Live

China, reacție nervoasă după ce SUA au anunțat că vor trimite o delegație în Taiwan, după alegeri. „Să nu se amestece”

Data publicării:
China consideră Taiwan drept una din provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949. Foto: Profimedia

China a făcut joi apel către SUA „să nu se amestece” în alegerile prezidenţiale din Taiwan, afirmând că se „opune cu fermitate” legăturilor între Taipei şi Washington. SUA au anunţat că vor trimite o delegaţie neoficială în insulă după scrutin.

SUA ar trebui „să nu se amestece sub nicio formă în alegerile din regiunea Taiwan, pentru a evita o deteriorare gravă a relaţiilor sino-americane”, a declarat în cursul conferinţei sale de presă obişnuite purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„China se opune cu fermitate oricărei forme de schimburi oficiale între SUA şi Taiwan”, a subliniat ea, adăugând: „Nu există decât o singură China în lume, iar Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei”.

SUA, ale căror relaţii cu China rămân extrem de tensionate, intenţionează să trimită o „delegaţie informală” în Taiwan după alegerile prezidenţiale prevăzute pentru sâmbătă, a anunţat miercuri o înaltă oficialitate americană, care a solicitat anonimatul.

„Prima linie roşie de netrecut”

Oficialul american a avertizat Beijingul împotriva oricărui act „provocator” în perspectiva acestui scrutin crucial. Aceste afirmaţii au fost condamnate joi de Beijing.

„China îşi exprimă profunda nemulţumire şi ferma sa opoziţie faţă de afirmaţiile nechibzuite ale SUA asupra alegerilor în regiunea Taiwan”, a declarat Mao Ning.

„Problema Taiwanului se află în centrul intereselor fundamentale ale Chinei şi constituie prima linie roşie de netrecut în relaţiile sino-americane”, a subliniat reprezentanta MAE chinez.

China consideră Taiwan drept una din provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

Beijingul susţine că privilegiază o reunificare „paşnică” a insulei, unde circa 23 milioane de locuitori sunt guvernaţi de un sistem democratic, dar niciodată nu a renunţat la recurgerea la forţa militară pentru a-şi atinge obiectivul.

China nu agreează înmulţirea contactelor în ultimii ani între politicienii americani şi taiwanezi, considerând aceasta drept o încălcare a angajamentului SUA de a nu avea relaţii oficiale cu insula.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Deputații taiwanezi au făcut din nou scandal în Parlament. Au construit baricade și s-au stropit cu apă

Partenerii noștri