Live

China a promis să reducă poluarea, dar a aprobat în fiecare săptămână din 2022 echivalentul a două noi termocentrale pe cărbune

Data publicării:
Foto: Getty Images

China consumă tot mai mult cărbune, arată un nou studiu, aprobând noi proiecte și construind noi termocentrale, deși a promis să redusă emisiile de carbon pe măsură ce lumea se afundă tot mai mult într-o criză climatică, scrie CNN.

În 2022, China a aprobat cele mai multe centrale noi pe cărbune de după 2015, potrivit raportului lansat luni de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și Monitorul Global de Energie (GEM).

"China continuă să fie excepția flagrantă în procesul global de reducerea a dezvoltării de termocentrale pe cărbune", spune Flora Champenois, analist la GEM.

"Viteza cu care proiectele au trecut prin diverse stadii în 2022, de la autorizație la construcție, a fost extraordinară, multe proiecte apărând brusc, obținând autorizații, finanțare și începând construcția în doar câteva luni", adaugă ea.

Emisiile de carbon ale Chinei sunt duble față de cele ale Statelor Unite, iar deși liderii chinezi au promis să reducă aceste emisii, depedența țării de cărbuni reprezintă o provocare uriașă.

În decursul anului 2022, China a oferit autorizații pentru o capacitate totală de 106 gigawați produși în 82 de unități, o capacitate de patru ori mai mare decât cea aprobată în 2021 și echivalentă cu pornirea a doi noi termocentrale mari pe cărbune în fiecare săptămână", se arată în studiu.

Anul trecut, China s-a confruntat cu cel mai puternic val de căldură și cea mai teribilă secetă din ultimii 60 de ani, condițiile meteorologice afectând puternic regiunile care se bazau pe hidroenergie. În acel context, autoritățile de la Beijing s-au întors către cărbuni.

Pentru a suplinii lipsa de energie, termocentralele pe combustibili fosili și-au crescut producția, consumul de cărbuni atingând maxime istorice în luna august.

Anul 2021 n-a fost mult mai bun la capitolul energie. Deși Beijingul a închis inițial sute de mine de cărbuni și le-a cerut celor rămase să reducă producția, criza de energie resimțită la nivel național a produs o schimbare de paradigmă și minelor li s-a cerut "să extragă cât de mult cărbune se poate".

Acest efort nu pare să fie aprope de final, iar autorii studiului avertizează că nici măcar dezvoltarea simultană a surselor de energie regenerabilă nu va fi suficientă pentru a compensa impactul termocentralelor pe cărbune.

China a adăugat anul trecut 125 gigawați de energie regenerabilă (solară și eoliană) la producția sa de energie - aproximativ 2% din cererea națională. Deși ținta de anul acesta este mai ridicată, "nici această creștere nu va fi suficientă pentru a satisface cererea tot mai mare de energie fără a crește și producția de energie din combustibili fosili", se arată în document.

Potrivit studiului, pentru reduce cu adevărat emisiile de carbon, China trebuie să înceapă să reducă treptat producția "flotei sale uriașe de termocentrale pe cărbune", în loc să construiască altele noi.

China și SUA sunt cei mai mari poluatori de emisii de carbon, iar emisiile Chinei s-au triplat în ultimii 30 de ani, arată un studiu din 2021.

Liderul chinez Xi Jingping a declarat în 2020 că obiectivul Chinei este de a devenit neutră din punct de vedere al emisiile de carbon până în 2060, însă activiștii și experții susțin că autoritățile nu iau măsuri clare în acest sens.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Efectele crizei climatice în Japonia: pentru prima dată în 130 de ani Muntele Fuji a rămas fără zăpadă la finalul lunii octombrie

România, în fața crizei climatice. „Vom avea mai multe decese și pierderi economice mai mari”. Care sunt provocările majore

Cel mai mare lac de pe planetă este într-un declin „catastrofal”: Un dezastru uriaș „despre care aproape nimeni nu știe”

Școlile de medicină din Europa vor oferi mai multă pregătire pentru tratarea bolilor legate de criza climatică

Partenerii noștri