"Ciuperca neagră" a ucis peste 4.300 de oameni în India
Peste 4.300 de oameni au murit în India după ce s-au infectat cu "ciupercă neagră", țara asiatică confruntându-se cu o epidemie a acestei boli.
India a raportat 45.374 de cazuri din această infecție rară și periculoasă, denumită Mucormycosis, a anunțat Mansukh Mandaviya, ministrul Sănătății, potrivit BBC.
Aproape jumătate dintre cei bolnavi încă se află sub tratament. În majoritatea cazurilor este vorba de pacienți COVID-19 recuperați sau aflați în recuperare.
Doctorii spune că ciuperca are legătură cu steroizii folosiți pentru tratarea COVID-19, iar diabeticii sunt cei mai expuși.
Infecția afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate fi fatală în cazul bolnavilor diabetici sau a celor care au sistemul imunitar compromis, precum bolnavii de cancer sau oamenii cu HIV/SIDA. Potrivit medicilor, infecția cu "ciupercă neagră" pare să apară după 2-3 săptămâni de la vindecarea de COVID-19.
Datele oficiale arată că statele Maharashtra, Gujarat, Tamil Nadu și Rajasthan au raportat cele mai multe cazuri. În Maharashtra și Gujarat s-au întregistrat 1.785 de morți din numărul total al victimelor.
Raghuraj Hegde, un chirurg oftalmolog din Bangalore care a tratat mai mulți pacienți cu Mucormycosis, a declarat pentru BBC că numărul "bolnavilor și morților este puternic subevaluat".
"În mod normal, moartea în cazurile de Mucormycosis se produce de la câteva săptămâni la câteva luni de la infectare. Sistemele noastre din prezent un reușesc să adune aceste date", spune el.
Numărul cazurilor este subevaluat și din cauză că diagnosticarea este dificilă în spitalele mai mici și în zonele rurale, iar doar o parte dintre bolnavi ajung la spitalele din marile orașe, a adăugat chirurgul Raghuraj Hegde.
Medicii indieni spun că mulți pacienți au murit după infectarea cu "ciupercă neagră" înainte să ajungă la spital, iar o parte din pacienții tratați și recuperați par să sufere o recidivă a bolii. "Vedem pacienți care au avut parte de un tratament agresiv și au fost eternați, dar apoi s-au întors cu o infecție recurentă care se manifestă prin extinderea bolii la ochi sau creier", a declarat pentru BBC chirurgul oftalmolog Akshay Nair din Mumbai.
Sterorizii reduc inflamația din plămâni în cazul COVID-19 și par să oprească daunele care pot avea loc atunci când sistemul imunitar este suprasolicitat, încercând să lupte cu coronavirusul. Totodată, ei reduc imunitatea și cresc nivelul zahărului din sânge. Se crede că această scădere a imunității ar putea declanșa cazurile de Mucormycosis.
Potrivit doctorilor, o injecție anti-fungică este singurul medicament eficient împotriva infecției cu "ciupercă neagră".
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News