Live

Culisele votului anti-România în Schengen. Cum s-a opus Bulgaria „rânjind” și ce mai putem face

Data publicării:
Ministrul de interne ceh Vit Rakusan a condus ședința JAI. Foto: Profimedia Images

România și Bulgaria au primit joi un vot negativ din partea Olandei și Austriei pentru aderarea la spațiul Schengen. Deși Olanda nu se opunea României, faptul că dosarul era la pachet cu vecinii bulgari a dus la respingere. În ședința Consiliului JAI, Olanda a cerut decuplarea celor două țări, însă în momentul în care propunerea s-a supus la vot Bulgaria s-a opus. 

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a descris, la Digi FM, evoluția discuțiilor de la Bruxelles:

„România a intrat și a susținut că dorește vot. S-au discutat mai mult scenarii. Primul: România să accepte o amânare pentru luna septembrie. S-a refuzat această propunere. După care, la propunerea Austriei, s-a vorbit despre un vot în luna iunie. România a spus nu. Am spus că suntem de acord să intrăm în Schengen în septembrie pentru terestru și aeroportuar în iunie, dar cu vot dat azi.

În favoarea României au fost două state mari și două state mai mici. Germania s-a purtat astăzi absolut admirabil, Franța la fel. Și Luxemburg și Belgia. După care au vorbit 20 de state să convingă Austria să voteze pentru România.

Olanda a spus că suntem nevoiți să votăm împotriva României și Bulgariei că avem o problemă cu Bulgaria, vă rog decuplați România de Bulgaria.

România a acceptat acest lucru, și a solicitat vot. Însă, din păcate, în momentul respectiv Bulgaria s-a comportat mizerabil și a votat împotriva decuplării rânjind. Votul nu e la fiecare, e prin ridicare de cartonașe. Dacă ridici cartonașul înseamnă că ești împotrivă. Bulgaria a ridicat cartonașul.

Atunci s-a trecut la vot pentru România și Bulgaria la pachet, vot care a întâmpinat opunerea Austriei, un vot neexplicat și bazat pe minciună, și a Olandei.

Bulgaria, dacă era un partener corect, astăzi ar fi acceptat propunerea Olandei de decuplare a României de ea”, a explicat Rareș Bogdan.

Acesta spune și care sunt cele două scenarii pentru România după votul din Consiliul JAI.

„Sunt două posibilități: 1. să mergem la CJUE (Curtea Europeană de Justiție) dar acolo va dura probabil 3-4 ani de zile și 2. în Consiliu (n.red. European) președintele Iohannis să forțeze un nou vot pentru România pe 15 decembrie. Acolo România poate intra singură. Nu mai trebuie să intre la pachet cu Bulgaria”, a mai spus Rareș Bogdan.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

Partenerii noștri