Video Chris Cuomo, jurnalistul vedetă al CNN care a învins coronavirusul: Ne grăbim să ne întoarcem, dar la ce? Nesăbuiților!
Pe măsură ce lumea iese treptat din carantină se impune o întrebare: Către ce normalitate ne îndreptăm? Ce știm cu certitudine e că nimic nu va mai fi la fel. Mai merită oare să ne gândim nostalgici la vremurile de dinaintea pandemiei sau e posibil să ne fi transformat, măcar unii dintre noi, în oameni mai buni? Iată pledoaria lui Chris Cuomo, realizator CNN, fratele guvernatorului din New York, care a câștigat lupta împotriva COVID-19.
Măsură disperată în Los Angeles: Oamenii cu șanse mici de supraviețuire, lăsați acasă de ambulanțe
Epidemiologul Anthony Fauci s-a vaccinat împotriva COVID
Sute de morți stau în camioane frigorifice de câteva luni, la New York
Pacient în România. Lipsa oxigenului, coșmarul bolnavilor de coronavirus
Mihaela Bilic: Ce trebuie să știm despre vitamina D
Românii dau năvală la vitaminele C și D
Trump: Medicii umflă bilanțul COVID ca să ia bani
Alegeri SUA în anul pandemiei, al protestelor și incendiilor
Posibil leac anti-COVID, descoperit de o fată de 14 ani
Chris Cuomo - realizator CNN: "Anul acesta va cântări greu la capitolul lecții învățate despre COVID-19, despre comunitățile de aici și din lume. Pentru mine, personal, lecția e evidentă. Lecția mea e recunoștința. E prima zi înapoi în redacție după mai bine de o lună. Ați fost atât de buni cu mine, mulți dintre voi din familia mea sau cu familia mea. Vreau să vă mulțumesc.
Voi face tot ce-mi stă în putință să justific încrederea pe care ați avut-o atât de mulți dintre voi în mine.
Dar în timp ce bătălia mea cu COVID-19 s-a sfârșit, mă îngrijorează să văd că cei mai mulți cred că bătălia s-a încheiat pentru toți. Nimic mai fals.
Statisticile, numărul cazurilor, toate sunt în creștere aproape peste tot. Peste 68.000 de oameni au murit doar până acum. În urmă cu două săptămâni, președintele spunea că vor muri 60.000 de oameni în total. Acum, administrația lui estimează, în privat, că vor fi decese de nivelul atentatelor de la 11 septembrie în fiecare zi până la începutul lunii iunie.
Și chiar și așa vor redeschiderea economiei? Nimeni nu-l bănuiește pe președinte că dă atenție statisticilor sau că măcar le citește, dar nu aveți nevoie de el să vă inducă în eroare. Nu dați vina pe Trump. Ne amăgim singuri.
Știți că virusul se răspândește în prea multe locuri. Asta e realitatea. Știți că mijloacele de testare și monitorizare nu sunt nici pe departe suficiente pentru a afla măcar adevărul despre riscurile pe care suntem atât de grăbiți să ni le asumăm. Și atunci de ce o facem? Aici e partea dificilă. Pentru agonia prin care trecem e o angoasă justificată. Nu putem spune că e prea devreme. De ce?
Pentru că de fapt e prea târziu pentru cei mulți care suferă deja chinuri economice. 30 de milioane de șomeri. Cine știe dacă-și vor mai găsi de lucru? Ne-a trebuit un deceniu pentru a crea mai puține locuri de muncă de atât. Cu vreo 10 milioane mai puține, după 2008. Erau alte vremuri, just, dar și criza de acum e diferită.
Vorbim de oameni care stau la coadă pentru mâncare, nu despre fondul de pensii. Visurile oamenilor se sting definitiv, nu sunt doar amânate. Și dacă nu ești infectat, situația asta ne îmbolnăvește pe toți.
Sănătatea mintală va fi mai importantă ca oricând, un lucru bun la un preț prea mare. Acestea sunt datele. Dar mai sunt și sentimentele. Oboseală. Gata, m-am săturat, vine vara, s-a încălzit, vreau afară!
Priviți-i pe oamenii ăștia. Nesăbuiți. Știu că își doresc să fie acolo. Nesăbuiților, nu e vorba doar despre voi! Ce se întâmplă cu restul? Nu o să vă cert, nu e rolul meu, nu sunt tatăl vostru, dar trebuie să ne gândim la lucrurile astea. Ne grăbim să ne întoarcem, dar la ce? O vreme frumoasă nu înseamnă o realitate frumoasă. Da, suntem sătui de vești rele. Da, guvernul nu face ceea ce trebuie. Fără îndoială, toate acestea sunt adevărate, dar la fel de adevărate sunt și cifrele.
Relaxarea restricțiilor nu înseamnă că în acest moment COVID-19 nu mai reprezintă o problemă. Ba dimpotrivă. Și am spus asta deja și o să mai repet și alte lucruri pentru că mesajul nu ajunge la voi.
Situația se va înrăutăți, nu mă interesează cum e redeschisă economia. N-ai decât să ignori datele științifice. Dar ce e mai bine? Ce e mai bine decât realitatea de acum? E ceva ce m-am tot întrebat și sper că și voi ați făcut la fel. La ce ne grăbim să ne întoarcem? Politicienii iau această decizie, nu oamenii de știință. Nu Fauci are puterea. Nu-i adresați întrebări politice, nu e treaba lui. Politicienii fac ce fac din cauza voastră. Politicienii acționează de teama consecințelor mai des decât o fac pentru a avea conștiința împăcată. Asta o să se întâmple și acum.
Știm că nu putem continua așa la nesfârșit. Dar gândiți-vă la ce fel de normalitate sunteți atât de dornici să reveniți, ce veți pierde din ce ați câștigat în această perioadă?
Gândiți-vă cu mare atenție și aveți grijă ce vă doriți. Timpul petrecut cu familia, timpul petrecut împreună, o viață simplistă, timpul petrecut gândindu-vă unde să mergeți și unde nu, fotografiile cu apa curată din Veneția și cerul senin de deasupra lumii. Știu că nu putem facem nimic la nesfârșit. Dar ne putem gândi la cum să ne fie mai bine împreună. Atât vă cer! Știu ce vă doriți și eu îmi doresc același lucru. Dar rețineți! S-ar putea să ne întoarcem la o etapă în care credeam că ne e mai bine, dar s-ar putea să regretăm".
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News