Live

Consiliul Europei avertizează Franța să nu folosească forța excesivă împotriva manifestanților

Data publicării:
Consiliul Europei avertizează Franța să nu folosească forța excesivă împotriva manifestanților. Foto: Profimedia Images

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a atenţionat vineri cu privire la "folosirea excesivă a forţei" împotriva demonstranţilor care protestează faţă de reforma sistemului de pensii din Franţa, solicitând Parisului să respecte dreptul de a manifesta, informează Agerpres.

"Incidente violente au avut loc, dintre care unele au vizat forţele de ordine", a declarat Dunja Mijatovic într-un comunicat.

"Dar actele de violenţă sporadice ale anumitor manifestanţi sau alte acte reprobabile comise de alte persoane în cursul unei manifestaţii nu au justificat utilizarea excesivă a forţei de către agenţi ai statului", a spus reprezentanta Consiliului Europei.

Ea a accentuat că datoria autorităţilor franceze este să permită exercitarea efectivă a libertăţilor, protejând manifestanţii paşnici şi jurnaliştii ce relatează de la aceste demonstraţii în faţa violenţelor poliţieneşti şi a indivizilor violenţi care acţionează în interiorul sau în apropierea coloanelor de manifestanţi.

Potrivit comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, violenţa, indiferent de sursa ei, nu ar trebui în niciun caz să fie utilizată ca mijloc de soluţionare a unei crize sociale sau politice.

"Violenţele trebuie să înceteze. Aceasta este o condiţie necesară pentru exercitarea efectivă a libertăţii de exprimare şi a libertăţii de asociere, precum şi pentru încrederea între populaţie şi forţele de ordine", a mai spus Dunja Mijatovic.

În ultimele zile, sindicate ale avocaţilor şi magistraţilor au denunţat violenţele poliţiei în timpul manifestaţiilor contra reformei pensiilor în Franţa.

Organizaţia "Reporteri Fără Frontiere" i-a cerut vineri ministrului de interne francez Gerald Darmanin să "pună capăt violenţelor poliţieneşti împotriva jurnaliştilor".

Darmanin declarase marţi că participarea la o "manifestaţie nedeclarată" constituie un "delict ce merită o arestare".

El a anunţat vineri deschiderea a 11 anchete judiciare cu privire la presupusele violenţe poliţieneşti comise în ultima săptămână în timpul manifestaţiilor contra reformei sistemului de pensii în Franţa.

Liga Franceză pentru Drepturile Omului a acuzat la rândul ei că autoritățile "subminează dreptul cetățenilor de a protesta prin folosirea forței disproporționate și utilizarea forței într-un mod periculos".

"Alunecarea înspre autoritarism a statului francez, brutalizarea relațiilor sociale prin violența poliției, violența de toate felurile fără tragere la răspundere reprezintă un scandal major", a declarat vineri președintele Ligii, Patrick Baudouin, potrivit France24.

Organizațiile pentru drepturile omului acuză, în special, folosirea tacticii de "îngrădire" a jandarmilor - atunci când grupuri mai mici de protestatari sunt înconjurate într-un spațiu îngust, iar apoi este declanșată intervenția forțelor de ordine.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ucraina are nevoie de maşina ta!” Zeci de automobile au fost vandalizate în Franţa cu acest mesaj misterios

Răbufnire în instanță în procesul care a șocat Franța. Fiica principalului acuzat: „Vei muri singur, ca un câine”

Avertisment MAE pentru românii care călătoresc în Franța: Circulația trenurilor va fi îngreunată

Bradul vechi de 200 de ani care va decora Piața Sfântul Petru din Roma a fost tăiat în ciuda protestelor. Explicațiile Vaticanului

Partenerii noștri