Coreea de Nord nu vrea să audă de discuții cu Japonia: „Nu avem nimic de vorbit”
Coreea de Nord a transmis vineri că nu are „nimic de discutat” cu Japonia, după ce un diplomat japonez aflat la post în China a încercat să contacteze un omolog nord-coreean, relatează AFP, citată de Agerpres.
În ciuda unor semne timide recente de ameliorare, raporturile dintre aceste două ţări apropiate geografic, dar care nu au relaţii diplomatice formale, sunt tensionate de dispute care datează din perioada ocupaţiei japoneze în peninsula coreeană (1910-1945), la care s-au adăugat altele mai recente.
Coreea de Nord acuză astfel Japonia că în timp de război a apelat la practici de muncă forţată şi că a obligat femei să lucreze în bordeluri pentru militarii japonezi. Japonia acuză la rândul ei Coreea de Nord de răpirea unor cetăţeni japonezi în anii '70 şi '80. Tensiunile dintre cele două ţări au sporit şi în urma programului nord-coreean de înarmare cu arme nucleare şi cu rachete balistice.
Un diplomat nord-coreean aflat la post în China a declarat vineri că un diplomat al ambasadei Japoniei la Beijing i-a propus unui consilier al ambasadei nord-coreene aflat, de asemenea, la post în capitala chineză „un contact prin mesagerie electronică”, dar propunerea a fost respinsă de ministrul nord-coreean de Externe, Choe Son Hui.
Coreea de Nord spune că „nu va autoriza nicio tentativă de contact din partea Japoniei”
„Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) nu va autoriza nicio tentativă de contact din partea Japoniei. Dialogul între RPDC şi Japonia nu este un subiect de preocupare pentru RPDC”, a declarat titulara MAE de la Phenian.
Anterior, Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat luni că premierul japonez Fumio Kishida a cerut un summit cu fratele ei, apreciind atunci că o astfel de întâlnire este puţin probabilă fără o schimbare de politică din partea Japoniei, aşadar nu a exclus ideea. Dar a doua zi, într-o nouă declaraţie, sora liderului nord-coreean a spus că Phenianul respinge orice contact cu Japonia şi a invocat drept motiv lipsa de „curaj” din partea Japoniei de a restabili relaţiile cu Coreea de Nord.
Premierul Fumio Kishida a declarat anul trecut că este pregătit să se întâlnească cu Kim Jong Un „fără nicio condiţie” şi să abordeze toate subiectele, inclusiv răpirea unor cetăţeni japonezi de către serviciile secrete nord-coreene.
În ciuda comentariilor lui Kim Yo Jong, premierul japonez a reafirmat joi că este în continuare dispus să se întâlnească cu Kim Jong Un pentru a obţine eliberarea japonezilor răpiţi şi de asemenea pentru a aborda alte subiecte.
Reacţionând după această ultimă declaraţie, sora liderului nord-coreean a spus că nu înţelege de ce premierul japonez continuă să insiste pe abordarea temei răpirilor.
Coreea de Nord a recunoscut în anul 2002 că a răpit 13 cetăţeni japonezi cu decenii în urmă. Cinci dintre aceştia şi familiile lor au revenit ulterior în Japonia, iar conform versiunii Phenianului ceilalţi au murit între timp. Dar autorităţile japoneze estimează că numărul cetăţenilor japonezi răpiţi este de 17 şi investighează în continuare ce s-ar fi putut întâmpla cu aceia care nu au revenit în ţară.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News