Live

Comisar european: Este timpul ca Bulgaria, România şi Croaţia să-şi ocupe locul în spațiul Schengen

Data publicării:
Foto: Profimedia

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a susținut într-o sesiune plenară la Strasbourg că spaţiul Schengen ar trebui să fie restabilit prin ridicarea controalelor la frontierele interne, impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19 şi ar trebui să fie completat prin intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României ca membri. 

''Virusul este un pericol real, dar controalele la frontierele interne nu au oprit şi nu vor opri virusul. Doar o acţiune coordonată ne va ajuta să depăşim această criză'', a declarat Johansson în faţa Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

''Haideţi ca începutul verii, vara lui 2021, această vară a libertăţii, să ne inspire pentru a restabili deplin libertatea de mişcare şi a face Schengen pregătit pentru viitor astfel încât copiii noştri să poată de asemenea lucra, studia şi călători în întreaga Europă, oricând şi oriunde doresc. Şi să completăm spaţiul Schengen; este timpul ca Bulgaria, România şi Croaţia să-şi ocupe locul'', a spus Ylva Johansson în cadrul unei dezbateri asupra raportului anual privind Schengen, elaborat de eurodeputata slovenă Tanja Fajon (S&D).

Raportoarea Tanja Fajon s-a referit la introducerea frecventă a controalelor la frontierele interne din spaţiul Schengen după 2015, în special de la începutul pandemiei de COVID-19.

''Spaţiul Schengen ar trebui să fie acum complet funcţional, deşi în realitate este complet paralizat. El este menţinut în viaţă de aparate'', a accentuat eurodeputata slovenă.

Ea a adăugat că ar trebui adoptate măsuri împotriva ţărilor care încalcă regulile şi impun în mod nejustificat controale frontaliere, scrie Agerpres, care citează agenția Hina.

De asemenea, Fajon s-a pronunţat pentru primirea Croaţiei, Bulgariei şi României în spaţiul Schengen. ''Nu acceptăm o Europă care funcţionează la două niveluri diferite'', a încheiat raportoarea PE.

În luna iunie, Comisia Europeană a cerut extinderea spaţiului Schengen prin intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României, care îndeplinesc toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul unic european de liberă circulaţie.

Spaţiul Schengen este format din 26 de ţări, inclusiv patru state care nu sunt în Uniunea Europeană: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Din Schengen fac parte toate statele membre UE cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, României, Ciprului şi Irlandei.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Extrema dreaptă germană, AfD, cere ca Trump să ia cuvântul în Parlamentul European. Ce ar trebui să spună președintele ales al SUA

Ministrul ungar de Externe: Trebuie să facem tot posibilul ca România să intre în spațiul Schengen

Predoiu, întâlnire decisivă cu omologul austriac Karner pentru aderarea României în Schengen: „Sunt șanse la un rezultat bun”

Blocaj în PE, la avizarea vicepreședinților noii Comisii Europene între care se află și Roxana Mînzatu. Ce urmează

Partenerii noștri