Live

Cine sunt oamenii de afaceri reținuți în Turcia pentru construcțiile "de înaltă calitate" prăbușite. Unii încercau să fugă din țară

Data actualizării: Data publicării:
Cine sunt oamenii de afaceri reținuți în Turcia pentru construcțiile "de înaltă calitate" prăbușite. FOTO: Profimedia Images

Anchetatorii din Turcia au reținut zeci de persoane responsabile de modul în care au fost construite clădirile care s-au prăbușit în urma cutremurului de luni. Printre cei reținuți sunt și antreprenori, scriu CNN și The Guardian.

Procurorii din orașul Adana au emis ordonanță de reținere pentru 62 de persoane în legătură cu o anchetă deschisă în legătură cu clădirile care s-au prăbușit la cutremurul de luni, scrie agenția de presă turcă Anadolu, citată de CNN.

Printre persoanele reținute se află Hasan Alpargün, proprietarul unei companii care a construit clădiri distruse în orașul Adana. El a fost reținut sâmbătă la Nicosia, în Cipru.

A mai fost reținut Mehmet Yașar Coșkun, despre care agenția de presă turcă scrie că este antreprenor pentru Rönesans Residence, un ansamblu rezidențial de lux care s-a prăbușit în provincia Hatay. Coșkun a fost ridicat vineri de autorități de pe aeroportul din Istanbul în timp ce încerca să fugă în Muntenegru, scrie Anadolu.

Și antreprenorul İbrahim Mustafa Uncuoğlu a fost reținut sâmbătă la Istanbul, fiind suspectat de inspecții defectuoase ale apartamentelor Bahar, care s-au prăbușit în Gaziantep, a precizat agenția de știri.

The Guardian scria sâmbătă că poliția turcă a reținut 12 persoane în ancheta privind clădirile prăbușite în provinciile Gaziantep și Șanlıurfa, în urma cutremurului.

Cel puțin 6.000 de clădiri s-au prăbușit și au dus la moartea a peste 25.000 de persoane în Turcia, ceea ce a provocat furia oamenilor care au acuzat deficiențe în calitatea imobilelor construite.

Citește și : Furie în Turcia după ce clădiri din "beton de înaltă calitate" s-au prăbușit. Oamenii dau vina pe "amnistia" din construcții (BBC)

Este de așteptat ca și mai multe persoane să fie reținute după ce procurorul general din Diyarbakır, una dintre cele 10 provincii afectate de cutremur, a emis sâmbătă mandate de arestare pentru încă 29 de persoane, scria The Guardian în urmă cu o zi.

Mai multe anchete au fost declanșate de procurori în provinciile din Turcia afectate, inclusiv în Kahramanmaraș, unde districtul Pazarcık s-a aflat în epicentrul cutremurului.

Ministrul Justiției din Turciei a ordonat procurorilor din cele 10 provincii să înființeze „departamente speciale care să investigheze crimele în urma cutremurului”.

Experții spun că imobilele nu ar fi trebuit să se prăbușească dacă ar fi fost construite conform normelor

Deşi cutremurele de luni au fost puternice, experţii spun că imobilele construite corespunzător ar fi trebuit să poată rămâne în picioare. "Intensitatea maximă a acestui cutremur a fost violentă, dar nu neapărat suficientă pentru a dărâma clădiri bine construite", a spus David Alexander, profesor de planificare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă la University College London, citat de BBC.

"În cele mai multe locuri, nivelul de trepidaţii a fost mai mic decât cel maxim (suportabil), aşa că putem concluziona că din miile de clădiri care s-au prăbuşit, aproape toate nu corespund niciunei norme de construcţie antiseismică care în mod rezonabil ar fi trebuit să existe", a explicat profesorul.

Cele mai recente norme impun ca structurile din regiunile predispuse la cutremure să folosească beton de înaltă calitate, armat cu bare de oţel. De asemenea, coloanele şi grinzile trebuie să fie distribuite în aşa fel, încât să poată absorbi eficient impactul cutremurelor.

Cu toate acestea, aceste legi au fost aplicate în mod deficitar. "În parte, problema este, pe de o parte, că există foarte puţine lucrări de modernizare a clădirilor existente, iar pe de altă parte standardele de construcţie pentru construcţiile noi sunt foarte puţin aplicate", a spus profesorul Alexander.

De ce s-a ajuns la această situaţie? 

Reglementările în materie de construcţii au fost înăsprite în urma unor dezastre anterioare care s-au produs în Turcia. De asemenea, au fost introduse standarde de siguranţă mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul oraşului Izmir, în care au murit 17.000 de persoane.

Există însă practica "amnistiilor periodice", care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe. Acest lucru a contribuit la catastrofa recentă, sugerează experţii.

Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul Turciei au primit "amnistie" de construcţie, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia. Criticii au avertizat de mult timp că astfel de practici riscă să ducă la o catastrofă în cazul unui cutremur major, ceea ce s-a şi întâmplat.  
 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Condamnare la închisoare pentru proprietarul și arhitectul unui hotel din Turcia unde au murit 72 de oameni la cutremurul din 2023

Explozie la o fabrică de muniție din Turcia. Cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața în urma deflagrației

Armele din Siria vor fi puse sub controlul statului. Anunțul făcut de Ahmed al-Sharaa, noul lider sirian

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Partenerii noștri