Live

FOTO. Fapt inedit: Primele-doamne, prezente la summitul intercoreean

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Primele doamne coreene nu au, la prima vedere, nimic în comun - una are douăzeci şi ceva de ani şi trăieşte în Nordul izolat, cealaltă are şaizeci şi ceva de ani şi locuieşte în Sudul capitalist -, însă ele împărtăşesc aceeaşi pasiune faţă de muzică, scrie AFP, preluată de News.ro.

Foto: © Guliver/GettyImages

Ri Sol-ju şi Kim Jung-sook, care au participat vineri la banchetul organizat la finalul summitului intercoreean, au fost amândouă cântăreţe profesioniste înainte să se căsătorească.

Ri Sol-ju îşi însoţeşte adesea soţul, pe Kim Jong-un, la evenimente oficiale, așa cum s-a întâmplat și la summitul de la Beijing de luna trecută, cu preşedintele chinez Xi Jinping, a cărui soţie, Peng Liyuan, a fost de asemenea cântăreaţă.

Citiți și:  FOTO. Două prime-doamne mai puțin văzute în public, acum în luminile rampei

Eleganta Ri, care ar avea douăzeci şi ceva de ani şi trei copii cu Kim Jong-un, era deja o personalitate publică înainte de căsătorie, în calitate de cântăreaţă a grupului Unhasu. Este vorba despre o formaţie de prestigiu, ai cărei membri sunt triaţi pe citeriile talentului, plasticităţii şi loialităţii faţă de regim.

Cuplul s-a căsătorit în 2009, însă cântăreaţa a fost prezentată drept soţia lui Kim abia în 2012, după preluarea puterii de către tânărul lider neexperimentat, la moartea tatălui său, cu un an mai devreme.

Foto: © Guliver/GettyImages

Ea a fost considerată rapid o femeie influentă, apărând alături de soţul ei la „vizite de orientare pe teren” şi reuniuni cu demnitari străini. Este cunoscută pentru gustul său pentru modă şi poartă haine de lux. A fost văzută purtând pe braţ ceea ce părea să fie o poşetă marca Christian Dior.

Această prezenţă publică este exact pe dos faţă de ceea ce se întâmpla în regimurile tatălui şi bunicului numărului 1 de la Phenian. Soţiile lor erau văzute arareori, iar biografiile lor erau necunoscute.

Foto: Guliver/Getty Images

În urmă cu câteva zile, Ri So-ju a fost prezentată de presa oficială drept „Prima-Doamnă respectată” a Coreei de Nord - prima oară când acest calificativ a fost folosit în această ţară profund patriarhală de peste 40 de ani.

În paralel, ea şi-a făcut prima apariţie publică singură. Analişti au apreciat că ridicarea sa în rang face parte din eforturile vizând prezentarea Coreei de Nord drept un „stat normal” înainte de summitul intercoreean şi de întâlnirea prevăzută ulterior cu preşedintele american Donald Trump.

DOAMNA GANGNAM STYLE

Foto: Guliver/Getty Images

Omoloaga sa sud-coreeană Kim Jung-sook este în vârstă de 63 de ani. În alfabetul coreean, numele său se scrie identic cu cel al bunicii lui Kim Jong-un, Kim Jong-suk.

Prima Doamnă sud-coreeană este şi ea cântăreaţă. A fost o vreme membră a corului municipal al Seulului, după care a devenit, la scurt timp după căsătorie, casnică şi a născut doi copii.

În timp ce Moon urca în ierarhia politică, ea a contribuit la imaginea sa în opinia publică, mulţumită naturii sale extrovertite. Soţul său este prezentat adesea ca prea fad şi prea discret. Ea şi-a demonstrat talentul de vocalistă la evenimente publice. Anul trecut, în cursul unei vizite în Filipine, a executat „dansul cavalerului”, popularizat de starul K-pop Psy în hitul „Gangnam Style”. Este vorba despre un comportament foarte diferit de al majorităţii primelor-doamne, care au rămas tăcute şi timide în umbra soţilor lor.

Foto: Guliver/Getty Images

Cuplul s-a întâlnit la Universitatea din Seul, unde ea a studiat canto clasic, iar Moon şi-a continuat studiile de drept, militând totodată contra dictaturii militare de la vremea respectivă.

Preşedintele sud-coreean povesteşte că s-au îndrăgostit după ce ea a avut grijă de el, în timp ce el era inconştient, în urma unui tir cu grenadă lacrimogenă. L-a susţinut, de asemenea, pe când el a făcut închisoare din cauza activismului.

Un fapt extem de rar în Coreea de Sud - ea este cea care i-a cerut mâna. Și-a sfidat, atunci, părinţii, care nu-l vedeau cu ochi foarte buni pe acest fiu de refugiaţi săraci din Coreea de Nord. Astăzi e președinte în Coreea de Sud.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Război în Ucraina: Ajutorul acordat de Coreea de Nord Rusiei este o extindere periculoasă a conflictului, spun SUA și aliații

ISW: Nord-coreenii, rușii și cecenii nu pot coopera eficient din cauza barierei lingvistice. Cazuri în care aliații se împușcă între ei

Rusia şi Coreea de Nord au redeschis calea ferată dintre cele două țări, închisă în 2020. „În total, au fost doi pasageri ruşi”

Coreea de Nord afirmă că preşedintele sud-coreean este „şeful rebeliunii”, după tentativa eșuată de a impune legea marțială

Partenerii noștri