 2 ar ajuta la „temperarea situației actuale”.

Cum se folosește Rusia de eșecurile Occidentului

În afară de avantajele financiare și geopolitice pe care le oferă dependența Europei de gazul rusesc, această situație ajută, de asemenea, la întărirea unui narativ care a tot fost iterat de-a lungului timpului în politica internă a Rusiei: Occidentul continuă să facă lucrurile greșit.

„Ideea acestei teze ar fi că Europa și Occidentul trebuie să-și regândească politicile divergente, fie că este vorba despre energie, intervenție externă sau construirea democrației”, arată Oleg Ignatov, analist senior la International Crisis Group. „În urmă cu zece ani, acest argument era mai mult timid afirmat, deoarece Kremlinul dorea să se protejeze de criticile venite din partea guvernelor occidentale sau a ONG-urilor. Dar acum, Rusia poate argumenta că politicile occidentale au eșuat atât de mult în Libia, în Siria, acum și în Afganistan, încât abordarea Rusiei a fost, de fapt, corectă în tot acest timp”, a explicat el.

Eșecul occidental, respectiv succesul rusesc se raportează, evident, la prioritățile fiecărei părți. Putin a declarat că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost „cea mai mare tragedie geopolitică” a secolului XX.

Dacă ții seama de acest lucru, comportamentul lui Putin din ultimul deceniu - anexarea Crimeei, acțiunea militară din Siria, ațâțarea tensiunilor dintre NATO și Turcia - devine explicabil: își construiește imaginea unui lider care încearcă să redea mândria țării sale și care este încântat să profite de oportunitățile pe care i le oferă omologii săi internaționali, uneori prea naivi.

Unde greșește Occidentul

„Pentru Occident, Rusia este extrem de iritantă; totuși, nu reprezintă, de fapt, o amenințare atât de mare”, consideră Mark Galeotti, profesor onorific la University College London.

Unii spun că amenințarea relativ limitată a lui Putin a dus la o politică occidentală lipsită de strălucire în fața agresiunii rusești și i-a permis liderului de la Kremlin să treacă la acțiune știind că nu va avea de suferit mari consecințe. Logica sună cam așa: otrăvirea de către agenți ruși a unui fost spion rus pe teritoriul britanic este, desigur, sinistră și amenințătoare. Cu toate acestea, nu reprezintă o amenințare reală pentru Regatul Unit.

Dacă s-ar fi mers mai departe decât aplicarea unor sancțiuni punctuale la adresa unor persoane apropiate de Putin, poate că n-ar fi meritat efortul.

Acest lucru, potențial, îi face chiar jocul lui Putin, deoarece îi permite să prezinte aceste evenimente drept o dovadă că el este un om puternic, de neatins, care este vigilent cu Occidentul, o temă pe care, de altfel, a abordat-o joi și într-un discurs ținut la întâlnirea anuală a Clubului Valdai, la Soci, când a criticat SUA pentru „haosul” pe care l-au creat în Afganistan.

„Eșecul pe termen lung al Occidentului a fost acela de a trata fiecare act ostil al lui ca pe un incident izolat, în loc să vadă modelul general, al unei Rusii care nu dorește sau nu este interesată să joace după reguli”, explică Keir Giles, senior fellow la Chatham House.

Acest lucru, susține Giles, se află în centrul a tot ceea ce se întâmplă în prezent.

„Rusia devine mai directă. Atunci când Rusia exploatează criza gazului din Europa pentru a forța realizarea proiectului său de gazoduct Nord Stream 2 sau când rupe legăturile cu NATO, o face în mod deschis și nu mai există pretenția că Moscova lucrează în sensul unor relații bune cu Occidentul. Este același model pe care îl vedem pe plan intern în Rusia - represiunea împotriva opoziției este acum deschisă și se accelerează, deoarece Kremlinului nu-i mai pasă”, arată Keir Giles.

Dezbinarea Occidentului, cel mai bun cadou pentru Putin

„Putin este un oportunist. Dezbinarea NATO este cel mai mare cadou pe care îl poate primi”, subliniază Riho Terras, fost comandant al forțelor de apărare din Estonia. „Dependența Germaniei de gazul rusesc este o problemă pentru noi, cei care împărțim granița cu Rusia, pentru că subminează unitatea. Brexitul poate că este bun pentru Marea Britanie, dar ridică semne de întrebare cu privire la o armată europeană care, în mod evident, ar fi mai slabă decât NATO”, arată militarul eston.

Pe de altă parte, unii cred că cel mai mare atu al lui Putin a fost tocmai isteria și supraestimarea amenințării pe care ar reprezenta-o Rusia pentru o parte a Occidentului, combinate cu o reacție limitată din partea națiunilor puternice, inclusiv a SUA, față de situațiile cu adevărat ostile.

„De fiecare dată când apare o ocazie, el va profita. S-a întâmplat în Ucraina, s-a întâmplat în Georgia. El înțelege doar mesajele puternice și dacă vom continua să dăm dovadă de dezbinare, va răspunde la fel. Este un luptător de gherilă. Occidentul încearcă să patineze în jurul Rusiei, dar să nu uităm că Putin joacă hochei pe gheață”, spune Riho Terras.

Ce crede opoziția din Rusia că ar funcționa în cazul lui Putin

La rândul lor, liderii opoziției din Rusia cred că Occidentul are la îndemână măsuri ce ar putea slăbi poziția lui Putin.

„Sancțiunile personale împotriva apropiaților lui Putin, care sunt implicați în fapte de corupție și de încălcare a drepturilor omului, vor contribui mult la atingerea acestui obiectiv”, consideră Vladimir Așurkov, politician de opoziție și director executiv al fundației anticorupție a lui Aleksei Navalnîi.

Pe de altă parte, confuzia și inacțiunea occidentală au alimentat un mit - că Putin este imprevizibil, că nimeni nu știe cu adevărat cine este și ce vrea  -, iar asta a contribuit într-o oarecare măsură tocmai la crearea, pe plan intern, a unui colos ce poate acționa din ce în ce mai mult în totală impunitate și într-un mod care nu face decât să alimenteze și mai mult aura mitică de care se bucură în Rusia.

Cu toată isteria legată de Rusia din ultimul deceniu, s-ar putea ca incapacitatea Occidentului de a-l înțelege cu adevărat pe Putin să fi ajutat exact la crearea celei mai periculoase versiuni posibile a acestui om, conchide analiza CNN.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spun social-democraţii germani despre o întâlnire între Scholz și Putin înainte de alegeri

Care este orizontul lui Putin pentru sfârșitul războiului. Ce spune şeful Centrului pentru combaterea dezinformării din Ucraina

Zelenski: Donald Trump poate fi decisiv în războiul din Ucraina. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin

Ucraina pierde teren, dar nici Putin nu dispune de rezerve infinite: Unul din marile depozite de blindate ale Rusiei s-a golit complet

Partenerii noștri