Live

Cerința presantă a lui Xi Jinping către Joe Biden, referitor la Taiwan. Ce schimbare vrea Beijingul în discursul Casei Albe

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden și Xi Jinping. Foto: Profimedia

Președintele chinez Xi Jinping i-a cerut anul trecut președintelui american Joe Biden să schimbe limbajul folosit de Statele Unite, atunci când discută poziția Washingtonul privind independența Taiwanului, potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu conversația privată, scrie Reuters.

În timpul întâlnirii Biden-Xi din noiembrie anul trecut, de lângă San Francisco, Xi și consilierii săi i-au cerut lui Biden și echipei sale să modifice limbajul din declarațiile oficiale ale SUA. China a dorit ca SUA să spună „ne opunem independenței Taiwanului”, mai degrabă decât versiunea actuală, care spune că Statele Unite „nu sprijină” independența Taiwanului, au declarat cele două surse care au solicitat ca identitățile să nu le fie dezvăluite, pentru a vorbi despre schimburile diplomatice private la care au participat sau despre care au fost informate.

Asistenții lui Xi au urmărit în mod repetat și au făcut solicitările în lunile care au urmat, potrivit a doi oficiali americani și unei alte persoane familiarizate cu discuțiile.

Statele Unite au refuzat să facă schimbarea.

Casa Albă a răspuns la o cerere de comentarii printr-o declarație care a repetat linia conform căreia Washingtonul nu sprijină independența Taiwanului. „Administrația Biden-Harris a fost consecventă cu politica noastră de lungă durată privind o singură Chină”, se arată în declarație.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat: „Ar trebui să puneți această întrebare guvernului SUA. Poziția Chinei cu privire la problema Taiwanului este clară și consecventă”.

Ministerul de Externe al Taiwanului a refuzat să comenteze.

Guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii lui Mao Zedong.

Republica Chineză rămâne denumirea oficială a Taiwanului, iar guvernul afirmă că nu intenționează să o schimbe, având în vedere că Taiwanul este deja un stat suveran și independent, iar Beijingul nu are niciun drept să revendice Taiwanul ca fiind al său.

Problemă sensibilă

Timp de mai mulți ani, diplomații chinezi au făcut presiuni asupra Statelor Unite pentru a schimba modul în care se referă la statutul Taiwanului, care rămâne cel mai sensibil domeniu în relațiile dintre SUA și China. Presiunea neobișnuit de directă și reînnoită la nivel de lider nu a fost raportată anterior.

Statele Unite au întrerupt relațiile oficiale cu guvernul de la Taipei în 1979, dar sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului guvernat în mod democratic mijloacele de a se apăra. China revendică Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul său.

Nu a fost clar motivul pentru care Xi a ales să ridice problema cu Biden, dar acesta a făcut din opoziția față de independența Taiwanului un punct central al mandatului său, iar armata chineză și-a intensificat semnificativ activitățile în jurul insulei în ultimii ani.

Administrația Biden consideră că modificarea lingvistică propusă nu are nicio șansă.

Taiwanul a fost informat la nivel înalt de către Washington cu privire la recentele discuții, a declarat una dintre surse.

Liderii de la Beijing „ar fi încântați dacă Joe Biden ar spune despre Taiwan lucruri foarte diferite de cele pe care le spune, fără îndoială”, a declarat un înalt funcționar al administrației Biden, adăugând că Biden ar rămâne la formularea standard a SUA pentru a vorbi despre independența Taiwanului.

În timpul mandatului său, Joe Biden a supărat guvernul chinez cu comentarii care păreau să sugereze că Statele Unite ar apăra insula dacă ar fi atacată, o abatere de la o poziție americană de lungă durată de „ambiguitate strategică”.

O schimbare care ar avea ecou

O schimbare din partea SUA în sensul că se opune independenței Taiwanului ar avea reverberații în regiunea Asia-Pacific, bogată în schimburi comerciale, precum și la nivelul partenerilor, concurenților și adversarilor SUA deopotrivă.

Oficiali din două guverne din regiune au declarat pentru Reuters că ar interpreta o astfel de schimbare de formulare ca pe o schimbare a politicii SUA către un sprijin mai redus pentru apărarea Taipeiului și a aspirațiilor diplomatice, într-un moment în care Beijingul a intensificat presiunea militară.

În ultimii cinci ani, China a organizat aproape zilnic activități militare în jurul Taiwanului. La începutul acestei luni, Beijingul a organizat o zi de jocuri de război folosind ceea ce Taiwanul a declarat a fi un număr record de 153 de aeronave militare, în cadrul unor exerciții de simulare a blocării porturilor și a atacului asupra unor ținte maritime și terestre.

Orice schimbare de limbaj ar putea fi considerată, de asemenea, un semnal al unei schimbări în politica SUA, de la susținerea rezolvării viitorului Taiwanului prin discuții pașnice la una care sugerează că Statele Unite se opun aspirațiilor Taiwanului, indiferent de circumstanțele în joc.

Sondajele de opinie din Taiwan arată că majoritatea populației sprijină menținerea status quo-ului, fără a căuta să se alăture Chinei sau să înființeze un nou stat.

În 2022, Departamentul de Stat și-a modificat site-ul privind Taiwanul, eliminând formularea referitoare atât la faptul că nu sprijină independența Taiwanului, cât și la recunoașterea poziției Beijingului conform căreia Taiwanul face parte din China, ceea ce a provocat furia chinezilor. Ulterior, Departamentul a restabilit formularea referitoare la faptul că nu sprijină independența insulei.

Cei doi lideri sunt așteptați să discute din nou înainte de încheierea mandatului lui Biden, în ianuarie, discuții care ar putea avea loc prin telefon sau în marja summitului G20 de luna viitoare din Brazilia sau a summitului APEC din Peru. APEC este unul dintre puținele forumuri internaționale la care iau parte atât Taiwanul, cât și China.

După alegerile din 5 noiembrie, președintele democrat va preda problema tensionată a Taiwanului succesorului său, vicepreședintele democrat Kamala Harris sau fostul președinte republican Donald Trump.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Cum au încercat consilierii lui Joe Biden să ascundă declinul mintal al președintelui SUA

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Deputații taiwanezi au făcut din nou scandal în Parlament. Au construit baricade și s-au stropit cu apă

Partenerii noștri