Live

În ziua în care se crede că Kim Jong Un a împlinit 40 de ani, nord-coreenii au fost obligaţi să-i jure credinţă

Data publicării:
Pentru prima dată de când liderul Kim Jong Un a preluat puterea în 2011, nord-coreenilor li s-a cerut să depună jurăminte de credinţă de ziua sa. FOTO: Profimedia Images

Pentru prima dată de când liderul Kim Jong Un a preluat puterea în 2011, nord-coreenilor li s-a cerut să depună jurăminte de credinţă de ziua sa de naştere, a declarat un institut de cercetare sud-coreean, relatează Reuters.

Jurămintele de credinţă au fost depuse în ziua în care se crede că a fost cea de-a 40-a aniversare a lui Kim, pe 8 ianuarie, potrivit Institutului de Dezvoltare a Sudului şi Nordului (SAND), o organizaţie cu sediul la Seul, care a publicat vineri fotografii cu jurămintele scrise, strânse într-un dosar cu ornamente.

Coreea de Nord nu a confirmat niciodată în mod oficial data de naştere a lui Kim şi, în mod tradiţional, astfel de ceremonii de jurăminte au avut loc la aniversările zilelor de naştere ale tatălui şi bunicului său, conducătorii anteriori ai ţării înarmate nuclear.

"Opţiunea lui Kim Jong Un de a găzdui o ceremonie de jurăminte de loialitate la cea de-a 40-a aniversare a sa, când şi-a început cel de-al 13-lea an la putere, semnalează o schimbare spre afirmare politică, îndepărtându-se de abordarea predecesorilor săi", susţine SAND într-o analiză, scrie News.ro.

Preşedintele SAND, Choi Kyong-hui, a declarat pentru Reuters că Phenianul ar putea face demersuri pentru a desemna ziua de naştere a lui Kim drept aniversare oficială încă de anul viitor.

Dinastia familiei Kim a condus ţara de la fondarea ei după cel de-al Doilea Război Mondial, consolidându-şi controlul asupra puterii prin construirea unui cult ale personalităţii în jurul său.

Pentru prima dată în acest an, Coreea de Nord a încetat să se mai refere la aniversarea din 15 aprilie a naşterii liderului fondator Kim Ir Sen ca fiind "Ziua Soarelui", potrivit unei agenţii de turism occidentale care are parteneri în Phenian şi analiştilor care studiază mass-media de stat. "Ar trebui să privim acest lucru ca parte a efortului Coreei de Nord de a consolida şi mai mult campania de propagandă a liderului Kim Jong Un", crede Rachel Minyoung Lee, de la programul 38 North, cu sediul la Washington, despre decizia de a se renunţa la marcarea "Zilei Soarelui". Ea a precizat că, deşi astfel de eforturi nu sunt noi, ele se petrec în etape de-a lungul anilor, Coreea de Nord accelerând vizibil eforturile de a pune în valoare conducerea lui Kim în anumiţi ani.

De asemenea, Kim s-a afişat cu fiica sa în timpul vizitelor oficiale la tot felul de obiective, de la fabrici la lansări de rachete, în ceea ce, potrivit analiştilor, are ca scop consolidarea pretenţiilor familiei la putere.

Luna trecută, Coreea de Nord a lansat un nou cântec în care apar diferiţi nord-coreeni, de la copii la artişti şi personal medical, care cântă exuberant versuri precum "Să cântăm, Kim Jong Un, marele conducător" şi "Să ne mândrim cu Kim Jong Un, un tată iubitor".

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri