Live

Cine a scurs documentele secrete ale Pentagonului. Ce teorii iau în calcul americanii

Data publicării:
Oficialii spun că amploarea subiectelor abordate în documente, care se referă la războiul din Ucraina, China, Orientul Mijlociu şi Africa, sugerează că acestea au fost scurse de un american, şi nu de un aliat. Foto: Profimedia Images

Documente militare şi de informaţii cu caracter strict secret apărute online, cu detalii ce variază de la apărarea antiaeriană a Ucrainei la agenţia de spionaj Mossad din Israel, i-au determinat oficialii americani să se străduiască să identifice sursa scurgerii de informaţii, unii experţi occidentali în securitate şi oficiali americani spunând că suspectează că ar putea fi cineva din SUA, relatează Reuters. Separat, jurnaliștii de la BBC News explică faptul că aceasta este cea mai mare scurgere de informații secrete americane despre războiul din Ucraina de la începutul invaziei ruse.  

Oficialii spun că amploarea subiectelor abordate în documente, care se referă la războiul din Ucraina, China, Orientul Mijlociu şi Africa, sugerează că acestea au fost scurse de un american, şi nu de un aliat. 

„Acum se pune accentul pe faptul că este vorba de o scurgere de informaţii din partea SUA, deoarece multe dintre documente au ajuns doar în mâinile americanilor", a declarat Michael Mulroy, fost oficial de rang înalt al Pentagonului, într-un interviu acordat Reuters. 

Citește și: Scurgerile de documente arată că SUA îi spionează atât pe ruși, cât și pe alți aliaţi importanţi (NYT). Ce conțin noile ​​dezvăluiri

Patru sau cinci teorii sunt pe masă 

Cei care se ocupă de anchetă analizează ce motivaţii ar avea un oficial american sau un grup de oficiali americani pentru a scurge informaţii atât de sensibile, a declarat una dintre sursele cu care a vorbit Reuters. Oficialul a mai spus că anchetatorii analizează patru sau cinci teorii, de la un angajat nemulţumit până la o ameninţare din interior care a vrut în mod activ să submineze interesele de securitate naţională ale SUA.

Oficialii americani au declarat că ancheta se află în faza incipientă, iar cei care o conduc nu au exclus posibilitatea ca în spatele scurgerii de informaţii să se afle elemente pro-ruse. În orice caz, este considerată una dintre cele mai grave breşe de securitate de când peste 700.000 de documente, videoclipuri şi telegrame diplomatice au apărut pe site-ul WikiLeaks în 2013.

Doi oficiali americani au declarat duminică pentru Reuters că nu exclud posibilitatea ca documentele să fi fost falsificate pentru a induce în eroare anchetatorii cu privire la originea lor sau pentru a difuza informaţii false care ar putea afecta interesele de securitate ale SUA.

Unul dintre documente, datat 23 februarie şi marcat „Secret", prezintă în detaliu modul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300 ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare. 

Pentagonul analizează incidentul

Astfel de informaţii - de obicei, atent păzite - ar putea fi de mare folos forţelor ruseşti, iar Ucraina a declarat că preşedintele şi oficialii de top din domeniul securităţii s-au întâlnit vineri pentru a discuta modalităţi de a preveni scurgerile de informaţii.

Doi oficiali americani, care au vorbit sub protecţia anonimatului au subliniat că, deşi există îngrijorare cu privire la scurgerea de informaţii la Pentagon şi la agenţiile de informaţii, documentele au arătat o imagine de ansamblu din urmă cu mai mult de o lună, nefiind vorba - până acum - de evaluări mai recente.

Cei doi oficiali au declarat că armata şi agenţiile de informaţii îşi analizează procedurile pentru a stabili cât de mult sunt împărtăşite unele informaţii la nivel intern. 

Casa Albă nu a comentat, îndemnând jurnaliştii să se adreseze Pentagonului.  Duminică, Pentagonul a reiterat că analizează problema şi că a făcut o sesizare oficială către Departamentul de Justiţie, cerându-i să investigheze incidentul.

La rândul său, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că a luat legătura cu Departamentul Apărării şi a început o anchetă privind scurgerea de informaţii, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Citește și: Grupul Wagner încearcă să cumpere armament din Turcia aliată NATO, conform documentelor secrete scurse

Unde au apărut documentele

Povestea modului în care documentele au apărut pe platformele Discord, 4Chan și Telegram a fost deja spusă de Aric Toler, jurnalist la grupul de investigații Bellingcat. 

Toler spune că nu e încă posibilă descoperirea sursei inițiale a scurgerilor, dar precizează că documentele au apărut prima dată la începutul lunii martie pe o platformă de mesagerie populară printre pasionații de jocuri video. 

Pe 4 martie, în urma unei discuții despre războiul din Ucraina pe un server Discord frecventat de jucătorii jocului de calculator Minecraft, un utilizator a scris „aici, au niște documente scurse”, înainte de a posta 10 dintre ele. 

Este o formă neobișnuită, dar cu greu unică de scurgere a unor documente. În 2019, înainte de alegerile generale din Marea Britanie, documente referitoare la relațiile comerciale dintre SUA și Regatul Unit  au apărut pe platforme precum  Reddit, 4Chan și alte site-uri. 

La acea vreme, Reddit a spus că documentele provin din Rusia. Într-un alt caz, de anul trecut, jucătorii jocului online War Thunder au postat în mod repetat documente militare sensibile, aparent într-un efort de a câștiga dezbaterile aprinse între ei. 

Recenta scurgere de documente, despre care a relatat pentru prima dată vineri cotidianul american New York Times, este mai sensibilă și potențial dăunătoare.  Sursa originală a documentelor pare a fi un utilizator care a folosit numele Mister Luca și care și-a șters între timp contul. 

Cum mută Ucraina 

În mod esențial, nu există nimic în documentele scurse până acum care să indice direcția sau impulsul contraofensivei de primăvară a Ucrainei.  

Kremlinul ar trebui să aibă deja o idee destul de bună despre amploarea pregătirilor Ucrainei, deși eșecurile serviciilor de informații ale Moscovei au fost foarte evidente de-a lungul războiului.  

Kievul trebuie să-și lase inamicul să ghicească despre cum se va desfășura campania, pentru a maximiza şansele de succes. Cu toate acestea, CNN a transmis luni dimineață, citând o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, că Ucraina și-a schimbat unele planuri militare din cauza unei presupuse scurgeri de documente militare secrete ale SUA.  

CNN nu a oferit detalii despre aceste informații, dar a precizat că scurgerea de informații a determinat și Pentagonul să ia măsuri pentru a reduce fluxul de documente sensibile care, în mod normal, sunt disponibile în fiecare zi pentru sute de persoane din guvern. 

Citește și: „Un coşmar pentru cei Cinci Ochi”. O nouă scurgere de documente clasificate detaliază secrete de securitate ale SUA

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA acuză Kremlinul de dezinformare în statele-cheie pentru prezidenţiale. FBI: „Rusia este amenințarea cea mai activă”

Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina

Rusia a lansat o rachetă Soiuz cu peste 50 de sateliți la bord. Doi dintre aceștia sunt ai Iranului

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune, după ce SUA au trimis un bombardier strategic în regiune

Partenerii noștri