Live

"Contează dacă oamenii vor mai avea nevoie de el". Ce spune prima doamnă a Ucrainei despre al doilea mandat al lui Volodimir Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski și soția sa, Olena. FOTO: Profimedia Images

În timp ce în Ucraina au loc dezbateri aprinse cu privire la organizarea alegerilor prezidențiale în pofida războiului, Olena Zelenska a declarat pentru CBS că nu este sigură dacă soțul ei va candida pentru un al doilea mandat în 2024. Chiar dacă nu mereu a fost de acord cu aspirațiile sale politice și nu l-a susținut pe deplin la prima candidatură, ea a spus că, de această dată, dacă oamenii vor mai avea nevoie de el și Volodimir Zelenski va dori să rămână în funcție, nu va mai fi la fel de reticentă. Cu toate acestea, administrația Biden nu îi presează pe ucraineni să organizeze scrutinul din 2024, deși unii oficiali americani consideră că alegerile sunt esențiale pentru ca Ucraina să rămână o democrație autonomă, bazată pe statul de drept.

Într-un interviu pentru "Face the Nation", Zelenska a declarat că aspirațiile politice ale soțului ei, președintele Volodimir Zelenski, nu au beneficiat întotdeauna de sprijinul său, însă, la o a doua candidatură, i-ar fi alături fără reticențe, transmite businessinsider.

"Nici măcar atunci când a candidat pentru prima dată nu l-am susținut pe deplin", a declarat Zelenska corespondentului CBS Margaret Brennan.

"Dar dacă va candida din nou, dacă va vrea al doilea mandat și dacă va decide că este necesar, ei bine, avem ceva experiență, pentru că deja am trecut prin asta", a mai spus prima doamnă.

Ea a precizat că nu este sigură că Volodimir Zelenski va candida, mai ales că procesul electoral este învăluit într-o incertitudine, ținând cont de războiul care evoluează.

"Contează și dacă oamenii vor mai avea nevoie de el în calitate de președinte. Dacă el va simți că societatea ucraineană nu va mai dori ca el să fie președinte, probabil că nu va candida. Dar îl voi susține indiferent de decizia pe care o va lua", a mai spus aceasta.

Cum văd experții organizarea alegerilor

În condițiile în care aproape o cincime din Ucraina este ocupată de forțele rusești, milioane de oameni au fost strămutați din cauza războiului și zeci de mii de cetățeni luptă acum pe front, organizarea unor alegeri libere și corecte ar fi "practic imposibilă" și "nerecomandată", potrivit oficialilor ucraineni și experților electorali, transmite Washington Post.

"Rușii fac presiuni în acest sens prin canalele lor secrete", a declarat un oficial ucrainean pentru publicație, adăugând că organizarea de alegeri prezidențiale în 2024 ar fi riscantă și nu ar face bine țării.

"Nu există nicio circumstanță care să facă posibilă organizarea de alegeri democratice în timpul războiului", a mai spus oficialul.

Cu toate acestea, Rusia a organizat "alegeri fictive" pentru a instala membri ai partidului rus de guvernământ în teritoriile ucrainene ocupate.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a calificat scrutinul rusesc din Ucraina drept "ilegitim", iar Consiliul Europei l-a numit "o încălcare flagrantă a dreptului internațional".

Opiniile despre alegerile din Ucraina ale oficialilor SUA sunt împărțite

Însă unii oficiali americani, printre care se numără senatorul Lindsey Graham, fac presiuni pentru ca Ucraina să organizeze alegerile prezidențiale așa cum era programat, în luna martie 2024, urmând calendarul obișnuit, în pofida războiului.

"Îmi dau seama că Parlamentul ucrainean trebuie să își dea acordul pentru acest lucru și că, în situația actuală de securitate, desfășurarea unor alegeri ar fi o provocare. Cu toate acestea, nu mă pot gândi la o investiție mai bună pentru stabilitatea Europei decât ajutând Ucraina să rămână o democrație independentă, autonomă și bazată pe statul de drept. Îi încurajez pe toți aliații Ucrainei să contribuie la furnizarea de asistență financiară și tehnică pentru a sprijini acest efort", a declarat Graham.

Pe de altă parte, un oficial de rang înalt al președinției SUA a declarat pentru Washington Post că administrația Biden "nu îi presează să organizeze alegeri".

În timp ce declarația primei doamne ucrainene pare să indice că Zelenski nu a hotărât încă dacă va candida pentru un al doilea mandat, președintele ucrainean a spus la sfârșitul lunii trecute că nu este împotriva organizării de alegeri în 2024, dacă aliații Kievului ar acorda sprijin de securitate și logistic, notează Reuters.

În lumina acestor declarații, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale din Ucraina și ai Departamentului de Stat al SUA nu au oferit un punct de vedere.

Următoarele alegeri prezidențiale din Rusia sunt deopotrivă stabilite pentru 2024, deși este neclar cum se va desfășura scrutinul.

La începutul lunii septembrie, Dmitri Peskov a declarat că președintele Vladimir Putin nu a decis încă dacă va candida. Anterior, el a mai spus că Rusia "teoretic" nu are nevoie să organizeze alegeri prezidențiale, deoarece este "evident" că Vladimir Putin va câștiga "cu peste 90% din voturi".

În ciuda aparentei certitudini a lui Peskov în ceea ce privește succesul politic continuu al lui Putin, oficialii de la Kremlin doresc să excludă politicienii cu vârsta sub 50 de ani din campania electorală împotriva sa, pentru a evita ca actualul președinte, care are 70 de ani, să pară slab.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Liderul social-democraților germani vrea ca Scholz să-l sune mai des pe Putin, deși apelul din 2024 a fost criticat de Zelenski

Soldații ruși atacă pozițiile ucrainene pe trotinete electrice și ATV-uri. „Vorbim de pace, dar războiul este departe de final”

Partenerii noștri