Live

Comisia Europeană va face propuneri pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia. Germania: Importurile din Rusia sunt esențiale

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Foto; Profimedia Images

Comisia Europeană urmează să înainteze, marți, mai multe propuneri pentru ca statele membre ale Uniunii Europene să scape cât mai repede de dependența energetică față de Rusia, a anunțat Ursula von der Leyen, luni. În ciuda anunțului șefei CE, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a atras atenția că importurile energetice din Rusia sunt „esențiale pentru viața cotidiană a cetățenilor europeni.”

„Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia”, a declarat Ursula von der Leyen la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu premierul italian Mario Draghi, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Planurile de a pune capăt dependenței de Rusia în ce privește importurile energetice vin în condițiile războiului de agresiune pe care Putin îl duce împotriva Ucrainei de aproape două săptămâni. Există îngrijorări că Moscova ar putea tăia alimentarea ca reacţie la sancţiunile impuse Rusiei de UE pentru invadarea Ucrainei. UE importă marea majoritate a gazului natural pe care îl consumă, iar în 2019 Rusia asigura 41% din importurile blocului european. În acel an, peste un sfert din importurile de ţiţei ale UE (27%) şi aproape jumătate din importurile de cărbune şi carburant (47%) proveneau din Rusia.

Von der Leyen a spus că planul Comisiei Europene implică îmbunătăţirea eficienţei energetice a UE, sporirea investiţiilor în producţia de energie regenerabilă şi schimbarea surselor de energie ale UE cu „furnizori mai de încredere”.

Propunerea urmăreşte să elimine dependenţa de petrolul şi gazul din Rusia, nu doar să o reducă, a explicat, ulterior, presei purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

UE şi SUA colaborau încă de dinainte de invazia rusă din Ucraina pentru a garanta furnizări sigure de energie, o alternativă fiind gazul natural lichefiat. SUA sunt deja cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat pentru UE, iar Qatarul a fost identificat de asemenea ca o opţiune.

Înaintea întâlnirii cu şefa CE, premierul italian Mario Draghi a făcut apel la ţările membre ale UE să acţioneze rapid cu sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia în urma atacului asupra Ucrainei. „Acum trebuie să acţionăm cu toţii rapid în legătură cu asta”, a afirmat el.

Într-o declaraţie separată după întâlnirea cu Ursula von der Leyen, Draghi a spus că Italia, Franţa şi Germania implementează rapid sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi, în timp ce „alţii o fac mai puţin”. El nu a oferit detalii.

„Nu excludem noi sancţiuni, dar nu am discutat asta” cu şefa CE, a precizat Draghi.

Pe de altă parte, între-o declaraţie transmisă presei şi citată de AFP, cancelarul german, Olaf Scholz, atrage atenţia că importurile de energie fosilă din Rusia sunt „esenţiale viaţa cotidiană a cetăţenilor europeni” şi că aprovizionarea continentului nu poate fi asigurată altfel în acest moment.

În contextul discuţiilor dintre SUA şi UE privind potenţiale sancţiuni asupra sectorului energetic rus, Scholz a precizat că „aprovizionarea Europei cu energie pentru producţia de căldură, mobilitate, electricitate şi industrie nu poate fi asigurată altfel pentru moment”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din Germania

Partenerii noștri