Live

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată din nou de la rețeaua electrică

Data actualizării: Data publicării:
Generatoarele diesel de rezervă ale instalaţiei au fost pornite pentru a asigura temporar o funcţionare minimă a centrale. FOTO: Profimedia Images

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, în sudul Ucrainei, a fost decuplată din nou de la reţeaua electrică ucraineană, anunţă luni ocupaţia rusă, un incident care ar putea fi periculos şi care a devenit frecvent odată cu bombardamente în războiul rus din Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.

„Din cauza întreruperii liniei de înaltă tensiune Dniprovskaia (conectată la o centrală din regiunea Dnipro), Centrala Nucleară Zaporojie şi-a pierdut alimentarea exterioară cu electricitate”, anunţă pe Telegram administraţia rusă de ocupaţie.

Potrivit ocupaţiei ruse, reconectarea acestei linii electrice era în curs, iar generatoarele diesel de rezervă ale instalaţiei au fost pornite pentru a asigura temporar o funcţionare minimă a centralei.

Aceste generatoare au carburant pentru a funcţiona timp de mai multe zile.

„Nivelul radiaţiei în centrală este în normă”, precizează administraţia rusă, care are legături cu grupul public rus Rosatom.

Este a şaptea oară când acest complex nuclear uriaş este decuplat de la reţeaua electrică, de când a fost ocupat de către ruşi, la 4 martie 2022.

Precedenta întrerupere, care a avut loc la începutul lui martie, a fost cauzată de un val de atacuri ruseşti cu rachetă, potrivit operatorului public ucrainean Energoatom.

Alimentarea externă a fost restabilită atunci după câteva ore.

Centrala Nucleară Zaporojie, care producea înainte de război 20% din energia ucraineană, a continuat să funcţioneze în primele luni ale ofensivei ruse, în pofida unor perioade de bombardament, după care a fost oprită în septembrie.

Niciunul dintre reactoarele de tip VVER-1000 din perioada sovietică ale Centralei Nucleare Zaporojie nu generează electricitate, însă instalaţia rămâne conectată la sistemul energetic ucrainean şi consumă electricitate produsă de acesta pentru propriile nevoi, şi anume pentru a asigura răcirea reactoarelor.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni, sugerează ministrul apărării

Nuclearelectrica a semnat un contract de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare Cernavodă

Partenerii noștri