Live

China știa de planurile Rusiei de a aduce nord-coreeni pe câmpul de luptă în Ucraina, crede un expert european

Data publicării:
Președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinpin. Foto: Profimedia Images

Beijingul a fost rapid în a susține că nu avea cunoștință de parteneriatul tot mai strâns al Rusiei cu Coreea de Nord.  Statele Unite au profitat de ocazie, sperând să facă presiuni asupra Chinei pentru a descuraja Coreea de Nord să participe activ la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, observatorii sunt sceptici cu privire la semnalele Chinei, considerând că acordul de desfășurare a trupelor nord-coreene pe câmpurile de luptă ucrainene nu ar fi putut trece fără știrea Beijingului, scrie kyivindependent.com.

Principalul aliat al Coreei de Nord, China, menține regimul totalitar al lui Kim Jong Un pe linia de plutire. De asemenea, Beijingul furnizează Rusiei bunuri cu dublă utilizare în valoare de miliarde de euro, având un rol din ce în ce mai important în capacitatea Moscovei de a purta un război împotriva Ucrainei.

„Contrar a ceea ce spune China în mod oficial... nu cred că Pyongyang ar fi surprins China trimițând trupe fără să discute în prealabil”, a declarat pentru Kyiv Independent Mathieu Boulegue, senior fellow la think tank-ul Center for European Policy Analysis (CEPA). Expertul a calificat mesajele diplomatice ale Beijingului drept o „mare mascaradă”.

Dictatorul chinez Mao Zedong a spus odată că țara sa natală și Coreea de Nord sunt la fel de apropiate ca „buzele și dinții”.

Coreea de Nord reprezintă o zonă tampon utilă între China și aliații Statelor Unite din Asia de Est. Prăbușirea regimului lui Kim Jong Un ar determina, de asemenea, milioane de refugiați să treacă granița chineză, creând o durere de cap socio-economică semnificativă pentru Beijing.

Fără consimțământul Chinei n-ar exista un regim nord-coreean

„Fără consimțământul Chinei, nu ar exista un regim nord-coreean”, a declarat Boulegue pentru Kyiv Independent. La peste o jumătate de secol de la comentariile lui Mao, Beijingul continuă să fie singura salvare a Phenianului.

Afacerile cu China reprezintă mai mult de 90% din cifra de afaceri totală a Coreei de Nord. Când cele două țări și-au închis granița în 2020 din cauza pandemiei Covid-19, economia Coreei de Nord a scăzut cu 4,5%.

Dar relația nu a fost întotdeauna lină.

China a început să dezvolte legături economice cu Coreea de Sud, care este acum al treilea partener comercial al Beijingului.

De asemenea, Beijingul și-a arătat nemulțumirea față de programul nuclear nord-coreean. China a dat dovadă de reținere în retorica sa nucleară și ar fi descurajat Moscova să utilizeze arme nucleare.

La 31 octombrie, Coreea de Nord a testat o rachetă intercontinentală într-o demonstrație ostentativă a capacităților sale nucleare. Phenianul a declarat Coreea de Sud un „stat ostil”, renunțând la politica oficială anterioară de „reunificare pașnică”.

Phenianul se bazează din ce în ce mai mult pe sprijinul Moscovei

Ucraina și SUA consideră că, în schimbul armelor și trupelor, Coreea de Nord a obținut sprijin financiar pentru economia sa sărăcită, precum și tehnologie pentru programul său nuclear. Kim ar putea, de asemenea, să aprecieze șansa de a-și testa luptătorii pe un câmp de luptă modern.

Potrivit Ucrainei, Coreea de Nord a trimis 12.000 de soldați în Rusia, primii soldați fiind așteptați să se alăture luptei în noiembrie.

„Partea chineză nu este la curent cu situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian.

Moscova și Phenianul au ținut într-adevăr Beijingul pe dinafară, conducerea chineză are motive să fie nemulțumită. Jan Svec, cercetător în domeniul Chinei la Institutul de Afaceri Internaționale din Praga, spune că Beijingul ar putea fi îngrijorat de o „cooperare militară mai strânsă a Coreei de Sud și Japoniei cu SUA și NATO” ca urmare a acestui fapt.

„În același timp, Coreea de Nord poate deveni mai dependentă de Rusia și, astfel, mai puțin dependentă de China, lăsând China cu mai puține pârghii”, a declarat expertul pentru Kyiv Independent.

„Coreea de Nord dorește tehnologie militară și de rachete avansată, dar obiectivul mai larg de a semnala existența unei coaliții antioccidentale - care nu se va disipa - este, de asemenea, important”, a declarat Edward Howell, expert în Coreea de Nord la Universitatea Oxford, pentru Kyiv Independent.

„Rusia a oferit Coreei de Nord un sprijin neclintit în cadrul Consiliului de Securitate al ONU în ultimul an, o manevră care satisface atât interesele Rusiei, cât și pe cele ale Coreei de Nord”.

Potrivit lui Howell, „China nu va fi mulțumită de afirmațiile continue ale Coreei de Nord potrivit cărora prietenul său numărul unu este Rusia”.

Cu toate acestea, Boulegue, care se concentrează pe relațiile de securitate ruso-chineze, crede că este puțin probabil ca Phenianul și Moscova să ia astfel de măsuri escaladatoare fără aprobarea tacită a Beijingului.

„Probabil că ei (China) au obținut ceva de la Rusia în termeni de compromis”, a declarat expertul. „O altă întrebare este: ce au primit în schimb?”

Boulegue subliniază faptul că, în ciuda posturii sale diplomatice, China sprijină indirect agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei de ani de zile.

Deși nu furnizează în mod deschis arme Rusiei, China este un partener-cheie în războiul Moscovei, furnizându-i bunuri cu dublă utilizare care mențin în funcțiune industria de armament rusă și ajutând-o să reziste sancțiunilor occidentale.

Din perspectiva Beijingului, un astfel de „război indirect” în Ucraina creează un „fragment ieftin și eficient care ne ține ocupați pe noi (Occidentul)”, în timp ce își păstrează mâinile curate, susține Boulegue.

„Iar Coreea de Nord face cu siguranță parte din această strategie indirectă”.

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri