Live

China și Rusia intensifică exercițiile militare comune. Care este obiectivul lor final (Analiză CNN)

Data actualizării: Data publicării:
Rusia și China au făcut manevre militare comune. Foto: Profimedia

În timp ce armata rusă a lansat săptămâna trecută exerciții pe întreg globul, considerate în general ca o demonstrație de forță la adresa Statelor Unite, președintele Vladimir Putin a precizat care este țara pe care o consideră alături de Moscova. Într-un discurs video de deschidere, Putin a declarat că 15 națiuni „prietene” vor asista la ceea ce Moscova a declarat a fi aproximativ 90.000 de soldați și peste 500 de nave și aeronave mobilizate pentru cele mai mari exerciții de acest gen din ultimii 30 de ani. Dar numai China va participa alături de Rusia, potrivit lui Putin, scrie CNN

„Acordăm o atenție deosebită consolidării cooperării cu țările noastre prietene. Acest lucru este deosebit de important astăzi, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice în întreaga lume”, a declarat liderul rus.

Denumite „Ocean-2024”, cele șapte zile de exerciții care s-au încheiat luni sunt ultimele dintr-o serie recentă de exerciții militare și patrule comune între Rusia și China, care vin în urma promisiunilor lui Putin și ale liderului chinez Xi Jinping de a strânge cooperarea militară, chiar dacă Kremlinul își duce războiul împotriva Ucrainei.

Exerciții comune

China a trimis mai multe nave de război și 15 avioane în apele din largul coastei din Extremul Orient al Rusiei pentru Ocean-2024, potrivit armatei ruse. În plus, în această lună, forțele chineze și ruse au promovat o coordonare strategică aprofundată în timpul exercițiilor navale comune în apele din apropierea Japoniei și au organizat a cincea patrulă maritimă comună în Pacificul de Nord.

Aceasta urmează unei serii de exerciții comune din timpul verii, inclusiv în apropiere de Alaska - unde forțele americane și canadiene au interceptat pentru prima dată bombardiere rusești și chineze împreună - și în Marea Chinei de Sud, o cale navigabilă vitală revendicată aproape în întregime de Beijing, în care tensiunile geopolitice cresc rapid.

Această coordonare a fost urmărită cu îngrijorare din ce în ce mai mare la Washington, care a acuzat timp de luni de zile China că sprijină sectorul de apărare al Rusiei cu exporturi cu dublă utilizare, cum ar fi mașinile-unelte și microelectronica, acuzație pe care Beijingul o neagă în timp ce își revendică neutralitatea în conflict.

De asemenea, acestea au loc în timp ce războiul din Ucraina continuă și amenințările se intensifică, Putin avertizându-i pe liderii NATO că ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Kiev a rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei ar fi considerată un act de război.

Potrivit experților, cele mai recente exerciții militare Rusia-China se înscriu într-un model de mai mult de un deceniu de coordonare militară sporită între cele două țări.

Dar, într-o perioadă de tensiuni globale crescute - inclusiv cu privire la războiul Rusiei din Ucraina, agresiunea Chinei în Marea Chinei de Sud și pretențiile acesteia asupra insulei autonome Taiwan - acestea subliniază, de asemenea, modul în care Moscova și Beijingul se privesc din ce în ce mai mult reciproc ca fiind esențiale pentru a-și proiecta puterea.

Exercițiile comune ridică, de asemenea, întrebări cu privire la posibilitatea ca cele două puteri nucleare, care nu sunt aliate prin tratat, să poată acționa împreună în orice potențial conflict viitor.

Dușmani și prieteni

Relația dintre acești doi vecini giganți nu a fost niciodată simplă.

Moscova și Beijingul au fost cândva dușmani care s-au luptat într-un conflict de frontieră din 1969 între Uniunea Sovietică și o tânără Chină comunistă. În ultimele decenii, însă, s-a înregistrat un comerț robust cu arme între cele două părți și - mai ales pe măsură ce Xi și Putin au strâns legăturile mai larg - o intensificare a coordonării militare.

Între 2014 și 2023, cele două armate au organizat cel puțin patru și până la 10 exerciții militare comune, jocuri de război sau patrule în fiecare an, inclusiv exerciții multilaterale cu alte țări, potrivit datelor Centrului pentru studii strategice și internaționale (CSIS).

Până în luna iulie au existat deja șapte astfel de activități în acest an, arată datele CSIS din acea lună, iar exercițiile din august și septembrie au dus totalul la 11, potrivit unei numărători suplimentare a CNN.

De asemenea, observatorilor li s-a părut că aceste exerciții și patrule au devenit din ce în ce mai complexe - de exemplu, implicând atât forțe navale, cât și aeriene sau echipamente mai avansate, precum și desfășurându-se în părți mai îndepărtate ale lumii.

Potrivit cercetătorilor CSIS, în luna iulie a acestui an, atât aeronava chineză, cât și cea rusă interceptate în apropierea Alaskăi au decolat de la aceeași bază aeriană rusă, ceea ce reprezintă o premieră, și anume că aceasta a fost prima patrulă aeriană comună a partenerilor în Pacificul de Nord.

„Nu sunt la fel de interoperabili ca aliații NATO, dar îmbunătățesc și consolidează acest parteneriat sau aliniere strategică”, a declarat Alexander Korolev, lector superior în politică și relații internaționale la Universitatea New South Wales din Sydney.

Capacitatea de a lucra împreună ca o singură entitate este un principiu de bază al NATO, alianța veche de decenii formată din 32 de țări membre, care este legată printr-un pact de apărare reciprocă și care este considerată atât de China, cât și de Rusia drept un rival militar cheie.


Demonstrația consolidării Rusiei și Chinei are o audiență clară: SUA și aliații săi

Putin și Xi au fost conduși împreună de o viziune comună conform căreia Occidentul urmărește să le suprime interesele fundamentale. Pentru Putin, aceste preocupări includ prevenirea extinderii NATO, în timp ce Xi are în vedere controlul Taiwanului și dominarea Mării Chinei de Sud.

Putin a explicat acest context în discursul său video de lansare a Ocean-2024, acuzând SUA și aliații săi că „folosesc presupusa amenințare rusă și politica de limitare a Chinei ca pretext pentru a-și consolida prezența militară de-a lungul granițelor de vest ale Rusiei, precum și în Arctica și în Asia-Pacific”.

Liderul rus a avertizat, de asemenea, că SUA intenționează să amplaseze rachete cu rază de acțiune intermediară și mai scurtă în „zone de desfășurare avansată”, inclusiv în regiunea Asia-Pacific. Acest lucru a părut să facă ecou comentariilor făcute de Putin în timpul verii, criticând planul Washingtonului și al Berlinului de a desfășura rachete americane cu rază lungă de acțiune în Germania începând cu 2026, precum și trimiterea temporară de către SUA a unui lansator de rachete puternic pentru exerciții în Filipine la începutul acestui an - o mișcare condamnată și de Beijing.

Atât Rusia, cât și China doresc să arate SUA și aliaților săi că „cele două armate ale lor devin din ce în ce mai integrate și că orice provocare la adresa uneia dintre ele riscă un răspuns combinat”, a declarat Carl Schuster, căpitan în retragere al Marinei SUA și fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului Pacific al SUA.

„Ei spun, de fapt, că vă putem face acest lucru, adică să operăm în curtea voastră așa cum ați făcut și voi în curtea noastră.”

Fiecare învață de la celălalt

Exercițiile oferă, de asemenea, oportunități pentru ca fiecare să învețe de la celălalt - deoarece Rusia, cu vasta sa experiență pe câmpul de luptă, și China, care a devenit din ce în ce mai avansată în domeniul tehnologiilor militare electronice, au fiecare ceva de învățat de la celălalt, spun observatorii.

Korolev a declarat că este „din ce în ce mai dificil”, în urma războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale extinse, să se știe în ce măsură cele mai recente exerciții susțin, de asemenea, cooperarea tehnică sino-rusă în domeniul armamentului, care anterior a fost o caracteristică a anilor de colaborare militară consolidată.

Interese care se suprapun

La Washington, optica strângerii legăturilor stârnește îngrijorare cu privire la riscul unui conflict militar simultan al SUA cu China și Rusia, sau chiar al unui conflict care ar putea include și alți parteneri, precum Iranul, cu care cele două țări au organizat exerciții navale la începutul acestui an. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la potențialul sprijin al Moscovei pentru Beijing în orice război în Asia-Pacific.

Acolo, Beijingul și Washingtonul navighează pe o serie de potențiale puncte de conflict, inclusiv planurile Chinei privind Taiwanul și agresiunea sa crescândă în Marea Chinei de Sud împotriva Filipinelor, aliat al tratatului SUA. Atât Rusia, cât și China au urmărit, de asemenea, cu precauție consolidarea de către SUA a legăturilor sale de lungă durată cu aliații regionali.

Dar observatorii spun că, în ciuda coordonării în creștere în cadrul exercițiilor comune, este puțin probabil să existe un obiectiv final clar dincolo de trimiterea unui semnal puternic - cel puțin pentru moment.

„Nu știu dacă veți vedea avioane rusești sprijinind un atac chinez asupra Taiwanului, de exemplu, sau dacă într-un conflict cu Filipine navele rusești le vor sprijini pe cele chinezești? Mă îndoiesc”, a declarat Elizabeth Wishnick, cercetător științific senior în cadrul Diviziei China și Afaceri de Securitate Indo-Pacific a grupului independent de cercetare CNA.

Deși Rusia și China pot avea „interese care se suprapun”, acestea nu sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește obiectivele strategice din regiune, a spus ea.

„Nu cred că se poate presupune că, doar pentru că au mai multe exerciții militare, sunt în același pas”, a spus ea.

În declarațiile comune, China și Rusia insistă că relația lor este una de nealiniere care nu vizează nicio terță parte.

De asemenea, fiecare are obiective geopolitice diferite în regiune. Rusia, de exemplu, menține legături strânse cu India, rivala Chinei, și este probabil dornică să împiedice orice ascensiune a Chinei în Asia, care ar adânci dezechilibrul de putere dintre Beijing și Moscova.


Obiective strategice

La rândul său, China ar fi, de asemenea, precaută în ceea ce privește compromiterea propriilor obiective strategice prin acțiuni concertate prea directe cu Rusia - dar și în ceea ce privește orice acțiune care ar putea destabiliza relațiile tot mai calde cu vecinul său din nord, după decenii de relații fracturate care au degenerat anterior în conflicte.

„Pe scurt, China nu este de partea nimănui în afară de ea însăși”, a declarat James Char, profesor asistent la Institutul de Apărare și Studii Strategice al Universității Tehnologice Nanyang din Singapore. „Sub suprafață, China și Rusia continuă să nutrească o profundă neîncredere reciprocă”.

Dar observatorii spun că există încă o gamă potențială de moduri în care parteneriatul ar putea fi pus în aplicare în cazul izbucnirii unui conflict în Asia care ar implica China.

Analiștii spun că Rusia ar răspunde cel puțin cu tipul de sprijin diplomatic și economic pe care Beijingul l-a acordat Moscovei în timpul războiului din Ucraina și, de asemenea, ar contribui probabil la furnizarea de arme și energie la preț redus.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de a se alătura Chinei în orice potențial conflict cu SUA, Rusia ar putea avea „mai mult de pierdut și puțin de câștigat”, potrivit lui Schuster, căpitan de marină în retragere.

Dar dacă China ar acționa împotriva Taiwanului, armata rusă ar putea oferi un sprijin limitat, cum ar fi trimiterea de nave și patrule ale forțelor aeriene în apele din jurul Japoniei sau, eventual, desfășurarea unuia sau a două submarine în Pacificul de Vest, a spus el.

Acest lucru ar „oferi SUA și aliaților săi un alt factor de îngrijorare în timp ce cântăresc cum să răspundă”, a spus el. „Dar China va trebui să ofere multe pentru a convinge Rusia să se alăture acestui conflict”.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Incendiul de la uriașul depozit de muniții din Rusia, vizibil din satelit. Rușii: „Situația e sub control, focul provine de la o dronă”

Partenerii noștri