Live

CNN: Criza de la granița SUA-Mexic de care nu vorbește nimeni. Este un „război pentru apă” pe care nimeni nu îl poate câștiga

Data publicării:
Din cauza secetei și a lipsei livrărilor de apă din Mexic, culturile fermierilor din sudul Texasului au fost devastate. Foto: Profimedia Images

Tensiunile sunt tot mai aprinse la granița dintre SUA și Mexic. Dar acest conflict nu are legătură cu imigranții, ci este vorba despre o luptă pentru rezervele de apă tot mai mici din regiunea devastată de secetă, relatează CNN

Conform unui tratat vechi de 80 de ani, SUA și Mexic împart apele râurilor Colorado și Rio Grande. Dar, din cauza secetei și a temperaturilor foarte ridicate, Mexicul a rămas în urmă cu livrările, ceea ce a pus sub semnul întrebării capacitatea țării de a-și îndeplini obligațiile.

Unii politicieni se plâng că nu pot oferi ceea ce nu au. Dar acest răspuns nu îi satisface pe fermierii din sudul Texasului, care suferă din cauza secetei provocate de lipsa ploilor.

În lipsa livrărilor de apă din Mexic, texanii se confruntă cu o criză care amenință viitorul agriculturii în regiune. Unii lideri din Texas au cerut administrației Biden să oprească ajutoarele destinate Mexicului până când țara vecină se va achita de datorie.

Ambele țări se confruntă cu posibilitatea unei noi veri foarte lungi și fierbinți, iar mulți își pun speranțele într-o furtună care să alimenteze râurile lovite de secetă din Mexic.

Experții avertizează, însă, că strategia de a aștepta ploile care să alunge seceta este o soluție foarte riscantă și pe termen scurt a unei probleme care îi va afecta pe oamenii din regiune mult timp de acum înainte.

Viitorul agriculturii în Valea Rio Grande pare incert din cauza efectelor schimbărilor climatice. Foto: Profimedia Images

Conform tratatului semnat în 1944, Mexicul trebuie să trimită 2,15 miliarde de metri cubi de apă din Rio Grande Statelor Unite o dată la fiecare 5 ani; la schimb, SUA trebuie să trimită 1,85 de miliarde de metri cubi de apă Mexicului din râul Colorado în fiecare an.

Mexicul a rămas mult în urmă cu livrările. America a primit o cantitate de apă egală cu doar cât ar trebui să primească într-un singur an și au trecut deja patru ani de la încheierea ultimului ciclu de cinci ani. Ciclul din prezent se va încheia în octombrie 2025.

După ani de zile de supraexploatare pentru a servi nevoilor fermierilor și populației în creștere și după mai multe valuri de secetă și alte schimbări climatice, debitul râului Rio Grande - cunoscut sub denumirea de Rio Bravo în Mexic - a scăzut mult.

În jur de 320 de kilometri din cursul râului, între Fort Quitmen și Presidio, Texas, albia râului ajunge de multe ori să sece complet.

„Industria zahărului este distrusă și nu se va mai întoarce niciodată”

În primele decenii de la semnarea tratatului, lucrurile au mers bine. Apoi, la începutul anilor '90, „ceva s-a schimbat”, a spus Maria Elena Giner, comisarul american al biroului binațional care monitorizează respectarea tratatului.

Cele două rezervoare americane care sunt alimentate cu apă din Mexic și aprovizionează atât pe fermieri cât și populația în mare sunt la sub 26% capacitate, respectiv 9,9%.

„Fermierii din Valea Rio Grande din Texas ori au rămas fără apă, ori vor rămâne fără apă foarte repede”, a avertizat Brian Jones, un fermier care cultivă bumbac, porumb, sorg și soia în Comitatul Hidalgo, Texas.

Livrările scăzute de apă din Mexic și lipsa ploilor în regiune amenință întreaga industrie a citricelor din Texas, potrivit lui Jones, iar situația este încă și mai rea pentru cultivatorii de zahăr.

„Industria zahărului este distrusă în Texas și nu se va mai întoarce niciodată”, a spus Jones. Singura rafinărie care prelucra zahărul în Texas s-a închis în februarie după 50 de ani de la înființare.

Mexico City se apropie cu pași repezi de ziua zero, în care întreaga metropolă cu peste 21 de milioane de locuitori riscă să rămână fără acces la apă. Foto: Profimedia Images

Unii lideri din Texas cer ca Mexicul să fie pedepsit. Totuși, oamenii suferă din cauza secetei de ambele părți ale graniței.

Mexicul trece prin cea mai gravă secetă din 2011 și până în prezent, care afectează aproape 90% din țară. Apa a devenit un subiect foarte aprins, iar în unele orașe - inclusiv în Mexico City - există temeri că se apropie „ziua zero” în care toate rezervele de apă se vor epuiza.

Întreg statul Chihuahua a fost lovit de secetă încă din februarie, iar aproape 40% din suprafața statului trece printr-o „secetă excepțională”.

„Niciun strop de apă nu a mai căzut de mai bine de opt luni”, a spus Salvador Alcantar, un congresmen din Chihuahua. „Schimbările climatice vor rămâne și trebuie să învățăm să ne descurcăm cu ele.”

O femeie a fost ucisă în timpul protestelor din 2020, după ce guvernul mexican a decis să elibereze apa dintr-un lac de acumulare din Chihuahua pentru a-și îndeplini obligațiile conform tratatului cu SUA.

„Dacă nu este apă, cu ce se așteaptă în mod realist că am putea plăti? Nimeni nu ar trebui forțat să dea ceva ce nu are”, a mai spus Alcantar.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Partenerii noștri