Live

China acuză un funcţionar guvernamental că spionează pentru CIA. Este al doilea caz într-o lună

Data publicării:
Foto: Profimedia

China suspectează un funcţionar guvernamental de spionaj în favoarea CIA, conform unei declaraţii oficiale publicate luni. Este al doilea caz de presupus spionaj pe care Ministerul Securităţii de Stat de la Beijing îl face public de la începutul lunii august.

Cazul anunţat luni, care este încă investigat, priveşte un bărbat în vârstă de 39 de ani, a anunţat Ministerul Securităţii de Stat din China într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Este vorba de un angajat al unui minister nespecificat, al cărui nume de familie este Hao, se arată în comunicat. Nu a fost specificat dacă este un bărbat sau o femeie.

În timpul studiilor sale în Japonia persoana ar fi întâlnit un angajat al ambasadei Statelor Unite şi ar fi dezvoltat „o relaţie strânsă” cu acesta, conform Ministerului Securităţii Statului.

Angajatul ambasadei îl va prezenta mai târziu pe Hao unui alt coleg, un agent CIA, care l-a convins să spioneze pentru agenţia americană la întoarcerea sa în China.

Hao ar fi semnat un contract şi ar fi primit instruire din partea Statele Unite, înainte de a obţine un loc de muncă la guvernul chinez, în conformitate cu instrucţiunile americane.

Suspectul ar fi „stabilit mai multe contacte clandestine cu personalul CIA din China şi le-a furnizat informaţii”, se mai arată în comunicat.

Încă o acuzație de spionaj pentru Statele Unite

Tot luna aceasta, Ministerul Securităţii de Stat a publicat detaliile unui alt caz în care acuză un cetăţean chinez, pe nume Zeng, în vârstă de 52 de ani, de spionaj pentru Statele Unite.

În comunicat se spunea că această persoană se afla în Italia pentru studii, unde se împrietenise cu un agent CIA staţionat la Roma.

Agentul l-a convins pe Zeng să furnizeze „informaţii sensibile despre armata chineză” în schimbul unei „compensaţii uriaşe” şi al unui ajutor pentru ca Zeng şi familia sa să se poată stabili în Statele Unite, a precizat Ministerul Securităţii de Stat.

Guvernul de la Beijing a lansat luna trecută o nouă lege antispionaj. Ea oferă autorităţilor o marjă de libertate semnificativ mai mare împotriva a ceea ce ele consideră a fi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Revizuirea legii antispionaj îngrijorează multe companii americane care fac afaceri în China, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări.

Conform noii legi, obţinerea neautorizată de „documente, date, materiale şi obiecte legate de securitatea şi interesele naţionale” poate echivala acum cu spionaj.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri