Live

Cu „chips”-urile pe masă. Putin se chinuie să facă rost de microcipuri pentru rachete în timp ce armele sale se fac praf în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Microcipurile sunt cele care s-ar putea să pună capăt ambițiilor lui Vladimir Putin în Ucraina, scrie Politico. La șase luni de la invazia pe care a declanșat-o, Rusia se confruntă cu un grav deficit tehnologic provocat de sancțiunile impuse de Occident împotriva Moscovei.

După ce au lansat (sau au pierdut în luptă) mult mai mult din arsenalul lor de rachete decât au anticipat inițial, soldații ruși se bazează acum din ce în ce mai mult pe stocurile de muniții primitive din era sovietică, în timp ce forțele ucrainene aprovizionate de Occident cu arme moderne se luptă pentru a întoarce soarta războiului, în special în sudul țării.

Contraofensiva ucraineană include lovituri precise asupra depozitelor de muniție ale rușilor și a infrastructurii esențiale, cum ar fi podurile folosite de forțele ruse pentru a-și aproviziona trupele de pe front.

Kievul este conștient de faptul că rezultatul războiului va depinde probabil de capacitatea Rusiei de a găsi o modalitate să obțină din nou acces la cipurile de înaltă tehnologie și încearcă acum să se asigure că rușii nu vor mai putea pune mâna pe această resursă foarte importantă.

Pentru a scoate în evidență pericolul, Ucraina a avertizat comunitatea internațională despre încercările Kremlinului de a achiziționa semiconductori, transformatoare, conectori, carcase, tranzistori, izolatori și alte componente, majoritatea fabricate de companii din SUA, Germania, Olanda, Marea Britanie, Taiwan și Japonia, de care Rusia are nevoie pentru a-și continua asaltul asupra Ucrainei.

Mesajul este clar: Nu-i lăsați pe ruși să pună mâna pe aceste componente

La prima vedere, Rusia nu ar trebui să poată să achiziționeze unele dintre cele mai importante tehnologii de pe lista lor de cumpărături. Beneficiind doar de o tehnologie domestică primitivă, Kremlinul s-a bazat în ultimii ani pe țări precum SUA, UE și Japonia pentru a-i furniza semiconductori.

Acum, din cauza sancțiunilor, aceste produse nu mai sunt la îndemâna rușilor. O problemă ar putea apărea în momentul în care un intermediar precum China, care ar putea să obțină tehnologia, ar transfera Moscovei produsele pe care Putin nu le poate obține în mod direct. 

Premierul ucrainean Denis Șmigal a subliniat faptul că războiul a ajuns la un punct de cotitură în care avantajul tehnologic va fi decisiv. „Conform informațiilor noastre, rușii au consumat deja aproape jumătate din arsenalul lor de război”, a spus oficialul de la Kiev pentru Politico.

Denis Șmigal: Războiul a ajuns la un punct de cotitură în care avantajul tehnologic se dovedește a fi decisiv. „Conform informațiilor noastre, rușii au consumat deja aproape jumătate din arsenalul lor”. Foto: Profimedia Images

Șmigal a adăugat că, potrivit estimărilor autorităților ucrainene, Rusia mai are doar în jur de 40 de rachete hipersonice. „Acestea sunt cele care au precizie și acuratețe datorită microcipurilor pe care le dețin. Dar din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, livrările acestui echipament cu microcip de înaltă tehnologie s-au oprit și ei nu mai au cum să refacă aceste stocuri.”

Dintre toate cele 25 de tipuri de componente pe care Rusia le dorește cel mai mult, aproape toate sunt microcipuri fabricate de firmele americane Marvell, Intel, Holt, ISSI, Microchip, Micron, Broadcom și Texas Instruments. Apoi, vin cipurile produse în Japonia de Renesas și în Germania de Infineon.

Rușii mai caută microcircuite marca Vicor și conectori făcuți de AirBorn, ambele firme fiind din SUA. Unele dintre produse pot fi cumpărate cu ușurință de pe platformele online ale magazinelor de electronice, în timp ce altele nu se mai găsesc de luni de zile din cauza crizei globale de microcipuri.

Citește și: Noile „arme minune” ale armatei lui Putin: Un câine-robot „ninja” fabricat în China și un camion fără șofer

Componente de 20 de euro, dorite de Rusia, costă acum peste 1.100 de euro bucata

Cel mai ieftin produs de pe listă ar putea fi obținut de Moscova cu doar 7 euro bucata, în timp ce unul dintre cele mai scumpe componente, produse de Intel, i-ar costa pe ruși 1.107 euro bucata – asta în condițiile în care înainte de criză, ar fi costat mai puțin de 20 de euro.

Rusia și-a umplut, cel mai probabil, rezervele de microcipuri și alte echipamente esențiale produse în Occident de-a lungul anilor, care acum ar putea fi aproape de epuizat, potrivit lui James Byrne, analist al RUSI.

Programul de achiziții militare al Rusiei este „cuprinzător, bine finanțat și ei au o bază militară și industrială uriașă care produce lucruri”, a spus Byrne. „Dar acum au consumat așa de mult în Ucraina, încât au nevoie de un volum mare de provizii noi.”

 

În ciuda sancțiunilor foarte dure impuse împotriva Rusiei, experții avertizează că entități și actori nedoriți pot folosi alte căi pentru a obține tehnologia interzisă de Occident. „Odată ce cipurile pleacă din fabrici este foarte dificil să știi cu siguranță unde o să ajungă”, a spus Diederik Cops, cercetător de top în exporturile de arme și comerț al Institutului Flamand pentru Pace.

„Țări precum Coreea de Nord și Iran au ani de expertiză în ocolirea sancțiunilor”, a explicat Cops. „Rusia cu siguranță s-a pregătit să facă față [acestei crize] în ultimele luni.”

„Rușii pot, de asemenea, să se bazeze pe expertiza istorică pentru a organiza astfel de canale de legătură: pe vremea Războiului Rece acest lucru era o rutină”, a spus analistul flamand. „[Rusia] are granițe lungi cu țările vecine și o mare rețea de state aliate cu care să lucreze”.

Rușii dezasamblează frigidere și mașini de spălat pentru a obține mult râvnitele microcipuri

Este prea devreme ca să putem spune dacă sancțiunile împotriva Rusiei funcționează, potrivit lui Damien Spleeters, director adjunct al organizației CAR, ce se ocupă cu monitorizarea armelor folosite în război. „Tot ceea ce am văzut până acum a fost fabricat înainte de invazie. Sunt stocuri care datează dinainte de sancțiuni.”

Șmigal spune că faptul că rușii folosesc echipament și rachete sovietice produse în anii '60 și '70 demonstrează că se confruntă cu epuizarea stocului de armament modern.

Rusia este atât de disperată să pună mâna pe cei mai sofisticați semiconductori pentru programul lor de înarmare încât au ajuns să dezasambleze frigidere și mașini de spălat pentru a folosi microcipurile lor în armele cu care trag asupra ucrainenilor, potrivit secretarului pentru comerț al Statelor Unite, Gina Raimondo, care a obținut informațiile de la oficiali ucraineni.

Unii dintre veteranii serviciilor americane din domeniul securității naționale au contrazis analizele optimiste ale echipei președintelui Joe Biden. Aceștia spun că guvernele occidentale nu au capacitatea de a opri alte regimuri, în special pe cel de la Beijing, să îi transfere microcipuri Rusiei.

Controalele împotriva cipurilor „sunt la fel de dure precum o ușă de sticlă”, a spus Matthew Turpin, specialistul în China al Consiliului de Securitate Națională al SUA între 2018 și 2019. „China și Rusia împart o graniță de 4.300 de kilometri. Nu există absolut niciun mod în care am putea observa dacă aceste cipuri sunt transferate din China spre Rusia.”

Din cauza relațiilor reci cu Occidentul, Rusia a încercat de mai mulți ani să implementeze un program de înlocuire a importurilor din străinătate pentru a-și crea propria industrie de înaltă tehnologie. Aceste eforturi au devenit și mai urgente acum.

Problema pentru Moscova este că astfel de măsuri au eșuat în trecut din cauza sistemului corupt și a exodului de profesioniști și persoane educate – o situație care e puțin probabil să se schimbe prea curând.

China a aprovizionat Rusia cu vehicule de teren, componente pentru drone și motoare navale

O investigație realizată de Reuters și RUSI în august a arătat că produsele fabricate de firmele de tehnologie din SUA și din alte state occidentale continuă să se regăsească în echipamentul militar al Rusiei recuperat de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Aceste componente, în special microcipurile, sunt esențiale pentru ca Rusia să își continue operațiunile militare.

În timp ce UE, SUA, Japonia și alte state au lovit Rusia cu sancțiuni, Moscova se poate baza încă pe China, care i-a pus la dispoziție vehicule de teren, componente pentru drone și motoare pentru nave. Dar, precum Rusia, și China întâmpină probleme pentru a ține pasul cu competitorii atunci când vine vorba de cele mai sofisticate componente de care Rusia are nevoie.

Xi Jinping și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

„Pe cât de oribilă este invazia Ucrainei, un efect dramatic îl reprezintă viteza accelerată cu care Statele Unite au lucrat cu aliații de peste ocean pentru a impune restricții care merg dincolo de controalele obișnuite, care o afectează în special pe China dată fiind starea în care se află industria lor de semiconductori”, a explicat Kevin Wolf, fost secretar-asistent pentru comerț în administrația Obama.

Îngrijorările legate de securitatea națională pun industria occidentală într-o poziție dificilă întrucât companiile consideră „critice” vânzările către China, care finanțează eforturile lor de dezvoltare și cercetare în domeniul tehnologiei.

„Totul poate fi reglementat, dar trebuie să existe și o componentă de monitorizare”, a explicat Spleeters. „Trebuie să monitorizeze cum sunt folosite, cum sunt achiziționate. Dacă nu ai această viziune de la firul ierbii riști să nu vezi multe dintre posibilele rute comerciale și moduri de evitare a regulilor”.

Citește și: „Timpul nu este de partea Rusiei”. Avioanele rusești vor rămâne blocate la sol în curând, spune ministrul german al economiei

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri