Live

China stabilește o țintă economică modestă, dar vrea să-și crească cheltuielile militare. Congresul Poporului a început la Beijing

Data actualizării: Data publicării:
China stabilește o țintă economică modestă, dar vrea să-și crească cheltuielile militare. Congresul Poporului a început la Beijing. FOTO: Profimedia Images

China şi-a stabilit o ţintă modestă de creştere economică în acest an, de aproximativ 5%, dar vrea să-şi majoreze cheltuielile militare cu 7,2%, potrivit unui proiect de buget prezentat la începutul sesiunii din 2023 a Congresului Naţional al Poporului, care se desfăşoară la Beijing. În ceea ce privește Taiwanul, premierul chinez Li Keqiang a promis duminică o "reunificare paşnică".

În faţa a aproape 3.000 de delegaţi în Marea Sală a Poporului, premierul în exerciţiu Li Keqiang a cerut extinderea forţelor armate ale ţării, care ar trebui "să-şi sporească pregătirea de luptă şi să-şi intensifice capacităţile militare pentru a-şi îndeplini sarcinile care le-au fost stabilite de către Partid şi popor". Un oficial chinez justificase anterior creşterea prin existenţa unor "provocări complexe de securitate" şi a unor "responsabilităţi (pe care le are China) în calitate de mare putere". 

Li a spus că forţele armate ale Chinei ar trebui să dedice mai multă timp antrenării în condiţii de luptă şi să stimuleze pregătirea pentru luptă. Proiectul de buget include o creştere cu 7,2% a cheltuielilor pentru apărare în acest an, o creştere puţin mai mare decât cea de 7,1% pentru anul trecut.

China promite o "reunificare paşnică"; Taiwanul cere să-i fie respectată democraţia

Premierul chinez Li Keqiang a promis o "reunificare paşnică" cu Taiwanul, dar şi paşi hotărâţi pentru a împiedica independenţa insulei, în timp ce Taipeiul a răspuns că Beijingul ar trebui să respecte angajamentul poporului taiwanez faţă de democraţie şi libertate.

Li a declarat că Beijingul sprijină principiul "o singură Chină", care stipulează că Taiwanul este parte a Chinei, deşi nu a ameninţat direct cu măsuri de ordin militar, notează Reuters.

Guvernul ar trebui să pună în aplicare politica partidului nostru pentru "soluţionarea chestiunii taiwaneze" şi "să facă paşi hotărâţi pentru a se opune independenţei Taiwanului şi a promova reunificarea", le-a declarat Li celor aproximativ 3.000 de delegaţi din Marea Sală a Poporului din Beijing. "Trebuie să promovăm dezvoltarea paşnică a relaţiilor de-o parte şi de alta a Strâmtorii şi să facem progrese în privinţa procesului de reunificare paşnică a Chinei", a adăugat el.

Consiliul taiwanez pentru relaţii politice cu China continentală a răspuns la ceea ce a numit "reafirmarea" de către Li a politicii Chinei faţă de Taiwan, spunând că Beijingul ar trebui să accepte realitatea că cele două părţi ale Strâmtorii Taiwan "nu sunt subordonate una celeilalte". China ar trebui "să respecte angajamentul poporului taiwanez faţă de conceptele sale fundamentale de menţinere a suveranităţii, democraţiei şi libertăţii Republicii China, a transmis consiliul, folosind denumirea oficială a Taiwanului.

China şi-a stabilit o ţintă modestă de creştere economică, de 5%

China şi-a stabilit o ţintă modestă de creştere economică în acest an, de aproximativ 5%.

Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu doar 3% anul trecut, unul dintre cele mai proaste rezultate din ultimele decenii, după trei ani de restricţii legate de COVID-19, criza din vastul său sector imobiliar, represiunea asupra întreprinderilor private şi scăderea cererii pentru exporturile chineze.

În raportul său de lucru, premierul Li Keqiang a subliniat nevoia de stabilitate economică şi de extindere a consumului și a promis aproximativ 12 milioane de locuri de muncă în oraşe în acest an, în creştere faţă de ţinta de cel puţin 11 milioane de anul trecut. El a avertizat că riscurile se mențin în sectorul imobiliar.

Li a stabilit o ţintă de deficit bugetar la 3,0% din PIB, crescând de la un obiectiv de aproximativ 2,8% anul trecut.
Li şi mai mulţi oficiali ai politicii economice mai orientate spre reformă urmează să se retragă în timpul congresului, făcând loc celor loiali preşedintelui Xi Jinping, care şi-a accentuat şi mai mult controlul asupra puterii atunci când şi-a asigurat un al treilea mandat de conducere la Congresul Partidului Comunist din octombrie.

Este prima întâlnire a Congresului Naţional al Poporului de când China a renunţat brusc la politica de zero COVID în decembrie, în urma unor proteste rare la nivel naţional.

În timpul sesiunii, aleşii chinezi vor vota un plan de reformare a instituţiilor din cadrul Consiliului de Stat sau al cabinetului şi vor decide asupra unui nou cabinet pentru următorii cinci ani, conform agendei. În timpul Congresului Naţional al Poporului, fostul şef al partidului de la Shanghai, Li Qiang, un vechi aliat al lui Xi, este de aşteptat să fie confirmat ca premier.  

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Deputații taiwanezi au făcut din nou scandal în Parlament. Au construit baricade și s-au stropit cu apă

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Partenerii noștri