Live

Foto Cele mai noi fotografii de pe Lună, publicate de Administraţia Spaţială Naţională din China, cu ocazia Anului Nou

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Mai multe fotografii recent surprinse de roverul selenar Yutu-2 al Administraţiei Spaţiale Naţională din China (CNSA) au fost date publicității. Acestea au fost însoțite de urări adresate poporului chihnez cu ocazia Anului Iepurelui, transmite agenţia Xinhua. 

În fotografiile date publicităţii sâmbătă pot fi văzute urmele lăsate de roţile roverului pe solul selenar, câteva roci şi un mic crater de impact de pe suprafaţa Lunii.

Cele mai recenete imagini de pe lună surprinse de roverul selenar Yutu-2. Sursa Foto: CNSA

Yutu, sau Iepurele de Jad, este cunoscut drept animalul de companie al zeiţei Lunii Chang'e în mitologia chineză. Asocierea comună a iepurelui cu singurul satelit natural al Pământului a determinat China să numească primul său rover selenar "Yutu".

China a lansat roverul Yutu-2 împreună cu sonda Chang'e-4, în 2019, atât robotul teleghidat cât şi sonda de aselenizare asolizând uşor pe partea întunecată a Lunii, o premieră pentru umanitate.

Roverul Yutu-2 şi sonda de aselenizare Chang'e-4 s-au trezit din modul inactiv la 15, respectiv 16 ianuarie, la începutul celei de-a 51-a zi de când se află pe Lună. O zi pe Lună este egală cu 14 zile pe Pământ, iar o noapte are aceeaşi lungime. Sonda selenară trece în modul inactiv în timpul nopţii de pe Lună din cauza lipsei de energie solară.

Yutu-2 funcţionează de peste patru ani pe Lună unde a parcurs aproape 1.500 de metri în total şi unde a înregistrat o cantitate de date ştiinţifice de peste 940 gigabiţi (GB).

CNSA a trimis anterior primul său rover pentru explorarea Lunii, Yutu, în 2013. Acesta a rămas activ timp de 31 de luni pe faţa vizibilă a satelitului natural al Pământului.

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luna ar putea fi mai veche cu până la 180 de milioane de ani decât estimările anterioare

Pământul se desparte de „mini-luna” sa temporară, care ar putea fi o bucată din Lună. Când se va apropia din nou de planeta noastră

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Partenerii noștri