Live

Criza alimentară din Yemen se adâncește și împinge milioane de oameni către foamete

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Programul Alimentar Mondial (PAM) a spus că a redus și mai mult rațiile pentru Yemen, unde milioane de oameni suferă din cauza foametei, din cauza lipsei finanțării critice, a inflației globale și a efectelor conflictului din Ucraina, transmite Reuters.

Programul ONU hrănește 13 milioane de oameni pe lună în Yemen, unde economia a fost distrusă de șapte ani de război. Statul cu o populație de aproape 30 de milioane de oameni importă majoritatea alimentelor.

„Acum suntem forțați să ne diminuăm sprijinul pentru 5 milioane dintre acei oameni la mai puțin de 50% din nevoia zilnică iar pentru ceilalți 8 milioane la aproape 25% din necesarul zilnic”, a transmis PAM într-un mesaj pe Twitter distribuit duminică.

„Activitățile care asigură reziliența și traiul de zi cu zi și hrana din școli și programele nutriționale vor înceta pentru 4 milioane de oameni, asistența disponibilă rămânând pentru doar 1,8 milioane de oameni”.

PAM a redus încă din ianuarie rațiile pentru 8 milioane de oameni și a avertizat în mai că ar putea în curând să facă noi reduceri după ce a obținut de la donatorii internaționali doar un sfert din cei două miliarde de dolari necesari pentru Yemen în acest an.

Numărul de oameni care trăiesc în condiții la pragul foametei în statul din Peninsula Arabă este estimat că va crește la șapte milioane în a doua jumătate a anului, de la aproape cinci milioane.

Întreruperea furnizării de grâu la nivel global din cauza războiului din Ucraina și a interdicției de export din India riscă să adâncească criza alimentară din Yemen și să mărească inflația prețurilor la mâncare, care deja s-a dublat în aproape doi ani în unele părți ale țării.

Ministrul planificării din guvernul susținut de saudiți a avertizat vineri că stocurile de grâu ale Yemenului ar putea fi golite până la mijlocul lunii iulie și a cerut statelor Uniunii Europene să ajute la securizarea noilor piețe pentru a înlocui grâul din Ucraina și Rusia.

Yemen se confruntă cu o penurie a rezervelor valutare străine și cu o serioasă devalorizare a monezii naționale în unele regiuni.

Traderii locali se chinuie de asemenea să importe făină, orez, zahăr și produse din petrol din cauza prețurilor mari, a declarat vicepreședintele Federației Camerei de Comerț și Industrie din Yemen, Abu Baker Baobaid, pentru Reuters.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE pentru a opta lună la rând

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

Partenerii noștri