Live

China refuză să participe la summitul de pace pentru Ucraina din iunie. Ce motive invocă

Data publicării:
Foto: Xi Jinping. Sursa foto: Profimedia Images

China a confirmat că nu va participa la conferinţa de pace pentru Ucraina, ce va fi găzduită de Elveţia la mijlocul lunii iunie, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Beijingul a refuzat invitaţia pentru că nu sunt reunite condiţiile pentru prezenţa sa, în primul rând participarea atât a Ucrainei, cât şi a Rusiei, au afirmat trei dintre surse.

Guvernul Elveţiei, stat neutru, caută să asigure o participare cât mai largă din diferite zone ale lumii pentru summitul din 15-16 iunie, de la care speră să deschidă drumul spre un proces de pace în Ucraina. Moscova nu a fost invitată.

China este de părere că această conferinţă ar trebui să fie recunoscută atât de Rusia, cât şi de Ucraina, că ar trebui să existe o participare egală a tuturor părţilor şi o discutare egală a tuturor propunerilor, a indicat una dintre surse.

Ministerul de Externe chinez nu a răspuns deocamdată la solicitarea agenţiei Reuters de a comenta.

Beijingul sprijină convocarea unei conferinţe de pace recunoscute de ambele părţi şi cu participarea egală a tuturor părţilor, a declarat luni un purtător de cuvânt.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a sugerat joi că Beijingul ar putea organiza o conferinţă de pace la care ar putea participa Rusia şi Ucraina.

În ianuarie, Ucraina l-a invitat pe preşedintele chinez Xi Jinping la summitul plănuit în Elveţia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel în această săptămână la preşedintele american Joe Biden să participe, dar Washingtonul nu a confirmat pe cine va trimite.

China are relaţii apropiate cu Rusia şi s-a abţinut de la a critica invazia din Ucraina, dar s-a oferit anterior să ajute la mediere în conflict.

Elveţia încearcă să convingă mai multe state din aşa-numitul Sud Global, inclusiv China, să asiste la conferinţă.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Marele trădător al Ucrainei” a agresat-o pe fosta sa soție, de față cu copiii lor! Ce au făcut cele două fetițe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Belarus va semna un acord pentru garanții de securitate cu Rusia: „Vecinii noştri îşi arată muşchii, dar nu fac un pas înainte”

Un oficial de la Chișinău avertizează că Rusia finanțează masiv „un atac fără precedent” înainte de referendumul pro-UE din Moldova

SUA, tot mai îngrijorate de planurile Chinei. Antony Blinken: Alimentează „mașina de război” a lui Vladimir Putin

Inamicii SUA, în dezacord privind lupta pentru Casa Albă. Cum se împart între Harris și Trump și ce strategii au

Partenerii noștri