Live

Cererea de eliberare condiționată a lui Oscar Pistorius a fost respinsă. Mama iubitei ucise: „Nu a arătat nicio remuşcare”

Data publicării:
Cererea de eliberare condiționată a lui Oscar Pistorius a fost respinsă. Foto: Profimedia

Fostului campion paralimpic sud-african Oscar Pistorius, condamnat la închisoare pentru uciderea iubitei sale, Reeva Steenkamp, în urmă cu zece ani, i s-a refuzat eliberarea condiţionată. Serviciile penitenciare au transmis că acesta "nu a încheiat perioada minimă de detenţie".

După cum s-a anunţat, o comisie penitenciară a respins vineri cererea de eliberare condiţionată a lui Oscar Pistorius. Serviciile penitenciare au precizat că refuzul este legat de faptul că Pistorius nu a ispăşit încă o parte suficientă a pedepsei sale pentru a putea obţine o eliberare anticipată.

"Deţinutul nu a încheiat perioada minimă de detenţie, aşa cum a decis Curtea Supremă de Apel", ultima instanţă care l-a condamnat pe Pistorius în 2017, după mai multe căi de atac, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Într-o scurtă notă obţinută de AFP şi datată marţi, această instanţă a explicat că pedeapsa aplicată începe de la data condamnării sale în 2017 şi nu de la prima sa condamnare în 2014.

"Cererea a fost respinsă" şi "va fi reexaminată peste un an", a afirmat pentru AFP avocata familiei victimei, Tania Koen, salutând decizia.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor penitenciare, Singabakho Nxumalo, a declarat în faţa presei că Oscar Pistorius nu va îndeplini minimul necesar decât în august 2024, când va putea solicita din nou eliberarea anticipată.

Administraţia penitenciarelor anunţase însă de mai multe luni că el este eligibil din iulie 2021.

O comisie ad-hoc s-a reunit vineri dimineaţă la închisoarea Atteridgeville de lângă Pretoria, unde fostul sportiv în vârstă de 36 de ani ispăşeşte o pedeapsă de peste treisprezece ani. Legea sud-africană prevede că o persoană condamnată pentru crimă poate beneficia de eliberare anticipată odată ce a executat jumătate din pedeapsă.

Părinţii Reevei Steenkamp şi-au exprimat opoziţia faţă de eliberarea sa anticipată, ei spunând că Oscar Pistorius nu a spus niciodată adevărul.

"Nu-i cred povestea", a spus, vizibil tulburată, mama victimei, June Steenkamp, când a sosit în faţa închisorii.

Ea nu a depus mărturie în faţa ucigaşului fiicei sale, comisia hotărând să-l audieze pe acesta într-o a doua etapă, a precizat avocata Tania Koen.

Părinţii victimei trăiesc "o condamnare pe viaţă" după moartea violentă a fiicei lor, a spus Koen. "Le lipseşte în fiecare zi", a adăugat ea.

Ei "consideră că nu ar trebui eliberat" pentru că 'nu a arătat nicio remuşcare şi nu este reabilitat, pentru că, dacă ar fi fost, ar fi fost sincer şi ar fi spus povestea adevărată despre ce s-a întâmplat în noaptea aceea", a insistat avocata.

Pistorius a fost condamnat pentru asasinarea logodnicei sale, modelul Reeva Steenkamp, la casa sa din Pretoria în ziua de Sfântul Valentin în 2013. Fostul atlet a negat întotdeauna că şi-a ucis prietena într-un acces de furie, el afirmând că a crezut că în casă a intrat un hoţ.

Sprinterul cu picioarele amputate de sub genunchi, cunoscut în întreaga lume drept "Blade Runner" datorită protezelor sale din fibră de carbon, a fost condamnat la 13 ani de închisoare.

Oscar Pistorius, triplu medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice, şi-a câştigat celebritatea după ce a fost fost autorizat să concureze, cu ajutorul unor proteze de carbon, în probele de 400 m şi 4x400 m rezervate sportivilor valizi la Jocurile Olimpice din 2012, desfăşurate la Londra, unde a fost purtătorul de drapel al Africii de Sud la ceremonia de închidere.

În timpul procesului său, transmis în direct la televiziune în 2014, fosta vedetă a apărut în lacrimi şi a vărsat când a fost citit raportul autopsiei. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru omor din culpă.

Parchetul a considerat verdictul prea blând şi a făcut apel şi a obţinut schimbarea încadrării juridice a faptei în crimă.

În apel, Pistorius s-a prezentat pe cioturi în încercarea de a câştiga simpatia judecătorului. A fost condamnat la şase ani de închisoare.

Procuratura a considerat în continuare sentinţa insuficientă. În 2017, Curtea Supremă de Apel l-a condamnat la 13 ani şi 5 luni de închisoare. Părăsit de sponsori, ruinat, idolul decăzut şi-a vândut casa pentru a-şi plăti avocaţii.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bărbat din Bristol, condamnat pe viață după ce a ajutat patru băieți să ucidă alți doi adolescenți, într-o misiune de răzbunare

Celebrul criminal în serie Charles Manson, implicat în mult mai multe omoruri decat se știa. Telefonul care l-a dat de gol

Holograma tinerei ucise în Amsterdam care „bântuie” cartierul roșu. Cum vor detectivii să îl prindă pe ucigașul ce a scăpat acum 15 ani

Autorităţile din Trier cer extrădarea unui german şi a unei românce, prinși în Satu Mare. Sunt suspectaţi de uciderea unei femei

Partenerii noștri