Live

China începe să numere peste 1,3 miliarde de oameni, însă concluziile recensământului ar putea fi amare

Data actualizării: Data publicării:
Un învățător din Hong Kong a fost suspendat pentru că a vorbit cu elevii despre libertatea de exprimare. Sursa foto: Profimedia Images

China se pregătește să numere peste 1,3 miliarde de oameni în timpul pandemiei, noul recensământ derulat de autoritățile chineze la fiecare 10 ani urmând să pornească pe 1 noiembrie, scrie CNN.

Potrivit agenției de presă Xinhua, vor fi necesari aproximativ 7 milioane de oameni care să adune informații despre populație la nivel național. Plimbarea câtorva milioane de oameni prin țară ridică semne de îngrijorare pe fondul pandemiei, însă China a raportat un număr mic de cazuri în ultimele săptămâni, ieri fiind anunțate doar 12 cazuri importate.

Pe lângă metoda tradițională de colectare a datelor, cetățenii vor fi încurajați să folosească telefoanele mobile sau alte dispozitive pentru a transmite date despre ei și familiile lor.

China efectuează un recensământ la nivel național la fiecare 10 ani. Ultimul a arătat că populația țării a crescut, de la 1,29 miliarde la 1,37 miliarde de oameni. Totodată, a inclus și cetățenii străini, peste 600.000 de oameni din Coreea de Sud, SUA și Japonia participând la recensământ.

"Politica copilului unic" - o bombă cu ceas

Concluziile recensământului sunt folosite pentru stabilirea politicilor de stat, iar aceste informații devin tot mai importante pe măsură ce "Politica copilului unic" începe să producă efecte negative.

În 2010, s-a descoperit că numărul tinerilor de cel mult 14 ani a scăzut cu 6,2% față de 2000, iar Beijingul a început în 2015 să retragă "Politica copilului unic" - legea care a dus la avorturi forțate, amenzi uriașe sau strămutări în cazul cuplurilor care au încercat să aibă doi copii - pe măsură ce scăderea nașterilor a devenit tot mai pronunțată.

Forța de muncă a Chinei este în scădere și există tineri care-și întrețin părinții și bunicii, serviciile sociale pentru bătrâni având mari lipsuri.

În 2019, natalitatea în China a atins cel mai scăzut nivel de la întemeierea Republicii Populare Chineze, în 1949. Peste 18% (250 de milioane) din populația țării avea anul trecut peste 60 de ani, iar acest număr este așteptat să crească la 480 de milioane (o treime) până în 2050.

Recensământul ar putea dezvălui și o scădere a populației pentru prima dată în zeci de ani, deschizând calea Indiei să devină cea mai populată țară din lume. India urma să înceapă propriul recensământ la începutul anului, însă l-a amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri