Live

Cine este Kamala Harris, propunerea lui Joe Biden pentru Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Kamala Harris este în acest moment propunerea lui Joe Biden de a-i succeda în campania pentru postul de președinte la Casa Albă. Este singurul pas logic, dar probabil în zilele care vor urma vom vedea dacă aceasta este și intenția Partidului Democrat.

În ultima vreme mai multe voci care cereau plecare alui Biden, voci din Partidul Democrat, au cerut ca nici mâna sa dreaptă, Vicepreședintele, să nu își continue campania către Casa Albă, pentru oricare dintre cele două funcții.

Vizita în România

La începerea războiului din Ucraina, Statele Unite au vrut să își reconfirme poziția și mai multe personalități de la vârf au fost trimise în țări NATO din Europa de Est. În România a ajuns, la 11 martie 2022, Kamala Harris, Vicepreședintele.

„Sunt în România astăzi ca să reîntăresc angajamentul SUA că vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a spus la București Kamala Harris.

Ce a mai spus atunci la București Kamala Harris:

  • Am văzut cum aţi primit refugiaţi şi ştim greutăţile pe care le întâmpinaţi geografic. Aţi dovedit atât de mult curaj;
  • Am discutat despre reîntărirea parteneriatului nostru;
  • Trebuie să înţelegem că un atac împotriva unei ţări NATO este un atac asupra tuturor;
  • Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO;
  • Sunt aici în România ca să reîntăresc acest angajament şi să mulţumesc poporului român;
  • De la început, SUA au încercat să se angajeze în activităţi diplomatice în mod dinamic şi, din tot ce ştim şi din ce am fost martori, Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice;

Cine este Kamala Harris

La mai puțin de patru luni de la alegeri, vicepreședintele Kamala Harris se află într-o poziție dificilă, comentează BBC.

În ultimele săptămâni, ea nu și-a schimbat loialitatea față de dl Biden, dar chiar și republicanii au început să includă numele ei în mesajele campaniei lui Trump.

După ce a intrat în istorie ca prima femeie, precum și ca primul vicepreședinte de culoare și american de origine asiatică, susținătorii ei susțin că actualul ei titlu de a doua la comandă ar putea marca o tranziție mai lină în cazul în care Biden va trece ștafeta. Alți democrați fac apel la o convenție deschisă pentru a alege un înlocuitor.

În pofida faptului că a avut o rată scăzută de aprobare în timpul mandatului său de vicepreședinte, susținătorii dnei Harris subliniază susținerea sa pentru drepturile reproductive, atracția în rândul alegătorilor de culoare și trecutul său de procuror, care ar candida împotriva unui infractor acum condamnat, pentru a pleda în favoarea funcției sale de comandant suprem: „Cred că a avut un rol esențial în abordarea unor probleme-cheie, cum ar fi drepturile de vot și reforma imigrației”, a declarat Nadia Brown, director al programului de studii despre femei și gen din cadrul Universității Georgetown. „Ea a fost, de asemenea, cel mai puternic surogat al lui Biden pe probleme de acces la avort și de apropiere de comunitățile de culoare.”

Cum a ajuns Kamala vicepreședinte

În urmă cu doar cinci ani, doamna Harris era senator de California și spera să câștige nominalizarea democrată pentru președinție.

Și-a început cariera în cadrul biroului procurorului districtului Alameda și a devenit procurorul districtului San Francisco în 2003, înainte de a fi aleasă prima femeie și prima persoană de culoare care a ocupat funcția de procuror general al Californiei, cel mai important avocat și responsabil cu aplicarea legii din cel mai populat stat american.

Și-a câștigat reputația de a fi una dintre stelele în ascensiune ale Partidului Democrat, folosindu-se de acest impuls pentru a fi aleasă senator junior al Californiei în 2017.

Dar obiectivele sale prezidențiale au eșuat în 2020.

Prestațiile sale bune la dezbateri nu au fost suficiente pentru a compensa politicile slab articulate.

Campania sa a murit în mai puțin de un an, iar Biden a fost cel care a readus-o în lumina reflectoarelor naționale pe femeia în vârstă de 59 de ani, punând-o pe lista sa.

Gil Duran, un director de comunicare al dnei Harris în 2013, care a criticat candidatura acesteia la prezidențiale, a numit-o „o mare răsturnare de situație pentru Kamala Harris”.

„Mulți oameni nu credeau că are disciplina și concentrarea necesare pentru a urca atât de repede la Casa Albă... deși oamenii știau că are ambiție și potențial de vedetă. Întotdeauna a fost clar că avea talent brut”, a spus Duran.

Poziție cheie, rol esențial

Kamala Harris s-a axat pe mai multe inițiative-cheie în perioada în care a fost la Casa Albă și a jucat un rol esențial în unele dintre cele mai apreciate realizări ale administrației Biden.

Ea a lansat un turneu național „Lupta pentru libertățile reproductive”, susținând dreptul femeilor de a lua decizii cu privire la corpul lor. Ea a evidențiat daunele cauzate de interzicerea avortului și a făcut apel la Congres să restabilească protecțiile din Roe v Wade, după ce judecătorii conservatori ai Curții Supreme au anulat dreptul constituțional la avort în 2022.

Kamala Harris a stabilit un nou record pentru cele mai multe voturi de departajare exprimate de un vicepreședinte în istoria Senatului. Votul său a contribuit la adoptarea Legii privind reducerea inflației și a Planului american de salvare, care a furnizat fonduri de ajutor COVID, inclusiv plăți de stimulare.

Votul său decisiv l-a confirmat, de asemenea, pe judecătorul Ketanji Brown Jakson la Curtea Supremă.

Cu toate acestea, ea s-a străduit, de asemenea, să obțină o largă popularitate în rândul americanilor, confruntându-se cu critici din toate părțile.

În ciuda înclinațiilor spre stânga în chestiuni precum căsătoriile între homosexuali și pedeapsa cu moartea, ea s-a confruntat cu atacuri repetate pentru că nu era suficient de progresistă pentru unii alegători democrați. „Kamala este un polițist” a fost un refren comun pe traseul campaniei 2020.

De asemenea, Joe Biden i-a cerut Kamalei Harris să conducă eforturile de abordare a cauzelor profunde ale migrației, în contextul în care un număr record de imigranți au fugit la granița dintre SUA și Mexic, o problemă pe care adversarii o indică drept una în care nu a făcut suficiente progrese.

Ea a primit reacții negative din partea republicanilor și a unor democrați pentru că a avut nevoie de șase luni pentru a planifica o călătorie la frontieră după ce a intrat în funcție.

Dar în ultimele săptămâni, pe măsură ce speculațiile cu privire la capacitatea dlui Biden de a câștiga în noiembrie s-au întețit, ea a găsit o nouă bază de sprijin.


Multiplele identități ale lui Kamala Harris

Născută în Oakland, California, din doi părinți imigranți - o mamă de origine indiană și un tată de origine jamaicană - părinții ei au divorțat când ea avea cinci ani și a fost crescută în principal de mama ei singură hindusă, Shyamala Gopalan Harris, cercetătoare în domeniul cancerului și activistă pentru drepturile civile.

Ea a crescut implicată în moștenirea sa indiană, însoțindu-și mama în vizitele în India, dar doamna Harris a spus că mama ei a adoptat cultura neagră din Oakland, cufundându-și cele două fiice - Kamala și sora ei mai mică Maya - în ea.

„Mama mea a înțeles foarte bine că crește două fiice de culoare”, a scris ea în autobiografia sa The Truths We Hold. „Știa că țara ei adoptivă ne va vedea pe mine și pe Maya ca pe niște fete de culoare și era hotărâtă să se asigure că vom deveni femei de culoare încrezătoare și mândre.”

Rădăcinile și educația ei biracială înseamnă că ea întruchipează și se poate implica și atrage multe identități americane. Acele părți ale țării care au înregistrat schimbări demografice rapide, schimbări suficiente pentru a modifica politica unei regiuni, văd în ea un simbol aspirațional.

Dar perioada petrecută la Universitatea Howard, unul dintre cele mai importante colegii și universități istorice de culoare din țară, a fost una dintre cele mai formative experiențe din viața sa.
Lita Rosario-Richardson a cunoscut-o pe Kamala Harris pe când era la Howard, în anii 1980, când studenții se adunau în zona Yard a campusului pentru a petrece timpul împreună și a discuta despre politică, modă și bârfe.

„Am observat că avea un simț acut al argumentării”, a spus ea.

S-au apropiat din cauza aptitudinii pentru dezbateri energice cu republicanii din campus, a experienței lor de a crește cu mame singure, chiar și din cauza faptului că amândouă sunt din zodia Balanței. A fost o perioadă formativă și din punct de vedere politic.

„Reagan era președinte la acea vreme și era epoca apartheidului și se vorbea mult despre dezinvestire cu „trans Africa” și despre problema sărbătorii Martin Luther King”, a declarat dna Rosario-Richardson.

„Știm că, fiind descendenți ai oamenilor înrobiți și ai oamenilor de culoare care au ieșit din colonizare, avem un rol special și că o educație ne conferă o poziție specială în societate pentru a contribui la realizarea schimbării”, a explicat ea - a fost o filosofie și o chemare la acțiune care au făcut parte din experiența universitară trăită de Kamala Harris.

Dar Kamala Harris operează cu ușurință și în comunitățile predominant albe. Primii ei ani au inclus o scurtă perioadă în Canada. Când doamna Gopalan Harris a acceptat un post de profesor la Universitatea McGill, doamna Harris și sora ei mai mică, Maya, au mers cu ea, urmând cursurile școlii din Montreal timp de cinci ani.

Kamala Harris spune că s-a simțit întotdeauna confortabil cu identitatea sa și se descrie pur și simplu ca „americancă”.

Ea a declarat pentru Washington Post în 2019 că politicienii nu ar trebui să se încadreze în compartimente din cauza culorii sau originii lor.

„Punctul meu de vedere a fost: Eu sunt cine sunt. Sunt bine cu asta. S-ar putea să fie nevoie să vă dați seama, dar mie îmi convine”, a spus ea.

De la bun început, după cum atestă prietena sa, dna Rosario-Richardson, a arătat abilitățile care i-au permis să fie una dintre puținele femei care au depășit barierele.

„Asta este ceea ce m-a atras să o fac să se alăture echipei de dezbateri [de la Universitatea Howard], o neînfricare”, a spus ea.

Spiritul și umorul fac parte din acest arsenal. Într-un videoclip postat pe rețelele sale de socializare în 2020, după ce a câștigat alegerile, ea împărtășește vestea victoriei - cu un râs foarte sincer - cu dl Biden: „Am reușit, am reușit Joe. Vei fi următorul președinte al Statelor Unite!”

Râsul cu care l-a întâmpinat pe președintele ales de atunci, atunci când a dat primul telefon important, a fost unul pe care prietena ei l-a recunoscut imediat și intim.

„Îi arată clar personalitatea, chiar și în timpul scurt în care a fost în campanie”.

„Întotdeauna a avut acel râs, întotdeauna a avut simțul umorului, a avut un simț al spiritului - chiar și în contextul unei dezbateri universitare - pentru a transmite acele puncte de vedere.”

Abilitatea de a-și ironiza adversarii în cadrul dezbaterilor în direct a reprezentat o parte importantă a impulsului care a stat la baza lansării candidaturii sale pentru nominalizarea democrată la președinție.


Kamala, „Momala”, făuritoare de istorie

În 2014, senatorul de atunci Harris s-a căsătorit cu avocatul Doug Emhoff și a devenit mama vitregă a celor doi copii ai acestuia.

Ea a scris un articol pentru revista Elle în 2019 despre experiența de a deveni mamă vitregă și a dezvăluit numele care va ajunge apoi să domine multe titluri care au urmat.

„Când Doug și cu mine ne-am căsătorit, Cole, Ella și cu mine am fost de acord că nu ne place termenul „mamă vitregă”. În schimb, ei au venit cu numele „Momala”.”

Ei au fost prezentați ca întruchiparea familiei „mixte” americane moderne, o imagine pe care mass-media a preluat-o și care a ocupat multe coloane despre modul în care vorbim despre femeile politician.

Mulți susțin că ea ar trebui să fie văzută și recunoscută și ca descendentă a unui alt tip de familie și anume ca moștenitoare a generațiilor de activiste de culoare.

„Ea este moștenitoarea unei moșteniri de organizatori de bază, oficiali aleși și candidați nereușiți care au pavat această cale către Casa Albă. Femeile de culoare sunt văzute ca o forță politică a naturii în politica democratică și în Partidul Democrat”, a declarat pentru BBC Nadia Brown, profesor asociat de științe politice și studii afro-americane la Universitatea Purdue.

Fannie Lou Hamer, Ella Baker și Septima Clark sunt câteva dintre numele cărora le calcă pe urme, susține dna Brown.

„Victoria ei este istorică, dar nu este doar a ei. Ea este împărtășită cu nenumărate femei de culoare care au făcut posibilă această zi”.

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Cum au încercat consilierii lui Joe Biden să ascundă declinul mintal al președintelui SUA

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Partenerii noștri