Live

Coreea de Nord a lansat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a doua oară în doar câteva zile

Data actualizării: Data publicării:
Coreea de Nord a efectuat un al doilea test cu rachete balistice în ultimele șapte zile. Foto Profimedia

Coreea de Nord a lansat miercuri mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre coasta sa de est, au anunțat Coreea de Sud și Japonia, la câteva zile după ce Phenianul a dezvăluit o instalație de îmbogățire a uraniului și a promis să își consolideze arsenalul nuclear, relatează Reuters.

Rachetele au decolat de la Kaechon, la nord de capitala Phenian, în jurul orei locale 6:50 (00:50 ora României, miercuri) în direcția nord-est și au zburat aproximativ 400 km, a declarat Statul Major Interarme (JCS) din Coreea de Sud, fără a preciza câte au fost lansate și unde au aterizat.

„Condamnăm ferm lansarea de rachete de către Coreea de Nord ca fiind o provocare clară care amenință grav pacea și stabilitatea peninsulei coreene”, a declarat JSC într-o declarație, promițând răspunsuri copleșitoare la orice alte provocări.

La aproximativ 30 de minute după anunțarea primei rachete, paza de coastă a Japoniei a declarat că Coreea de Nord a lansat o altă rachetă balistică. Ministrul japonez al apărării, Minoru Kihara, a declarat că cel puțin una dintre rachete a căzut în apropiere de coasta interioară estică a Nordului și că lansările „nu pot fi tolerate”.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat pe X că este la curent cu lansările și că se consultă îndeaproape cu Seulul și cu Tokyo.

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune joia trecută, prima astfel de lansare în mai mult de două luni, pe care a descris-o ulterior drept un test al unui nou sistem de rachete cu lansare multiplă de 600 mm.

JCS din Coreea de Sud a declarat că lansarea ar fi putut avea drept scop testarea armelor pentru export către Rusia, pe fondul intensificării cooperării militare dintre cele două țări.

Statele Unite, Coreea de Sud și Ucraina, printre alte țări, au acuzat Phenianul că furnizează rachete Moscovei pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina, în schimbul asistenței economice și militare.

Ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui, care vizitează Rusia în această săptămână pentru a participa la conferințe, s-a întâlnit marți cu omologul său Serghei Lavrov la Moscova și a discutat despre modalitățile de promovare a relațiilor bilaterale, a declarat Ministerul rus de Externe pe site-ul său.

Lansările de rachete de miercuri au avut loc, de asemenea, la câteva zile după ce țara izolată a arătat pentru prima dată imagini cu centrifugele care produc combustibil pentru bombele sale nucleare, în timp ce liderul Kim Jong Un a vizitat o instalație de îmbogățire a uraniului și a cerut mai mult material de calitate militară pentru a-și spori arsenalul.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cea mai mare provocare pentru Kamala Harris, dacă va câștiga alegerile, nu este Rusia, ci Coreea de Nord

Coreea de Nord a lansat o amplă campanie de vaccinare, după patru ani în care și-a lăsat copiii expuși la boli mortale

Coreea de Nord s-a lăudat cu un centru secret de îmbogățire a uraniului, dar a dezvăluit din greșeală unde se află

Kirilo Budanov: Dintre toți aliații Rusiei, Coreea de Nord e „cea mai mare problemă” pentru Ucraina. „Din păcate, nu putem face nimic”

Partenerii noștri