Ciclonul Chido a devastat arhipelagul francez Mayotte: 39 de morți și peste 4.000 de răniți
Bilanţul uman al ciclonului Chido, care a devastat arhipelagul francez Mayotte - în Oceanul Indian - pe 14 decembrie, se ridică în prezent la 39 de morţi, potrivit unui nou comunicat al prefectului dat publicităţii marţi, notează AFP, preluat de Agerpres.
Pe de altă parte, numărul răniţilor înregistraţi după trecerea ciclonului se ridică la 4.136 de răniţi uşor şi 124 răniţi grav, potrivit Ministerului de Interne.
„Misiunea de identificare a victimelor ciclonului îşi continuă activitatea, în colaborare cu primarii şi asociaţiile din Mayotte”, a precizat documentul.
În total, în ultimele zile au fost efectuate 34 de operaţiuni de căutare a persoanelor dispărute în aproximativ 15 sectoare identificate, potrivit ministerului, care precizează că „în aceste operaţiuni sunt angajate şi drone”.
Instalat pe un stadion din prefectura Mamoudzou, un spital de campanie dotat cu o maternitate şi două săli de operaţie şi-a deschis porţile marţi dimineaţa devreme, destinat să poată primi 100 de persoane pe zi pentru consultaţii şi să asigure 30 de internări.
Cel mai devastator ciclon pe care l-a cunoscut Mayotte în ultimii 90 de ani a provocat pagube colosale pe 14 decembrie în cel mai sărac departament din Franţa, unde serviciile de urgenţă au muncit din greu pentru a restabili serviciile esenţiale precum apa, electricitatea şi reţelele de comunicaţii.
În ce priveşte apa, „în prezent sunt distribuiţi 100.000 de litri în fiecare zi”, a spus prefectul în comunicatul său.
Colectarea deşeurilor menajere, o problemă care a devenit centrală pe arhipelagul devastat, „se reia”, potrivit ministerului.
Tot potrivit textului, marţi 63% din populaţie avea acoperire în reţeaua mobilă şi 37% avea acces la energie electrică, aproximativ 20.000 de locuinţe.
În ceea ce priveşte combustibilul, restricţiile au fost ridicate, după ce se impusese o limită de 30 de litri pe maşină la benzinărie.
Podul aerian înfiinţat între Mayotte, Reunion şi Franţa continentală permite, de asemenea, livrarea a peste 100 de tone de materiale pe zi către arhipelagul din Oceanul Indian.
Între 15 şi 24 decembrie au fost efectuate 72 de zboruri pentru transportul întăririlor, echipamentelor, alimentelor şi apei, mai scrie AFP.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News