Live

Croaţia introduce armata obligatorie. Ce durată au stabilit autoritățile și ce oportunitate au tinerii după satisfacerea stagiului

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Croaţia, ţară membră NATO din 2009, va introduce un serviciu militar obligatoriu cu o durată de două luni pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, începând din ianuarie 2025, relatează vineri presa croată, potrivit agenţiei EFE.

Ministrul croat al apărării, Ivan Anusic, propusese această măsură la începutul anului, în cadrul modernizării generale a forţelor armate în cooperare cu NATO, deşi nu a oferit atunci detalii despre durata acestui stagiu militar şi nici despre pregătirea inclusă.

Ideea a fost sprijinită de premierul de centru-dreapta Andrej Plenkovic, care a argumentat atunci necesitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu prin „circumstanţele actuale de pericole de securitate în lume”, făcând referire la războiul din Ucraina, notează EFE, citată de Agerpres.

După cum a explicat vineri portalul de ştiri Index, cele două luni de stagiu militar obligatoriu vor include o instrucţie de bază pentru trupele de infanterie, dar tinerii vor avea posibilitatea de a solicita o scutire de la acest stagiu pentru obiecţii de conştiinţă, însă în acest caz vor trebui să urmeze un stagiu de serviciu civil alternativ, cu o durată mai mare.

Guvernul croat estimează că între 4.000 şi 4.500 de tineri vor fi instruiţi în fiecare an în trei cazărmi, ei având posibilitatea ca la finalul celor două luni să urmeze o carieră militară profesionistă. Croaţia a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2008 şi a format o armată profesionistă înainte de a se alătura NATO. 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Putin va amâna o nouă mobilizare până în ultimul moment.” De ce se teme dictatorul rus să mai trimită recruți pe frontul din Ucraina

Noii recruți ai Ucrainei au vârste între 40 și 50 de ani. Cum sunt pregătiți pentru lupta cu rușii (BBC)

Croația nu mai vrea aparate de aer condiționat. Ce măsuri ia țara împotriva celor care au dispozitivele pe fațade

WP: Ucrainenii au capturat peste 200 de militari ruși în cursul invaziei-surpriză din Kursk. Ce arată o analiză video

Partenerii noștri