Live

China s-a opus condamnării războiului din Ucraina la summitul G20 din India

Data actualizării: Data publicării:
Miniştrii de finanţe şi preşedinţii băncilor centrale din statele G20 au încheiat sâmbătă în India reuniunile lor fără să convină asupra unui comunicat comun. Foto: Profimedia Images

Miniştrii de finanţe şi preşedinţii băncilor centrale din statele G20 au încheiat sâmbătă în India reuniunile lor fără să convină asupra unui comunicat comun, din cauza divergenţelor cu China şi Rusia asupra războiului din Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres.

Reuniţi de vineri la Bangalore, capitala tehnologică a Indiei, responsabilii economici ai statelor G20 au încercat să cadă de acord asupra unor soluţii în faţa provocărilor cu care se confruntă economia mondială, în contextul războiului din Ucraina şi al creşterii inflaţiei.

India, care asigură preşedinţia G20, a publicat la finalul reuniunilor un „rezumat” al discuţiilor, dar fără un comunicat comun, la fel cum s-a întâmplat la precedentele reuniuni de acelaşi fel desfăşurate anul trecut în Indonezia.

India a rămas la limbajul folosit în declarația de anul trecut adoptată de liderii G20 în Bali, adăugând că recunoaște faptul că blocul acestor state nu este forumul care să rezolve probleme de securitate, transmite The Guardian.

În timp ce Germania şi Franţa au pledat, la reuniunea miniştrilor de finanţe, pentru menţionarea clară a termenului „război” în proiectul de declaraţie comună, Rusia şi China s-au opus includerii în acesta a două paragrafe referitoare la Ucraina.

„Majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina”, dar cu „evaluări diferite ale situaţiei şi sancţiunilor” impuse Rusiei de către statele occidentale, se arată în textul publicat de ţara gazdă.

Potrivit mai multor participanţi, în proiectul de declaraţie al reuniunii miniştrilor de finanţe China a dorit să atenueze termenii folosiţi cu privire la Ucraina, în sensul de a nu condamna războiul declanşat anul trecut contra acestei ţări de Rusia.

China nu a sprijinit niciodată public, dar nici nu a criticat, campania militară rusească în Ucraina şi şi-a exprimat de mai multe ori sprijinul pentru Rusia în faţa sancţiunilor occidentale.

La împlinirea unui an de la începutul războiului, Beijingul a dezvăluit vineri o iniţiativă a sa care să conducă la încetarea conflictului. Documentul, care nu este un plan de pace propriu-zis, enumeră 12 principii de acţiune, în special stabilirea unui armistiţiu şi începerea negocierilor de pace.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia investește o sumă uriașă pentru a crește producția de muniție

Prioritate: Donețk. Rușii avansează 9 kilometri pe săptămână în sudul Ucrainei, în ciuda pierderilor mari

O persoană care a răspândit în trecut propagandă rusă a stat lângă Mircea Geoană la un eveniment electoral

Ce își dorește, de fapt, Putin de la alegerile din SUA. Motivul pentru care Trump nu mai pare un pariu câștigător

Partenerii noștri