Live

China și Rusia au respins la ONU sancțiunile SUA împotriva Coreei de Nord pentru testele cu rachete balistice

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

China şi Rusia au respins joi, în mod nesurprinzător, o rezoluţie a Statelor Unite în cadrul Consiliului de Securitate al ONU care urmărea să impună noi restricţii Coreei de Nord pentru a sancţiona testele sale cu rachete balistice, informează AFP.

Ceilalţi 13 membri ai Consiliului au votat în favoarea textului care prevedea o reducere a importurilor de petrol brut şi rafinat de către regimul de la Phenian.

În culise, câţiva aliaţi ai Washingtonului au deplâns insistenţa SUA de a organiza un vot ştiind că Rusia şi China îşi vor exercita dreptul de veto.

În opinia SUA, „ar fi fost mai rău să nu facem nimic" şi „să lăsăm testele" nord-coreene să continue „fără nicio reacţie", „mai rău decât scenariul a două ţări care blochează rezoluţia", a explicat un ambasador sub protecţia anonimatului.

Lansările de rachete balistice, inclusiv cele intercontinentale, reprezintă „o ameninţare la adresa păcii şi a securităţii pentru întreaga comunitate internaţională", a declarat înaintea votului ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat după vot că demersul SUA „îndepărtează Consiliul de la dialog şi conciliere". Anterior votului, acesta a subliniat că ţara sa „nu crede că noile sancţiuni ar ajuta să răspundă situaţiei actuale".

O rezoluţie coercitivă a ONU „ar înrăutăţi situaţia", a adăugat acesta, afirmând dezacordul „total" al Beijingului faţă de „orice încercare de a face din (...) Asia un câmp de luptă sau de a crea confruntări sau tensiuni".

Zhang Jun a făcut apel la „evitarea oricărei acţiuni provocatoare" şi a cerut SUA „să reia dialogul cu Coreea de Nord".

Proiectul de rezoluţie al SUA a cerut, de asemenea, interzicerea exporturilor nord-coreene de combustibili minerali, ceasuri şi pendule, precum şi orice vânzare sau transfer de tutun către Phenian. Textul urmărea, de asemenea, să intensifice lupta împotriva activităţilor cibernetice ale Phenianului.

Deşi Coreea de Nord a dezvoltat armament balistic şi are mai multe bombe atomice, nu a reuşit încă, potrivit diplomaţilor, să combine cele două tehnologii pentru a obţine o rachetă cu focoasă nucleară.

În această săptămână, Coreea de Nord a lansat mai multe rachete, inclusiv probabil cea mai mare rachetă balistică intercontinentală, la scurt timp după turneul preşedintelui american Joe Biden în Asia.

SUA şi Coreea de Sud au avertizat că Phenianul ar putea efectua în curând un al şaptelea test nuclear, care ar fi primul în ultimii cinci ani.

În ultimele luni, regimul nord-coreean şi-a accelerat testele cu rachete, invocând ceea ce consideră a fi atitudinea „ostilă" a SUA.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Informația asupra căreia serviciile de informații ucrainene și Putin cad de acord: numărul combatanților ruși din Ucraina

Suedia răspunde la amenințările lui Putin: „Nu ne va împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina"

Kremlinul continuă amenințările, după discursul lui Putin privind noua rachetă balistică: „Capacitățile Rusiei au fost demonstrate”

Duma de Stat rusă a aprobat sume-record pentru apărarea națională în 2025: 40% din cheltuielile totale ale Guvernului

Partenerii noștri