Live

Coreea de Nord a cerut SUA două milioane de dolari în schimbul repatrierii în comă a lui Otto Warmbier

Data actualizării: Data publicării:

Coreea de Nord a cerut Statelor Unite două milioane de dolari, în 2017, în contul cheltuielilor cu spitalizarea lui Otto Warmbier, drept o condiţie a repatrierii tânărului american, care a intrat în comă în timpul detenţiei sale la Phenian, dezvăluie The Washington Post (WP), potrivit News.ro.

Foto: Xinhua/Lu Rui via Getty Images

Regimul nord-coreean l-a pus să semneze un angajament de plată pe emisarul american însărcinat să-l aducă acasă pe student, care a decedat în iunie 2017, la vârsta de 22 de ani, la puţin timp după întoarcerea sa în Statele Unite, potrivit cotidianului, care citează două surse apropiate dosarului.

Factura nu a fost plătită în 2017, au precizat aceste surse, fără să spună dacă a fost plătită între timp sau dacă această plată a fost discutată în cele două summituri între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

Casa Albă a refuzat să comenteze dezvăluirile The Washington Post.

„Noi nu facem comentarii în cazurile de luare de ostatici, de aceea ele au fost încununate de succes în această administraţie”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Executivului american, Sarah Sanders.

Otto Warmbier, un student la Universitatea Virginia, a fost arestat la Phenian în ianuarie 2016, în timpul unui sejur organizat.

El a fost condamnat, în martie 2017, la 15 ani de muncă forţată, după ce a fost găsit vinovat de furtul unui afiş de propagandă, după care a fost „eliberat” în iunie 2017 - în comă.

Cauza exactă a morţii sale rămâne necunoscută, însă justiţia americană a stabilit în decembrie 2018 că studentul a fost torturat în timpul detenţiei şi a condamnat regimul stalinist de la Phenian la plata a 501 milioane de dolari despăgubiri.

Coreea de Nord a dezminţit că i-ar fi aplicat orice rele tratamente şi a anunţat că Otto Warmbier a contractat botulism în închisoare.

Donald Trump a fost aspru criticat după ce a spus că el îl crede pe Kim Jong Un, care i-a dat asigurări, în al doilea summit, la Hanoi, în februarie, că nu a fost informat despre soarta studentului.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pagini false pentru a induce în eroare alegătorii. Grupuri pentru Kamala cu sloganul lui Trump

Rusia a transferat 7.000 de soldați nord-coreeni în zonele limitrofe Ucrainei (GUR). Cât de bine înarmați sunt militarii Phenianului

Medvedev amenință SUA: Evitaţi al Treilea Război Mondial

Cine este Maya Harris, sora mai mică a Kamalei. Presa americană le compară pe cele două cu frații Kennedy

Partenerii noștri