Live

Chișinăul vrea să instituie stare de alertă „timpurie” pe piața gazelor, după atacurile din Kursk

Data publicării:
Parlamentul Republcii Moldova. Foto: Profimedia Images

Ministerul Energiei din Republica Moldova a solicitat Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău să instituie stare de alertă, după incursiunile ucrainenilor în regiunea Kursk, transmite tv8.md.

Ministrul Energiei de peste Prut a declarat că în regiunea Kursk se afla stația de măsurare a gazelor Sudja, pe unde trece inclusiv gazul destinat Republcii Moldova. Acesta motivează cererea de insituire a stării de aleră „timpurie” prin faptul că ar permite autorităților să intervină rapid, în caz de urgență.

„La moment nu există întreruperi, careva situații de urgență, nu există vreun risc iminent pentru sistem. Operatorul de transport din Ucraina ne-a anunțat că există o situație de risc posibil ca și în orice acțiune militară pot surveni anumite restricții”, a declarat ministrul responsabil.

Potrivit datelor oficialului de peste Prut, stația fucționează în regim normal, dar „Vestmoldtransgaz”, operatorul rețelei de transport al gazelor din R.Moldova, a sesizat Ministerul Energiei care a convocat o ședință pentru a analiza situația.

„Vom propune Comisiei Situații de Urgență instituirea stării de alaertă timpurie. Starea de alertă timpurie presupune că există un risc care se monitorizează dar nu se intervine. Comisia Situații Excepționale va decide dacă se instituie această alertă care ar fi modalitățile de intervenție și dacă există această necesitate”, a menționat ministrul moldovean.

Amintim, forțele ucrainene au avansat cel puțin 10 kilometri în regiunea Kursk a Rusiei, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). „Extinderea și locația confirmată a avansului ucrainean în regiunea Kursk indică faptul că forțele ucrainene au străpuns cel puțin două linii defensive rusești și o fortăreață”, scrie ISW.

Unii analiști militari spun că armata ucraineană ar fi avansat chiar și 15 kilometri după ce au trecut granița cu Rusia, înaintând de-a lungul unui drum aflat la nord de satul de frontieră Sverdlikovo.

Până în acest moment nu existe date clare care să indice faptul că ucrainenii ar fi reușit să cucerească Sudja, localitatea în care se află stația de măsurare a gazelor, dar mai mulți bloggeri militari apropiați Ministerului Apărării de la Moscova scriu că forțele militare ale Kievului ar fi reușit să ajungă la periferia orașului și ar fi pus stăpânire pe stația de măsurare a gazelor.

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii n-au stat pe gânduri: au scris cu MAJUSCULE 8 cuvinte, după ce au auzit ce au strigat românii, la meciul cu Kosovo

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mai multe țări din Europa cumpără gaze ieftine de la Gazprom, după ce Rusia a întrerupt livrările către Austria

Platforma de foraj pentru proiectul Neptun Deep a ajuns în România

Rușii nu le mai livrează gaze austriecilor. De când intră în vigoare măsura

„Aţi dat spargeri, doamnelor”. Rușii trimiși de Putin în Kursk și localnicii rămași în zonă au jefuit casele abandonate din regiune

Partenerii noștri