Live

Video Corespondență specială Digi24 de la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a în Londra

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură video Digi24

ACTUALIZARE 15:38 La Londra, cozile sunt uriașe, de 8 kilometri. Este foarte multă lume la coadă pentru a ajunge în Westminster Hall dar și în piața din fața Parlamentului, unde oamenii, după ce trec de zona în care își pot lua rămas bun de la Regină, mai rămân aici câteva minute și pur și simplu se mai reculeg.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Sunt mai multe evenimente care se derulează în paralel. Regele Charles al III-lea împreună cu Regina Consoartă sunt la Cardiff pentru a-și încheia turneul Spring Tide, adică salutul pe care noul Rege trebuie să-l facă în fața tuturor națiunilor care sunt în componența Regatului Unit al Marii Britanii.

Între timp, la Londra, în jurul sicriului Reginei, se pregătește o veghe specială care va avea loc mâine seară. La fiecare dintre cele patru colțuri ale sicriului în care este trupul suveranei se află un soldat din Garda Regală care stă cu capul plecat în poziție de veghe. Mâine, în aceleași poziții, se vor așeza la cererea Regelui Charles al III-lea, cei doi Prinți, William și Harry, care vor purta ambii uniforme. De data aceasta, și Harry, cel care nu mai este în funcții publice legate de Casa Regală, va onora cererea tatălui său și va purta uniformă pentru a se așeza la capătul sicriului. La capul sicriului va sta fratele său mai mare, actualul Prinț de Wales, Prințul William.

Pe lângă cei doi nepoți ai Reginei, se vor aduna și verișorii lor, în total sunt 8 nepoți ai Reginei. Toți vor veni mâine în Westminster Hall pentru a sta de veghe la căpătâiul celei care a fost bunica lor pentru a-și prezenta încă odată omagiile, dar, spre deosebire de Harry și William, care vor purta uniforme, ceilalți 6 nepoți vor fi în haine de doliu și în cazul în care printre ei sunt și cei care au de purtat decorații, sunt invitați să le poarte.

Se pregătește așadar un priveghi special pentru mâine iar confirmările vin chiar de la Palatul Buckingham.

Într-o notă mai lejeră la același priveghi, ieri oamenii au venit cu animalele de companie iar poliția a fost nevoită să oprească, deși au stat la coadă îndelung alături de ceilalți cetățeni, 6 dintre britanicii care s-au așezat la acest rând până la intrarea în Westminster Hall, pentru că își aduseseră cu ei și cățeii și ca atare poliția i-a rugat să se întoarcă și să mai ia o dată coada de la capăt, dar de data aceasta fără căței, pentru că oricât de mult i-ar fi plăcut suveranei animalele, totuși este un moment solemn și timpul și spațiul și locul și tot ce înseamnă seriozitatea acestui moment nu permite ca animalele să fie lăsate să participe.

Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă Camilla marcheză ultima vizită din turneul lor din Regatul Unit, în Țara Galilor. Vizita se întinde pe întreg parcursul zilei.

Cuplul regal a ajuns la catedrala Llandaff la o slujbă, condusă chiar de decan. După aceasta, cei doi îi vor saluta pe membrii care se află acolo. Mai departe vor primi și o moțiune de condoleanțe, vor avea ocazia să citească mesaje de condoleanțe iar oamenii așteaptă ca Regele Charles al III-lea să aibă o audiență privată cu premierul și președintele țării.

Va avea loc și o recepție cu invitați de la organizații locale, organizații de caritate și membri ai comunităților de credință.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Ne-am așezat astăzi în fața porții Westminster Hall. Pe acolo ies cei care au avut norocul să ajungă în fața catafalcului unde este depus sicriul Reginei să-și ia rămas bun.

Am asistat și pe parcursul zilei de ieri în toată această mulțime de oameni care stau la rând, s-au amestecat și demnitari. De pildă, Theresa May a fost între oameni și și-a prezentat și ea omagiul în fața suveranei pe care a servit-o și în funcția de premier al Marii Britanii.

Este o ordine impecabilă, sunt oameni care vin și stau împreună și vorbesc între ei, își leagă prietenii, fiecare era într-o ținută specială, de pildă, dacă era vorba despre miliari, veterani, oameni veniți din Scoția cu celebrele kilturi. Sunt tot felul de oameni care vor să ajungă și să-și salute pentru ultima oară Regina.

În paralel, ieri, a fost și un incident. O delegație chineză nu a fost lăsată să ajungă în Westminster Hall, pentru că membrii acestei delegații erau sub o serie de sancțiuni impuse. Sunt și niște parlamentari și din Marea Britanie și din China care se află sub sancțiuni impuse de cele două țări. Asta însă nu a creat neapărat un scandal diplomatic, pentru că la slujba de înmormântare a Reginei până la urmă China va fi și ea reprezentată. Nu este vorba despre președintele Xi Jinping, deși el a fost invitat, în schimb a venit vicepremierul chinez.

Astăzi este ultima zi în care șefii de stat și de guvern care vor participa la înmormântarea Reginei trebuie să-și confirme prezența, pentru că se așteaptă din nou la un număr foarte mare de oameni. Sunt delegații care înțeleg că ajung undeva la 2.000 de oameni, șefi de stat, șefi de guvern, membri ai familiilor regale din mai multe țări și toată lumea va veni aici să participe la Catedrala Westminster Abbey, luni, la slujba de înmormântare a Reginei.

Din punct de vedere organizatoric, este un coșmar al celor care lucrează în domeniul securității, pentru că există această chestiune a transportului acestor lideri în catedrala Westminster Abbey. Autoritățile de la Londra au propus ca toți liderii să fie luați dintr-un anumit punct din Westminster City și transportați cu autobuze VIP. Însă sunt delegații, în cap de listă fiind cea a lui Joe Biden, președintele american, care spune că liderul lor nu se poate urca într-un autobuz și securitatea președintelui trebuie asigurată de echipa sa de la Secret Service. Era o situație asemănătoare și cea a Împăratului Naruhito al Japoniei. Împăratul Japoniei în mod normal nu participă la înmormântări, pentru că religia shinto spune că înmormântările nu sunt pure. Însă dată fiind buna relație între familiile regale din cele două țări, Împăratul, împreună cu Împărăteasa Masako vor veni aici la Londra să asiste la slujba de înmormântare a Reginei și se pare că în cele din urmă cuplul imperial japonez va călători în acest autobuz VIP alături de, de pildă, Regele Felipe al Spaniei și soția sa Letizia, dar și de fosta Regină a Spaniei, Sofia, împreună cu Regele Juan, care vor veni aici, cu Familia Regală a României și cu ceilalți lideri de stat. Spunea ambasadorul Japoniei la Londra că este foarte greu să explice Împăratului său de ce el trebuie să meargă cu autobuzul, în timp ce președintele american va merge cu propria sa delegație de mașini.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Controversa urșilor polari din Marea Britanie: vedete ale grădinilor zoologice sau victime ale schimbărilor climatice

Cum au descoperit două femei din Marea Britanie ca au fost schimbate la naștere

Bărbat arestat în Marea Britanie, în legătură cu furtul a 22 de tone de cheddar. Jamie Oliver s-a implicat în găsirea lui

Familia unui copil care a murit în 2013 din cauza unei boli asociate cu poluarea va primi despăgubiri de la Guvernul britanic

Partenerii noștri